PREŞEDINTELE PPE, DESPRE ŢARA NOASTRĂ: "Independenţa justiţiei este în pericol"

A.C.
Politică / 21 decembrie 2017

Joseph Daul (Sursa foto: epp.eu)

Joseph Daul (Sursa foto: epp.eu)

Actualizare 19:45 Răspunsul preşedintelui UDMR la declaraţiile lui Joseph Daul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi că independenţa justiţiei şi statul de drept nu sunt afectate de legile adoptate de Parlamentul României, cu referire la o poziţie exprimată de preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul.

Preşedintele UDMR a subliniat următaorele:"Încă de săptămâna trecută am transmis un punct de vedere către preşedintele Daul, în care noi am explicat cu argumente de ce cele trei legi adoptate nu afectează în niciun fel statul de drept, nu influenţează în niciun fel lupta împotriva corupţiei şi nu suspendă independenţa justiţiei. Mai mult decât atât, prin întâlnirea Consiliului Superior al Magistraturii, cred că, din acest punct de vedere, chiar întăreşte şi independenţa justiţiei de sfera politică. Eu rămân consecvent că cele trei legi adoptate, inclusiv responsabilitatea magistraţilor, nu schimbă direcţia României şi nu afectează statul de drept".

Preşedintele UDMR susţine că formaţiunea sa politică este amestecată în lupta politică a popularilor europeni cu socialiştii şi se arată surprins că preşedintele PPE n-a reacţionat atunci când ar fi fost afectate drepturile minorităţilor din România, anunţă Agerpres.

Kelemen Hunor susţine următoarele:"Eu regret că Joseph Daul nu a luat o poziţie fermă când drepturile minorităţilor în România au fost afectate, dar, în acelaşi timp, eu văd că este o luptă politică normală între PPE şi stânga socialistă şi, din păcate, şi pe noi ne-au amestecat în această luptă politică. Sigur, de la Bruxelles totul se vede puţin altfel, totul se vede un pic diferit, dar eu în continuare sunt convins că aceste trei legi - şi nu vorbesc de Codul Penal, nu vorbesc de Codul de Procedură Penală, nu vorbesc de preluarea directivei - nu au afectat şi nu afectează nici statul de drept, nici independenţa justiţiei faţă de politic'.

(V.D.)

---

Actualizare 18:40 Ludovic Orban: "PSD-ALDE să deschidă bine ochii în privinţa luării de poziţie a PPE"

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a atras, astăzi, atenţia Guvernului şi majorităţii guvernamentale PSD-ALDE asupra deciziei conducerii Partidului Popular European (PPE), prin vocea preşedintelui Joseph Daul, de a lua poziţie faţă de modificările aduse legislaţiei interne privitoare la Justiţie.

"Învederăm această poziţie oficială a PPE şi parlamentarilor UDMR, fără a căror sprijin modificările legislative promovate de PSD-ALDE ar fi fost imposibil sau foarte dificil de adoptat. În acelaşi timp, Partidul Naţional Liberal, ca formaţiune politică membră a Partidului Popular European, a acţionat şi va acţiona la nivel parlamentar în acord cu obiectivele, valorile şi principiile europene promovate de PPE, pentru sprijinirea luptei împotriva corupţiei, pentru independenţa Justiţiei şi susţinerea statului de drept", a declarat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă.

Liderul PNL subliniază că PPE este cel mai important şi influent grup politic la nivelul Uniunii Europene, care deţine toate poziţiile politice importante la nivelul instituţiilor europene.

Din acest motiv, Ludovic Orban precizează că majoritatea parlamentară PSD-ALDE ar face o mare greşeală să ignore avertismentul dat de preşedintele PPE, întrucât acesta survine unei atente şi ample analize asupra involuţiilor din România.

"Partidul Naţional Liberal consideră că situaţia din ţara noastră încă poate fi corectată pentru a nu ajunge într-o postură similară Poloniei, dar pentru acest lucru actuala majoritate parlamentară trebuie să abandoneze de urgenţă agenda retrogradă împotriva Justiţiei", conchide Ludovic Orban.

(G.F.)

----------

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, afirmă că, având în vedere votul pentru modificarea legilor justiţiei, este o zi tristă pentru România, iar independenţa justiţiei din ţara noastră este în pericol, potrivit unui comunicat de presă al PPE.

Joseph Daul a declarat: "Astăzi este o zi tristă pentru România şi pentru toţi cetăţenii români care au protestat în stradă pentru a apăra independenţa justiţiei. Separarea puterilor în stat este un pilon al democraţiei. Sistemul de justiţie nu ar trebui pus niciodată sub control politic într-un stat membru al Uniunii Europene. Acţiunile majorităţii politice condusă de socialişti subminează statul de drept din România. Sunt simptome ale unei democraţii bolnave".

Daul subliniază că modificările legilor justiţiei şi amputarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt alarmante.

Preşedintele PPE a adăugat: "Prin intensificarea controlului asupra instituţiilor din România, socialiştii poate că îşi cresc puterea, dar slăbesc România. Sunt în joc stabilitatea şi credibilitatea ţării".

Joseph Daul a mai subliniat: "Astfel, vrem să ne exprimăm tot sprijinul către magistraţii, judecătorii, procurorii şi toţi oamenii care luptă împotriva corupţiei şi pentru o justiţie dreaptă şi independentă în România. O justiţie slăbită înseamnă mai multă corupţie; mai multă corupţie înseamnă mai multă sărăcie pentru oamenii obişnuiţi.

Cu un an înainte de a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, oamenii din România merită un guvern care apără statul de drept, luptă pentru o justiţie independentă şi combate corupţia".

Preşedinte PPE şi-a exprimat, totodată, "regretul profund cu privire la voturile UDMR, partid membru al PPE", care sprijină guvernul socialist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb