Primarul unei comune ieşene, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

F.A.
Anticorupţie / 26 noiembrie 2013

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Rusu, primar al comunei Ion Neculce, în legătură cu obţinerea, în mod nelegal, a sumei de 640.000 lei din fonduri europene destinate suprafeţelor de păşune, potrivit unui comunicat al DNA.

Vasile Rusu este acuzat de fals intelectual, complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi uz de fals.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Neculai Muşat, viceprimar al aceleiaşi comune la data comiterii faptelor, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură private, în formă continuată, uz de fals; Constantin ştefan, consilier local la data comiterii faptelor, Mihai Iftimiei, secretar al primăriei comunei Ion Neculce la data comiterii faptelor; Ion Covaliu, Cristinel-Mihai Epure, angajat al SC Eky Sam, şi persoana juridică SC Eky Sam SRL Târgu Frumos, având ca obiect de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor.

Potrivit rechizitoriului DNA, Rusu Gheorghe în calitate de primar al comunei Ion Neculce, judeţul Iaşi, a arendat păşunea comunală, fără acordul prealabil al Consiliului Local, inculpatului Muşat Neculai (viceprimar) care a solicitat/obţinut de la A.P.I.A., folosind documente false, ajutoare financiare provenite din fonduri europene (F.E.G.A), în sumă totală de peste 640.000 lei, aferent schemelor de sprijin pe suprafaţă (S.A.P.S.) pentru campaniile din anii 2007, 2008 şi 2009.

"În scopul de a obţine şi de a folosi, netransparent, subvenţia pe suprafaţă acordată de A.P.I.A. pentru suprafeţele de păşune aflate în domeniul public al comunei Ion Neculce (Iaşi), inculpaţii Rusu Vasile, Iftimiei Mihai şi Muşat Neculai au întocmit, fără a avea acordul prealabil al Consiliului Local, două contracte de arendă (în cursul anilor 2007 şi 2009) şi un proces verbal de concesiune (în cursul anului 2008), prin care acesta din urmă primea în arendă, consecutiv, suprafaţa de 1.371,55 ha, 1.123 ha şi, respectiv, 1.168, 72 ha păşune comunală", se mai arată în comunicat.

Rusu Vasile şi Muşat Neculai, pentru a da aparenţă de legalitate contractului de arendare încheiat în anul 2007 şi beneficiind de sprijinul inculpaţilor Ştefan Constantin şi Iftimiei Mihai, în calitatea lor de consilier la Consiliul Local al comunei, respectiv de secretar al comunei, au întocmit în fals un înscris (Hotărârea Consiliului Local) menit să justifice aşa zisa aprobare, de către Consiliul local, a arendării păşunii comunale.

Potrivit DNA, în vara anului 2008 (după încasarea subvenţiei aferente campaniei pentru anul 2007), la iniţiativa lui Rusu Vasile, inculpatul Muşat Neculai a încheiat cu SC >EKY-SAM >SRL Târgu Frumos (fără negocieri) un contract de prestări servicii de decolmatare şi regularizare pâraie, în vederea întreţinerii păşunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Deşi niciuna dintre aceste lucrări nu a fost recepţionată de Muşat Neculai la momentul executării, acesta a consimţit, la solicitarea lui Rusu Vasile, să achite sumele de bani facturate de SC"EKY SAM"SRL IASI, semnând/avizând documentele justificative întocmite ulterior de către angajaţii acestei firme .

În numele şi interesul firmei SC >EKY-SAM >SRL Târgu Frumos, inculpaţii Covaliu Ion şi Epure Cristinel - Mihai au întocmit în fals, în cursul anului 2009, o serie de înscrisuri (situaţii de lucrări) în care au atestat nereal efectuarea unor lucrări. Aceste înscrisuri au reprezentat documente justificative care au atestat nereal prestarea, de către firma SC >EKY-SAM >SRL TÂRGU FRUMOS a unor lucrări in valoare de 104.855 lei fără TVA .

În baza contractelor de arendă(aferent campaniilor anilor 2007 şi 2009) , a procesului verbal de concesiune(aferent campaniei anului 2008 ), întocmite fără aprobarea Consiliului Local al comunei Ion Neculce şi a unor documente false - situaţii de lucrări (aferent campaniei anului 2009) atestând efectuarea unor lucrări de întreţinere a păşunii de către firma SC Eky Sam SRL , Muşat Neculai a formulat, la Centrul Local Tîrgu Frumos (IS) al A.P.I.A, cereri de plată a subvenţiei pentru păşune în perioada menţionată, obţinând în total suma de 641.746,38 lei, cu titlu de ajutoare financiare exclusiv în contul păşunii comunale arendate în condiţiile descrise mai sus. Banii respectivi au fost viraţi în contul personal al inculpatului.

"Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate, respectiv 641.746,38 lei, s-a dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Covaliu Ion, Epure Cristinel-Mihai, Ştefan Constantin, Rusu Vasile, Muşat Neculai şi a persoanei juridice SC >EKY-SAM >SRL Târgu Frumos, respectiv poprirea sumelor de bani datorate lor cu orice titlu de către terţe persoane fizice sau juridice", arată DNA.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Paşcani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb