Preşedintele Chinei consideră Serbia piesa principală a noului "Drum al Mătăsii"

Internaţional / 20 iunie 2016

Preşedintele Chinei consideră Serbia piesa principală a noului "Drum al Mătăsii"

Serbia ar putea juca un rol semnificativ în ambiţiosul plan al Chinei privind crearea unui nou "Drum al Mătăsii", menit să consolideze legăturile economiei chineze cu Europa, Asia şi Africa, a declarat astăzi la Belgrad preşedintele chinez, Xi Jinping, transmite agenţia Reuters.

În timpul vizitei efectuate Serbia, delegaţia condusă de şeful statului chinez a semnat peste 20 de acorduri economice, care privesc mai ales sectorul infrastructurii şi cel financiar.

Iniţiativa chineză intitulată "One Belt, One Road" - destinată iniţierii de noi legături comerciale pentru companiile chineze - are în vedere crearea unui nou Drum al Mătăsii, care ar porni din vestul Chinei şi ar merge înspre Asia Centrală şi apoi către Europa prin Balcani, aceasta din urmă fiind o regiune care doreşte să atragă investiţii chineze.

"Dezvoltăm proiectul One Belt, One Road (...) Prin poziţia şi avantajele ei, Serbia va juca un rol semnificativ în acest proiect", a declarat preşedintele Jinping în timpul vizitei la o uzină metalurgică sârbească. Această uzină a fost cumpărată de o societate chineză, achiziţie despre care companii europene din acelaşi sector s-au plâns că ar fi un caz de concurenţă neloială prin ajutoare de stat, Serbia fiind stat candidat la Uniunea Europeană.

Şeful statului chinez a mai spus despre relaţiile dezvoltate cu Serbia că "această cooperare trebuie să fie un exemplu de cooperare a Chinei şi cu alte ţări din sudul şi estul Europei".

La rândul său, şeful executivului de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a anunţat că Serbia poartă negocieri cu China pentru crearea unei zone de comerţ liber la Smederevo, un oraş aflat pe malul Dunării şi situat la mică distanţă de capitala sârbă. Premierul sârb a invitat de asemenea companiile chineze să investească în societăţi sârbe din sectoarele petrochimic şi al prelucrării cuprului, aflate în prezent în dificultate.

După ce Serbia şi China au semnat un acord de parteneriat strategic în anul 2009, companiile chineze au investit în Serbia peste un miliard de dolari, sectoarele prioritare fiind infrastructura şi energia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb