Preşedintele filipinez se îmbarcă spre Washington, în plină tensiune cu China

D.T.
Internaţional / 30 aprilie 2023

Preşedintele filipinez se îmbarcă spre Washington, în plină tensiune cu China

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr s-a îmbarcat astăzi spre Statele Unite, unde se va întâlni cu omologul său Joe Biden, pentru a consolida alianţa dintre cele două ţări în plină perioadă de tensiuni cu China, informează Agerpres.

Cu o zi înainte, Washingtonul a chemat Beijingul să pună capăt acţiunii sale "provocatoare şi periculoase" în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, unde recent a fost evitată o coliziune între două nave ale gărzilor de coastă chineză şi filipineză.

Avionul lui Marcos a decolat din Manila la începutul după-amiezii, potrivit preşedinţiei filipineze. "Ne vom reafirma angajamentul de a promova alianţa noastră de lungă durată ca instrument al păcii (...) în regiunea Asia-Pacific", a declarat el.

Marcos urmează să se întâlnească mâine cu Joe Biden, o întâlnire descrisă de liderul filipinez drept "esenţială pentru promovarea intereselor noastre naţionale şi consolidarea acestei alianţe foarte importante".

Evitarea ciocnirii dintre ambarcaţiunile chineză şi filipineză a avut loc duminica trecută, la aproximativ 200 km de insula filipineză Palawan şi la peste o mie de kilometri de insula chineză Hainan, cel mai apropiat teritoriu chinez.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, ignorând o hotărâre internaţională din 2016 care a constatat că pretenţiile sale nu au niciun temei legal, arată sursa citată.

China a reamenajat şi militarizat acolo, în ultimii zece ani, mii de hectare de recife unde au apărut piste de aterizare, porturi şi sisteme radar.

De la venirea sa la preşedinţia filipineză în iunie anul trecut, Ferdinand Marcos Jr a jurat că nu va lăsa China să încalce drepturile maritime ale ţării sale.

În acest context, el urmăreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Statele Unite, un aliat de lungă durată al Filipinelor, în timp ce această alianţă a fost subminată de predecesorul său Rodrigo Duterte.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Preşedintele filipinez se îmbarcă spre Washington,

    SI PRODUCE tensiune cu China,

    normal nu ? 

    1. Nu este asa cum scrii tu! Tensiunile dintre China si multe tari din Asia de Est si Sud-Est se datoreaza comportamentului agresiv al chinezilor! Partidul comunist chinez incearca sa ia cu japca teritorii care apartin de drept tarilor vecine! China este al doilea cel mai mare pradator din lume,dupa Rusia! China a luat deja,cu forta,insule care aparti Vietnamului! Comunistii chinezi iau cu japca insule de la Vietnamul vecin,care este condus tot de comunisti si cu care au fost aliati impotriva americanilor in razboiul din Vietnam! Acum comunistii vietnamezi cer ajutorul americanilor ca sa-i protejeze de pradatorul chinez! America ajuta foarte mult Vietnamul atat economic cat si diplomatic.Relatiile actuale dintre Vietnam-China si Vietnam-SUA,arata perfect caracterul de pradator al Chinei si doveteste ca vietnamezii comunisti din nord au facut greseala ca s-au aliat cu comunistii chinezi si rusi impotriva americanilor! Fostul presedinte filipinez Duterte a icercat sa contruiasca relatii bune cu China si declarase ca va inceta sa mai coopereze cu SUA si ca va inchide baza militara americana de pe teritoriul filipinez. Dupa numai o saptamana s-a razgandint,datorita comportamentului agresiv al Chinei! Occidentul trebuie sa actioneze cu unitate si hotarare ca sa impuna un embargou economic Chinei! In felul acesta poate fi convinsa dictatura chineza sa inceteze sa mai sustina Rusia si sa inceteze sa mai ia cu japca teritorii ale tarilor vecine!

      Comportament agresiv al chinezilor???

      USA în ultimii 50 de ani a avut 38 conflicte militare - - - China 3 buc., USA are 158 de baze militare pe alte continente decât America - - - China NICI UNUL !!!

      MAI multa documentare și mai putina propaganda NU STRICA 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb