Procurorii DNA i-au solicitat lui Ghiţă noi documente în dosarul Hidro Prahova

Alexandru Costea
Anticorupţie / 6 octombrie 2015

Procurorii i-au solicitat deputatului Sebastian Ghiţă noi documente în dosarul Hidro Prahova, în care este cercetat sub control judiciar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, el venind, azi, la sediul DNA Ploieşti, transmit surse din presă.

Ghiţă a stat câteva minute, iar la ieşire a declarat că a venit pentru a ridica o solicitare a procurorilor de aducere de noi documente.

Tot azi, la DNA, a venit şi fostul şef al Poliţiei Locale Ploieşti Cristinel Toader, eliberat din arest preventiv la solicitarea procurorilor şi plasat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este cercetat pentru şantaj şi luare de mită.

Surse judiciare au afirmat că Toader a fost citat ca martor pentru a da declaraţii în dosarul Hidro Prahova.

Cristinel Toader, fost şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Prahova şi al Gărzii de Mediu Prahova în perioada guvernării PDL, are calitatea de martor şi în dosarul în care este implicată Apa Nova, el fiind audiat în 29 septembrie la DNA Ploieşti. Ulterior, procurorii DNA au solicitat Tribunalului Prahova înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu pentru Cristinel Toader.

În 14 august, procurorii DNA Ploieşti au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar faţă de deputatul Sebastian Ghiţă în dosarul Hidro Prahova, fiind păstrate toate interdicţiile impuse în cadrul acestei măsuri, inclusiv aceea de a părăsi ţara şi de a lua legătura cu premierul Victor Ponta.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Cei trei sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

În acest caz, cumnatul premierului Victor Ponta, omul de afaceri Iulian Herţanu, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene, evaziune fiscală şi spălare de bani. În 18 februarie, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Sebastian Ghiţă a fost, de asemenea, trimis în judecată, în iulie, într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA Ploieşti, în care este cuzat de dare de mită, procurorii susţinând că i-a dat o casă fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, pentru ca în schimb o asociaţie sportivă controlată de Ghiţă să primească fonduri de la bugetul local al municipiului pentru echipa de baschet CSU Asesoft.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb