RADIOGRAFIA CONPET SA / BROKERII: "Rezultatele financiare - cauza scăderii acţiunii COTE, în ultimii doi ani"

Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2019

"Rezultatele financiare - cauza scăderii acţiunii COTE, în ultimii doi ani"

Simion Tihon, Prime Transaction: "O suplimentare a dividendelor acordate de companie este puţin probabilă"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Probabil, preţul acţiunii COTE va ieşi din intervalul în care se tranzacţionează acum, iar direcţia va fi dată de rezultatele financiare pentru primul trimestru al acestui an"

George Brande, Interfinbrok: "Investitorii aşteaptă mai multe detalii despre operaţiunea de majorare a capitalului social, hotărâtă în martie 2019"

Rezultatele financiare dezamăgi­toare pentru investitori reprezintă principalul motiv pentru care preţul acţiunilor Conpet (COTE) s-a instalat pe o traiectorie descendentă în ultimii mai bine de doi ani, sunt de părere brokerii consultaţi de Ziarul BURSA, în condiţiile în care, de la data de 20 martie (momentul în care titlurile COTE au fost incluse în indicele BET) şi până în 13 mai 2019, preţul acţiunii transportatorului de produse petroliere a coborât cu 20,45%, până la 77,8 lei/titlu.

Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction, ne-a trans­mis: "Începând cu martie 2017, titlurile Conpet au avut o performanţă inferioară atât în raport cu indicele BET, cât şi în raport cu indicele BET-TR, luând în calcul şi dividendele.

Astfel, cotaţia acţiunilor Conpet a înregistrat un declin de 19%, din martie 2017 şi până acum (n.r. 10 mai 2010), în timp ce indicele BET a avansat cu 3%. În acest interval, Conpet a acordat dividende brute de 34,53 lei şi, în consecinţă, evoluţia din perioada analizată este pozitivă, cu un avans de 16,6%. Însă, tot în acest interval de timp, indicele BET-TR a urcat cu 24,4%. Dinamica negativă a rezultatelor financiare este principalul factor ce a dat această evoluţie".

Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, a punctat că, în ultimii circa doi ani de zile, preţul acţiunii Conpet a cunoscut, în mare parte, un regres, cel mai probabil cauzat de rezultatele financiare dezamăgitoare.

"Pentru anul 2018 compania nu a obţinut o performanţă financiară convingătoare pentru investitori, în condiţiile în care 2017 a fost un an foarte bun din acest punct de vedere, ceea ce s-a reflectat şi în evoluţia preţului, care a atins, în acel an, un maxim de peste 140 de lei", a spus directorul de la Estinvest, care a adăugat: "Dar, anul trecut, pe fondul unor rezultate mai slabe, cotaţia a avut de suferit. Elementul care a ţinut preţul acţiunii COTE într-un interval mai strâns, în ultima perioadă, a fost dividendul acordat de companie".

La rândul său, George Brande, trader în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok, a subliniat că preţul acţiunilor Conpet a fost caracterizat de o evoluţie liniară la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) până la începutul anului 2017 când, impulsionată de randamentul mare al dividendelor, cotaţia companiei s-a înscris pe o pantă ascendentă.

"În acelaşi an s-au acordat, pentru prima oară la companiile de stat, dividende din rezerve, eveniment care a sus­ţinut cotaţiile. Totuşi, preţurile ridicate ale acţiunilor Conpet nu au fost sprijinite şi de o evoluţie pozitivă a rezultatelor financiare, care au dezamăgit investitorii astfel încât, acum, cotaţia se situează într-o zonă de minim al ultimilor doi ani", a completat traderul de la Interfinbrok.

Legat de perspectivele preţului acţiunilor Conpet pentru următoarele trei - şase luni, Simion Tihon de la Prime Transaction ne-a precizat: "Rezultatele pentru primul trimestru din 2019, care vor fi publicate astăzi (n.r. ieri), reprezintă catalizatorul evoluţiei titlurilor pe termen scurt. Vom vedea astfel dacă dinamica negativă din ultimele trimestre se păstrează sau dacă, în primul trimes­tru (n.r. din 2019), compania a reuşit să schimbe direcţia. Acesta va fi aspectul decisiv în privinţa evoluţiei pe termen scurt, în contextul în care dividendele pentru anul 2018 sunt cunoscute şi aprobate, iar o suplimentare a acestora e puţin probabilă".

Marcel Murgoci de la Estinvest a punctat că, în prezent, preţul acţiunii COTE s-a plafonat, mişcându-se într-un interval destul de strâns, în jurul nivelului de 80 de lei.

"În aceste condiţii, contează mult rezultatele financiare pe care le va raporta compania pentru primul trimestru al acestui an. Probabil, cotaţia va ieşi din intervalul în care se tranzacţionează acum, iar direcţia va fi dată de rezultatele financiare. Aşteptările sunt ca profitabilitatea societăţii să se menţină măcar la nivelul de anul trecut, având în vedere bugetul de anul acesta", ne-a transmis Marcel Murgoci.

La rândul său, George Brande ce activează la Interfinbrok a subliniat: "În prezent, investitorii aşteaptă probabil mai multe detalii despre operaţiunea de majorare a capitalului social, hotărâtă de acţionari la sfârşitul lunii martie 2019. Având în vedere că nivelul cotaţiei se află într-o zonă de minim, iar randamentul din dividende este ridicat, ne putem aştepta ca, pe termen scurt, să existe o susţinere pentru preţul acţiunii COTE".

În data de 26 martie a acestui an, acţionarii Conpet au dat undă verde declanşării operaţiunii de majorare a capitalului social cu valoarea terenurilor în suprafaţă totală de 554.537,61 metri pătraţi, deţinute în baza a 48 de certificate de atestare a dreptului de proprietate.

Totodată, a fost aprobată formularea unei solicitări către Oficiul Regis­trului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru desemnarea unui evaluator autorizat pentru evaluarea terenurilor.

Valoarea de piaţă a companiei deţinută în proporţie de 58,72% de Statul Român, prin Ministerul Energiei, este de circa 673,5 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. DA , FOARTE CIUDAT , CA N-A SCRIS , PANA ACUM , NIMENI , NIMIC , PE SUBIECTUL ASTA !!! DE UNDE REZULTATE ATIAT DE BUNE LA CONPET , CAND DE 2 ANI DE ZILE , VECHEA CONDUCERE , FORMATA DIN OAMENI VECHI IN UNITATE , ADEVARATI SPECIALISTI IN ADMINISTRAREA COMPANIEI , AU FOST INLOCUITI CU INDIVIZI DUBIOSI , ADUSI POLITIC , CARE HABAR NU AU CE-I AIA ''''''' ADMINISTRARE ''''''' ; DIN CLIPA IN CARE S-AU INSTALAT , PRIMA LOR GRIJA , A FOST SA CONVOACE AGA , CA SA-SI MAREASCA SALARIILE ; ASTA AI DUREA PE EI , NU DE COMPANIE ; IN TIMP , MILIOANE DE LEI , CARE AR FI TREBUIT SA FIE BAGATI IN PROFITUL NET , AU FOST DE FAPT BAGATI IN FONDURILE DE SALARII , IN DEPASIRI , SI IN MERITE ; A FOST BAGATA IN CONSILIUL DE ADMINISTRATIE , COLAC PESTE PUPAZA , SI DOMNISOARA PAVAL , DIN SIMPLUL MOTIV , CA ''''''' ESTE FATA LUI TATA '''''' !!! DE CURIOZITATE : IA INTREBATI-O : CE STII DUMNEATA , SA FACI ??? SIGUR O SA VA RASPUNDA : DATI IN MINE ??? DATI IN TATA !!! LASA , CA VA ARANJEZ , EU PE VOI !!! SA INNEBUNESTI , NU ALTA !!! NUMAI IN TARA ASTA , SA NU TE NASTI !!! E ADEVARAT , CA TOVARASII PAVAL , AU CUMPARAT MULTE ACTIUNI IN SOCIETATE , DAR PARCA PREA S-AU ADUNAT MULTE CAPUSI !!! TARA ASTA VA DEVENI INCET-INCET , 1 SAT FARA CAINI , ASA CA AVETI MARE GRIJA , UNDE VA PLASATI BANII !!!

    1. APROPO , SI EU AM CUMPARATE , ACTIUNI CONPET , DAR CU DUBIOSII ASTIA , SINT FOARTE INGRIJORAT PENTRU VIITORUL COMPANIEI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb