RASDAQ Tranzacţie specială cu titlurile BIOF

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iunie 2005

Piaţa a totalizat ieri 22 miliarde de lei, din care jumătate a fost realizată printr-o tranzactie specială. A mai avut loc şi un transfer în cadrul unei oferte publice de preluare, însă valoarea acestuia a fost destul de redusă, de numai 31 milioane de lei. S-au depreciat Rasdaq Compozit şi RAQ-I cu 0,1%, res-pectiv 1,11%, însă RAQ-II a crescut cu 1,09%.

Cele mai lichide titluri au fost cele ale producătorului bucureştean de medicamente "Biofarm" (BIOF), cu care a fost realizată o tranzacţie specială de 11 miliarde de lei, prin care au fost transferate peste 2,7 milioane de acţiuni la preţul minim al zilei de ieri, de 4.000 lei/acţiune. În afară de această tranzacţie specială, au mai avut loc şi 57 de transferuri comune, la preţuri cuprinse între 4.000 şi 4.200 lei/acţiune. Valoarea totală a transferurilor s-a ridicat la 1,49 miliarde de lei. Titlurile BIOF au avut o lichiditate foarte ridicată în acest an, ca urmare a vînzării de către fostul acţionar principal, Robert William Ferran, a unui pachet de 44% din acţiuni. În prezent acesta mai deţine 5% din capitalul social, iar alţi acţionari importanţi sînt SIF "Oltenia" (10,28%) şi "Health Sciences Group" Inc (13,51%). Comparativ cu anul trecut, în primul trimestru al acestui an compania a obţinut rezulate în creştere (cifra de afaceri a crescut de la 106 la 119 miliarde de lei, iar profitul net s-a majorat cu 59%, pînă la 47 miliarde de lei). Momentan, compania are un capital social de 277 miliarde de lei, însă AGA întrunită la 2 iunie a hotărît majorarea acestuia prin încorporarea de rezerve din profitul net, în valoare de 82 miliarde de lei. Repartizarea noilor acţiuni va fi făcută proporţional cu numărul de acţiuni deţinute deja de actualii acţionari.

În cadrul categoriei de bază, cel mai lichid emitent a fost societatea de asigurare reasigurare "Ardaf" Cluj (ARDF), care a fost şi săptămîna trecută în centrul atenţiei investitorilor. Ieri au fost încheiate 44 de tranzacţii cu peste 1,8 milioane de acţiuni care au însumat 4,9 miliarde de lei, reprezentînd 53% din totalul categoriei de bază. Preţul de referinţă al sesiunii de ieri a fost de 2.700 lei/acţiune, mai mare cu 1,89% decît cel din şedinţa anterioară.

Cea mai mare variaţie negativă de preţ din cadrul primei categorii au înregistrat-o titlurile "Rompetrol" Bucureşti (VEGA), care au fost şi cele mai lichide la această categorie. Peste 1,2 milioane de acţiuni au fost tranzacţionate ieri pentru 818 milioane de lei, respectiv 41% din totalul categoriei. Preţul de referinţă al şedinţei s-a menţinut tot sub valoarea nominală şi a fost de 650 lei/acţiune, mai mic cu 6,07% decît cel din ziua precedentă.

În cadrul celei de-a doua categorii cea mai mare valoare de tranzacţionare au avut-o acţiunile "Comvex" Constanţa (CMVX) şi a însumat peste 65% din totalul categoriei. Au avut loc doar şase transferuri, la preţuri cuprinse între 200.000 şi 210.000 lei/acţiune, iar cotaţia a crescut cu 5% faţă de şedinţa anterioară.

Societatea "Adimet" Iaşi, care se află în ofertă publică de preluare, a înregistrat ieri o tranzacţie de 31 milioane de lei, prin care au fost achiziţionate 236 acţiuni, la un preţ de 135.100 lei/acţiune. Compania ofertantă este "Conex Plast" Iaşi, care deţine deja 56,8% din titlurile companiei. "Adimet" are ca obiect de activitate comerţul intermediar cu produse diverse şi are un capital social de 9,2 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 25.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb