RAPORTAT LA DOLAR Euro, în prima apreciere din ultimele şase săptămâni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iunie 2012

Euro, în prima apreciere din ultimele şase săptămâni

FMI: Sectorul bancar din Spania necesită aproape 40 miliarde euro

Spania cere ajutor financiar uniunii monetare

Moneda unică europeană a crescut, în intervalul 4-8 iunie, pentru prima oară în ultimele şase săptămâni, în raport cu dolarul, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Spania va primi ajutor ca să-şi asigure accesul pe pieţele de capital.

În plus, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a declarat, săptămâ­na trecută, că instituţia pe care o conduce este gata să acţioneze dacă perspectivele economice se înrăutăţesc, venind, astfel, în sprijinul monedei împărţite de 17 state din UE.

Euro a crescut cu 0,7%, în săptămâ­na încheiată în 8 iunie, ajungând la 1,2517 dolari pe piaţa din New York.

Indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu valutele celor şase parteneri comerciali majori ai SUA, a scăzut cu 0,5% la IntercontinentalExchange Inc., ajungând la 82,439 puncte. La data de 7 iunie, indicele a coborât la 81,911 puncte - cel mai redus nivel din 28 mai până în prezent.

Menţionăm că, la finele săptămâ­nii trecute, Jean-Claude Juncker, liderul grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, a declarat că Spania va obţine ajutor, mai ales că situaţia acestei ţări nu este comparabilă cu cea a Greciei. Joi seara, Fitch Ratings a redus, cu trei trepte, la "BBB", calificativul de credit al Spaniei, pe fondul costurilor mari cu restructurarea şi recapitalizarea sectorului bancar al ţării. Agenţia de rating estimează costul recapitalizării sectorului bancar spaniol la 60 miliarde euro sau până la 100 miliarde euro, în cazul unui scanariu de "stres sever".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat, la data de 8 iunie, că sectorul bancar din Spania are nevoie de circa 40 miliarde euro ca să se protejeze de adâncirea crizei economice din ţară. FMI a publicat raportul în acest sens vineri seara, mai devreme decât era prevăzut (11 iunie), ca să ofere miniştrilor de finanţe din Europa şi publicului informaţiile care stau la baza unui eventual ajutor pentru Spania.

Spania a anunţat, sâmbătă seara, cu ocazia unei reuniuni telefonice a miniştrilor de finanţe din zona euro, că va cere un ajutor financiar uniunii monetare, pentru recapitalizarea băncilor. Zona euro s-a declarat pregătită să-i împrumute pe spanioli cu până la 100 miliarde euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb