Primăria Capitalei îi obligă, din nou, pe cablişti să îngroape firele optice

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 29 mai 2008

Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB) va vota, astăzi, o nouă hotărâre prin care obligă cabliştii să-şi îngroape cablurile subterane, după ce o hotărâre anterioară cu acelaşi scop a fost anulată de Justiţie. Firmele de cablu care nu se vor conforma riscă amenzi de 5.000 lei şi desfiinţarea reţelei.

Noua hotărâre prevede că, pe teritoriul municipiului Bucureşti, reţelele de comunicaţii electronice, inclusiv echipamentele aferente acestora, se pot amplasa numai în subteran. Cei care nu se vor conforma vor fi amendaţi cu sume între 2.500 şi 5.000 lei, iar reţeaua aeriană le va fi desfiinţată.

Conform hotărârii, odată cu implementarea şi dezvoltarea proiectului Netcity, cabliştii sunt obligaţi ca, în 30 de zile de la finalizarea unui tronson a reţelei metropolitane de fibră optică, să prezinte documentele referitoare la locaţia unde îşi vor reamplasa reţeaua. După acest pas, în termen de alte 30 de zile, cabliştii trebuie să-şi reamplaseze reţelele în subteran.

Hotărârea prevede şi ca lucrările de realizare a reţelei metropolitane Netcity şi cele de amplasare/reamplasare în subteran a firelor de cablu să fie corelate cu lucrările de modernizare/reabilitare a străzilor.

Tot în şedinţa de astăzi a CGMB va fi supusă la vot o hotărâre privind modificarea Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, potrivit căreia toate reţelele tehnico-edilitare de pe domeniul public vor fi montate în pâmânt, la fel ca firele cabliştilor.

Prin această hotărâre se interzice ca reţelele electrice, de iluminat public şi de comunicaţii electronice să fie amplasate suprateran (la suprafaţă sau aeriană), pe faţadele clădirilor, pe stâlpi, la balcoane, în pomi sau pe alte elemente de suprastructură.

Recent, Curtea de Apel Bucureşti a anulat, prin decizie irevocabilă, hotărârea consilierilor municipali din 2006 care prevede obligativitatea coborârii în subteran a cablurilor de telecomunicaţii. CGMB a formulat o cerere de revizuire a deciziei Curţii de Apel, pentru care aşteaptă termenul de judecare.

Proiectul "Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti - Netcity" prevede, printre altele, coborârea în subteran a cablurilor aeriene aparţinând operatorilor de telecomunicaţii. Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu a atacat în contencios administrativ hotărârea CGMB care reglementa acest proiect.

CGMB a aprobat, în şedinţa din 6 martie, hotărârea privind aprobarea contractului de concesiune a infrastructurii pentru fibră optică către compania UTI System, care, astfel, va realiza şi va administra reţeaua de telefonie, internet şi cablu TV. Această hotărârea a dat, practic, undă verde proiectului Netcity.

Contractul de concesiune, încheiat de municipalitate cu UTI System în august 2007, se întinde pe o durată de 49 de ani. În acest timp, compania va investi peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibră optică, aceasta urmând să fie închiriată ulterior firmelor interesate să ofere servicii consumatorilor prin intermediul reţelei subterane.

Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC) este nemulţumită şi de concesiunea către UTI, considerând că monopolul astfel constituit ar putea împinge firmele de profil spre faliment. "UTI ne va putea impune tarife de închiriere a reţelei care să-i ajute să-şi recupereze cât mai repede investiţiile. Dacă firmele de cablu nu-şi vor permite să plătească aceste tarife, nu vor închiria reţeaua şi astfel vor muri din punct de vedere economic", susţine preşedintele ACC, Radu Petric.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb