"Rafo" rămîne în continuare la "Balkan Petroleum"

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Companii / 24 august 2005

Oficialii AVAS susţin că, în cazul în care a fost semnat un contract de vînzare-cumpărare, între "Alfa Oil" şi "Balkan Petroleum", el este lovit de nulitate

Marian Anton declară, în aceeaşi zi, că acţiunile deţinute la "Rafo" Oneşti au fost vîndute, dar şi că ele au mai rămas în continuare la "Balkan Petroleum"

Contractul semnat de "Balkan Petroleum" (BKP) şi grupul "Alfa Oil", aşa cum susţine conducerea "Rafo" Oneşti, prin care acţiunile deţinute de BKP la rafinărie au fost transferate holdingului austriac, este lovit de nulitate. Directorul general al "Rafo" Oneşti, Marin Anton, a emis, ieri, un comunicat oficial care atestă că firmele "Expanet Trading" Limited, "Calder-A International" B.V. şi "Reglam Overseas" Ltd. au încheiat la data de 12.07.2005 un contract de vînzare-cumpărare cu societatea "Balkan Petroleum", prin care a fost transferat pachetul de acţiuni de 97,82% deţinut de BKP la Rafo Oneşti. Oficialii AVAS susţin însă că, pînă acum, autoritatea nu a aprobat nici un contract de novaţie, astfel încît contractul dintre cele două părţi este lovit de nulitate. Atît preşedintele AVAS, Gabriel Zbîrcea, cît şi preşedintele post-privatizare, Gabriel Lunganu, ne-au declarat că autoritatea pe care o reprezintă se află încă în contract la "Rafo" cu "Balkan Petroleum" şi nu cu o altă societate. Gabriel Lunganu ne-a dezvăluit că la sediul AVAS există o înregistrare a intenţiei celor de la BKP de a cesiona acţiunile deţinute la "Rafo" Oneşti, însoţită de o adresă a unei societăţi înregistrate în Olanda -"Calder-A". Potrivit domnului Lunganu, AVAS a răspuns acestei solicitări, în data de 9 august, printr-o altă solicitare prin care AVAS cerea conducerii "Balkan Petroleum" să prezinte documentele pentru schimbarea cumpărătorului de la "Rafo", astfel încît oficialităţile să decidă dacă cele trei societăţi pot face dovada bonităţii. "Noi nu avem cunoştinţă de aceste firme. Nu se poate face transferul de acţiuni fără acordul AVAS. Ei trebuie să facă dovada bonităţii şi să prezinte actele cerute de instituţiile noas-tre", ne-a detaliat Gabriel Lunganu. Pînă în prezent, solicitarea AVAS nu a primit răspuns, astfel încît contractul de cesiune a acţiunilor este nul.

AVAS şi "Balkan Petroleum" se află încă în contract la "Rafo" Oneşti, pînă cînd societatea îşi va îndeplini toate clauzele contractuale. Gabriel Lunganu susţine că cei de la Rafo mai au de îndeplinit unele clauze inves-tiţionale, dar, mai ales, au de achitat datoriile faţă de bugetul de stat.

Pe de altă parte, Marian Anton spune că cele trei societăţi s-au obligat prin contract să preia toa-te creanţele pe care statul le deţine la "Rafo" Oneşti. Mai mult, directorul rafinăriei spune că "Expanet Trading" Limited a asigurat deblocarea furnizării de materie primă, astfel încît "Rafo" funcţionează în prezent la capacitate maximă.

Contactat de noi, Marian Anton nu a mai fost la fel de vehement precum în comunicatul emis presei. Domnia sa a consfinţit că cele două părţi, "Balkan Petroleum" şi grupul "Alfa Oil", au ajuns doar la o înţelegere în ceea ce priveşte acţiunile "Rafo" Oneşti, urmînd ca actul de novaţie să fie semnat, după ce documentele vor fi finalizate, cu acordul AVAS. Iniţial însă domnul Anton ne-a declarat că AVAS nu are nimic de a face cu procesul de vînzare-cumpărare.

Surse din piaţa petrolului susţin că unii dintre acţionarii "Alfa Oil" ar deţine participaţii şi în compania internaţională "Glencore", despre care s-a spus că ar deţine indirect jumătate din "Balkan Petroleum".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb