Primăria Buzău va subvenţiona jumătate din preţul gigacaloriei pentru populaţie

Ana Felea
Miscellanea / 12 octombrie 2021

Primăria Buzău va subvenţiona jumătate din preţul gigacaloriei pentru populaţie

Ram Termo Verde, societatea care se ocupă de furnizarea agentului termic în municipiul Buzău, a anunţat oficial noul tarif pentru sezonul rece 2021-2022. Noile cifre fac obiectul unui proiect de hotărâre care a fost lansat în dezbatere publică, urmând ca în termen de 30 de zile să fie supus votului consilierilor locali. Documentul aduce însă veşti proaste miilor de abonaţi RAM TERMO VERDE. Şi asta pentru că, în această iarnă preţul gigacaloriei aproape că se va dubla faţă de cel de anul trecut.

Proiectul de hotărâre prin care se anunţă oficial noul tarif la energia termică a fost publicat în cursul zilei de 30 septembrie pe site-ul Primăriei Buzău, iar cifrele arată negru pe alb că populaţia va plăti cu 150 de lei mai mult pentru fiecare gigacalorie consumată în această iarnă. Preţul gigacaloriei va creşte cu 52%. Concret vorbim de un nou tarif de 880 de lei, cu tot cu TVA. Vestea bună, totuşi, este că din acest tarif populaţia va plăti doar jumătate, restul fiind suportat de Primăria Buzău, prin subvenţia acordată, ca în fiecare sezon rece.

Cu alte cuvinte, noul tarif pentru energia termică este de 449 de lei , cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 150 de lei faţă de cei 300 de lei, cu tot cu TVA, cât se taxa gigacaloria pentru populaţie până acum.

"Tariful este de 739,36 lei, fără TVA atât pentru populaţie cât şi pentru agentul economic. Faţă de tariful în vigoare este o creştere de 52%, respectiv 254, 53 lei, fără TV. S-a luat decizia şi urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local ca această creştere să fie suportată jumătate de populaţie, iar cealaltă jumătate să fie suportată de UAT. Asta înseamnă că preţul pentru populaţie fără TVA este de 377,27 , fără TVA , astfel că, în final, cu tot cu TVA, populaţia va plăti 448,95 lei, faţă de 300 de lei cu TVA, cât este în prezent", a spus Geani Matei, directorul RAM Termo Verde.

Directorul Geani Matei a motivat decizia de majorare a tarifului prin creşterile care au avut loc în această toamnă şi la preţul gazului sau cel al energiei termice.

"Această solicitare privind ajustarea preţurilor şi tarifelor se datorează majorării preţurilor de către furnizorii de utilităţi , respectiv creşterii cu 97,42% la gazele naturale şi cu 42,85% la energia electrică, reorganizării şi redimensionării SACET Buzău precum şi aprobării bilanţului energetic şi a pierderilor tehnologice anuale pe conturul Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Buzău.(...) PREŢ LOCAL POPULAŢIE, EXCLUSIV TVA=559,78lei/Gcal+268,41 lei/Gcal=828,19 lei/ Gcal.(...) Pentru energia termică furnizată populaţiei, diferenţa dintre preţul local pentru energia termică furnizată din reţeaua de distribuţie sau transport şi preţul local de facturare a energiei termice livrată populaţiei se asigură din bugetul local al municipiului Buzău prin raportare la dispoziţiile art. 40 alin.(9) din Legea nr. 325/2006" , se arată în proiectul de hotărâre lansat în dezbatere publică.

Ram Termo Verde a anunţat că va începe furnizarea agentului termic în jurul datei de 15 octombrie, însă, nu pentru toţi abonaţii. Asta pentru că sunt deja asociaţii de proprietari care au notificat în scris societatea că nu doresc să primească agent termic.

Cu alte cuvinte, sunt deja oameni care preferă ca, cel puţin până când temperaturile vor coborî şi pe timpul zilei sub limita îngheţului, să stea în frig, sau se încălzească cu o altă sursă, fără să primească agent termic de la RAM Termo Verde. Este vorba despre zeci de abonaţi din şase-şapte asociaţii de proprietari.

În momentul în care va începe furnizarea agentului termic, abonaţii RAM Termo Verde vor fi taxaţi, până la aprobarea noului tarif, despre care Geani Matei spune că va fi supus votului undeva pe 28 octombrie, la preţul gigacaloriei valabil şi iarna trecută, respectiv 300 de lei. Noul tarif de 449 de lei va fi aplicat consumului populaţiei abia după ce acesta va primi undă verde din partea consilierilor locali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pfuaiii ce bogat e Buzaul!!! Sau se bazeaza pe un colac de salvare de la guvern?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb