RALUCA TURCAN: "Recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii"

J.P.
Politică / 8 mai 2021

"Recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii"

Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privinţa egalităţii de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii, a apreciat sâmbătă ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

Raluca Turcan a făcut referire la datele INS care arată că numărul femeilor şomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu 16%. "Şi putem lega aceste date de altele, tragice, vizând creşterea cazurilor de abuz şi violenţă domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown", a menţionat ministrul Muncii.

Oficialul a avertizat că diferenţa de gen are consecinţe concrete economice şi produce anual pierderi în toate statele din UE.

"Trebuie înţeles că diferenţa de gen nu este doar subiect de dezbatere teoretică, ci are consecinţe concrete economice, producând anual pierderi în toate statele din UE. Acoperirea costurilor şomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual. Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajaţii cu vârsta între 15 şi 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de pandemie - HORECA şi turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul - sunt femei. În România, în activităţi din domeniul sănătăţii umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, faţă de 20% bărbaţi. De asemenea, femeile sunt mai expuse şomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală şi mult mai mult afectate de inactivitate pe piaţa muncii, din cauza responsabilităţilor de îngrijire în casă", a explicat Raluca Turcan.

Aceasta a menţionat că în perioada de lockdown Guvernul României a implementat măsuri pentru susţinerea părinţilor, fiind acordate 124 milioane lei pentru zilele libere ale părinţilor nevoiţi să stea cu copiii.

"Am urmărit măsuri de protejare a locurilor de muncă, acesta fiind motivul pentru care am acordat 2,21 miliarde de lei pentru susţinerea a 41,5% din salariul plătit angajaţilor care şi-au reluat activitatea sau sprijinul de 190 milioane de lei pentru programul flexibil de muncă (modelul german Kurzarbeit). Pe termen mai lung, trebuie urmărită mai clar dimensiunea de gen în măsurile economice pentru refacere după criză. Chiar acum două săptămâni, printr-o ordonanţă de urgenţă, am decis creşterea stimulentului de reinserţie la 1500 de lei pentru părinţii care revin la muncă la 6 luni de la naşterea copilului, o măsură menită să sprijine femeile pe piaţa muncii", a informat ministrul Muncii.

De asemenea, oficialul a menţionat: "Cred că merită analizată şi experienţa statelor europene în materie şi amintesc că Germania a aprobat anul trecut o lege privind prezenţa obligatorie a femeilor în consiliile de administraţie şi inclusiv o prevedere ca minim unul dintre 3 membri în CA să fie o femeie. Este un lucru care merită discutat şi la noi.

Raluca Turcan susţine că "România a făcut progrese mari în privinţa egalităţii de gen, însă atunci când privim statisticile, dincolo de sentimentul general de confort, vedem, de fapt, că mai sunt multe de făcut şi că inegalităţile de gen rămân mari in societatea românească".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cred ca ar trebui sa mearga la guvernu germaniei, al frantei si alte state destea europene sa vada acolo egalitate de gen ca in romania benganeste aiurea statistic in romania inegalitatea de gen e mai mica decat In alte state mai “dezvoltate” asa cum le crede dansa

    Tara arde si pe tuta tutelor, Turcan o freaca "reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii"! Adevarul e ca, la ce figura are si cata prostie zace in ea, ai zice ca fiinta asta este de genul neutru!

    1. Toate comentariile tale sunt pline de venin și injurii. Caută ajutor. Ai mare nevoie.

      Nu avea tu grija pt mine, ci ai mare grija de ma-ta, caci, dupa ce ca s-a incurcat cu mai toti arabii si chinezii care isi fac veacul pe Centura, o mai face si la tarife insignifiante!

      Săracul de tine. Cred că ai o viață foarte tristă... O să mă rog pentru tine.

      Ma confunzi cu alta persoana, maestre! Dar daca te rogi sincer pt mine, chiar iti multumesc!

      Nu confund. Cineva care alege să se exprime ca tine, chiar și sub anonimat, este o persoană profund nefericită. Pretinzi că ești creștin dar vorbești asemenea unui satanist. Sper că te spovedești pentru mizeriile pe care le scrii și pentru minciunile pe care le propagi aici. Că de nu, iadul te paște.

      Ce nu-ti place tie sa auzi, le numesti minciuni, bai laba trista? Si mai scuteste-ma cu atitudinea ta de deontolog, sau mai degraba, de olog intelectual!

      Săracul de tine. Vai de viața ta. Ce copilărie nefericită trebuie să-i fi avut. Recunoaște, când te uiți în oglindă îți vine să scuipi de scârbă.

      Nu uita: iadul te paște. Citește Biblia și pocăiește-te năpârcă tristă până nu e prea târziu. 

      Se vede ca ai supt mult la viata ta, cocalar limbist! Iar naparca s-o faci pe ma-ta, care este o parashuta de ultima spetza!

    In 2018 la I.C.CJ. activau 9 judecatori si 39 judecatoare adica 81,25% erau femei.

    SA FIE EGALITATE DE GEN LA I.C.C.J. !

    Din 2018 nu mai se publica date clare despre I.C.CJ. 

    enuntul nu este departe de maxima caregeliana: vrem egalitate dar nu pentru catei!

    Dna, dacă ați sti câți bărbați de treabă sunt terorizati la propriu de femei isterice și iresponsabile !? În pandemie au suferit la fel femei si bărbați iar agresiunilor s-au multiplicat si de o parte și de alta ! Imaginea de femeie -inger e complet falsă! Dar complet! Sa facem ceva,dar neapărat si pentru femei și pentru bărbați!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb