QATARGATE:  Eurodeputata Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a PE, rămâne în arest preventiv în Belgia

G.D.
Internaţional / 20 ianuarie 2023

Eurodeputata Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a PE, rămâne în arest preventiv în Belgia

Justiţia belgiană a decis ieri să prelungească arestul preventiv în cazul eurodeputatei elene Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a Parlamentului European, încarcerată de şase săptămâni în ancheta privind presupusul scandal de corupţie Qatargate, în care sunt implicaţi actuali sau foşti membri ai Parlamentului European, a anunţat Parchetul federal belgian, potrivit Agerpres.

Camera consiliului din Bruxelles a dat curs poziţiei Parchetului, care se opusese măsurilor alternative la detenţie solicitate de către avocaţii Evei Kaili.

''Parchetul federal apreciază că există toate riscurile: riscul de a fugi, riscul de a face înţelegeri secrete cu terţi şi riscul de a distruge probe'', a explicat la finalul audierii unul dintre aceşti avocaţi, Andre Risopoulos.

Camera consiliului, jurisdicţia responsabilă pentru arestul preventiv, s-a reunit ieri cu uşile închise. În ordonanţa sa emisă ieri după-amiază, această instanţă ''a confirmat arestul preventiv'' al Evei Kaili, potrivit unui comunicat al Parchetului. Apărarea are la dispoziţie 24 de ore pentru a contesta decizia, după care Kaili se poate adresa în 15 zile Curţii de Apel din Bruxelles.

Autorităţile belgiene au inculpat patru persoane, printre care eurodeputata elenă Eva Kaili şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, sub acuzaţia de primire de bani lichizi şi cadouri din Qatar pentru a influenţa luarea deciziilor Uniunii Europene.

Avocaţii Evei Kaili au repetat ieri că ea nu a fost implicată în niciun act de corupţie şi au reproşat justiţiei belgiene că menţinerea clientei lor în detenţie ''în condiţii dificile'' o fac pe aceasta să ''plătească preţul cel mai mare'' în acest dosar.

Avocatul grec Michalis Dimitrakopoulos a denunţat ''tortura'' în legătură cu o recentă ''plasare în izolare timp de 16 ore într-o celulă a poliţiei'', cu ocazia unei audieri.

Potrivit colegului său Andre Risopoulos, eurodeputata elenă ''nu şi-a putut vedea decât de două ori în şase săptămâni copilul în vârstă de 23 de luni'' pe care îl are cu partenerul ei, Francesco Giorgi.

Acest asistent parlamentar italian este de asemenea implicat în scandal, la fel ca Pier Antonio Panzeri, un fost eurodeputat socialist italian care, potrivit procurorilor belgieni, este unul dintre principalii actori în scandalul de corupţie legat de Qatar. Marţi, Panzeri a acceptat să coopereze cu justiţia în schimbul unei pedepse mai uşoare.

Maria Dolores Colleoni, soţia lui Pier Antonio Panzeri, şi fiica cuplului, Silvia Panzeri, fac obiectul unui mandat de arestare european emis pe numele lor de autorităţile belgiene pentru ''participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie''. Ele se află în arest la domiciliu în nordul Italiei începând din 10 decembrie şi au contestat la instanţele italiene cererea de extrădare în Belgia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb