Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău - semnal de alarmă cu privire la scumpirile materialelor de construcţii

ANA FELEA
Miscellanea / 14 aprilie 2022

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău - semnal de alarmă cu privire la scumpirile materialelor de construcţii

Consiliul Judeţean Buzău are în derulate numeroase proiecte de investiţii, iar printre cele mai importante se numără construcţia unei noi Unităţi de Primiri Urgenţe la Spitalul Judeţean Buzău. Proiectul este unul vital pentru buna desfăşurare a activităţii medicale în unitatea spitalicească care asigură urgenţele din tot judeţul, inclusiv pacienţii proveniţi din accidentele rutiere produse pe DNE85 şi este aşteptat de mai bine de cinci ani, când fost demarat studiul de fezabilitate. Lucrările la noua Unitate de Primiri Urgenţe au demarat în urmă cu aproape două luni, prilej cu care Consiliul Judeţean a fost nevoit să facă o primă suplimentare de fonduri, respectiv o sumă ce reprezintă un plus de 39% la valoarea iniţială a proiectului. De atunci, a urmat un nou val de scumpiri, iar recent, în urma unei vizite pe şantier, constructorul desemnat de realizarea lucrărilor a anunţat că va urma categoric o nouă majorare.

"Investiţia este de 11,4 milioane de lei , fără TVA, dar sigur se dublează cu preţurile actuale. Deja, lună de lună, pierderea nostră este de 200.000-300.000 de lei. Constructorul face tot posibilul să reducă cheltuielile , dar cert este că nu are cum , la final, investiţia să-şi menţină valoarea anunţată la licitaţie", a spus Victor Vasilescu, constructor.

De altfel, constructorul a adoptat ca strategie un ritm mai alert al lucrărilor astfel încât să reducă timpul de realizare al proiectului şi să evite alte scumpiri. Asta va face ca termenul de predare să fie avansat chiar cu aproape un an, adică în loc să finalizeze lucrarea în decembrie 2023, constructorul a anunţat că doreşte să închidă şantierul în decembrie 2022, cel mai târziu în primăvara anului următor.

"Stadiul lucrărilor este chiar avansat. Noi avem în intenţie să terminăm cât mai rapid din cauza preţurilor crescătoare. Am demarat în forţă, să nu avem pierderi mari, cheltuielile să fie cât mai mici. Dacă Consiliul Judeţean ţine pasul cu cheltuielile noastre sperăm să terminăm chiar până în decembrie anul acesta. Pierderile trebuie să fie cât mai mici", a spus Victor Vasilescu, constructor.

La rândul său, Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ, prezent pe şantier pentru a inspecta modul în care decurg lucrările, a spus că este conştient de aceste creşteri ale preţurilor care ridică, în final, şi valoarea proiectelor aflate în derulare şi speră să nu se ajungă la blocaje pe mai multe şantiere din Buzău, dar şi din ţară.

De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean s-a arătat mulţumit de ce a găsit pe şantier şi a dat asigurări că va face tot posibilul ca lucrările să fie finalizate, iar Buzăul să aibă o nouă Unitate de Primiri Urgenţe.

"Sunt probleme, în general cu investiţiile, pentru că preţurile au luat-o razna, cred că au depăşit galaxia noastră. Ce este astăzi nu mai e valabil mâine. Au crescut preţurile materialelor de construcţii, şi la carburanţi, şi chiar manopera. Dar eu sper că cei care trebuie să ia măsuri, le vor lua , la nivel gurvernamental, parlamentar pentru că altfel riscăm ca toate investiţiile care sunt în derulare în România să fie blocate. În ceea ce priveşte acest proiect, noi, Consiliul Judeţean, avem bani pentru a finaliza lucrările fără probleme", a spus Neagu, preşedinte CJ.

Noua Unitate de Primiri Urgenţe va avea o suprafaţă de 1.135 de metri pătraţi, fiind o clădire cu un regim de înălţime S+P (subsol şi parter). Noua construcţie se ridică în zona parcării existente, astfel că după finalizare, parcarea spitalului se va afla în subsolul extinderii proiectate, alături de vestiarele pentru personalul medical şi spaţiile pentru depozitare.

Spaţiul nou, modern, şi dotat la standarde europene va fi o gură de oxigen atât pentru pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean dar şi pentru personalul medical care va putea oferi servicii de înaltă calitate bolnavilor.

"O Unitate de Primiri Urgenţe dotată la standarde europene înseamnă timpi de aşteptare mult mai mici pentru pacienţi, o comunicare mult mai bună între medicii din UPU şi medicii din spital şi servicii medicale la o calitate mai ridicată", a spus Ştefania Manolescu, director medical Spitalul Judeţean Buzău.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 25.098,043.98 lei, suma fiind deja majorată, în februarie, când s-a dat ordinul de începere al lucrărilor, cu 39% faţă de cea care era trecută în studiul de fezabilitate făcut în 2017. Diferenţa de bani a fost dată de unele dotări de care va beneficia noua clădiri.

Pentru această investiţie, Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro. Actuala Unitate de Primiri Urgenţe a fost construită în 1970, odată cu clădirea Spitalului Judeţean Buzău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb