Rata inflaţiei s-a temperat în august până la 5,1%

Călin Rechea
Macroeconomie / 11 septembrie

Rata inflaţiei s-a temperat în august până la 5,1%
Călin Rechea

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 5,1% în luna august 2024, de la 5,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, după un avans de 0,6% în luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 6,5%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021.

De la începutul anului 2020, IPC a înregistrat o creştere cumulată de circa 41,7%, cu efect de erodare permanentă a puterii de cumpărare a populaţiei.

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 0,36% în august 2024, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 0,35% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat semnificativ creşterea anuală, până la 4,3%, de la 1,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,5%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 4,4%, de la 6,9%, pe fondul unei stagnări lunare. Preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,6%, de la 8,5%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,5%.

La nivelul produselor alimentare, preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 18,8%, după un avans de 1,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%. Preţul făinii a înregistrat cea mai mare scădere anuală, de 16,6%, după un declin de 30,5% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,3%.

Preţul citricelor şi altor fructe meridionale a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 3,7%, iar creşterea anuală a fost de 2,9%, după un avans de 4,1% în luna anterioară. Preţul fructelor proaspete a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 6,5%, iar creşterea anuală a fost de 0,7%, după o scădere de 0,6% în luna precedentă.

Preţul detergenţilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 17%, după o creştere de 20,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%.

Preţul energiei electrice a stagnat faţă de aceeaşi perioadă din 2023, după o scădere anuală de 2% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,8%, iar preţurile combustibililor şi-au temperat creşterea anuală până la 2,6%, de la 7,8% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,1%. Preţul gazelor naturale şi-a accelerat scăderea anuală până la 9,6%, de la 9,4%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%.

La nivelul serviciilor, preţurile serviciilor poştale au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 26,6%, pe fondul unei stagnări lunare, urmate de preţurile transportului aerian, cu o creştere anuală de 22,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 8%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 5,3%, de la 5,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,28%, după un avans de 0,59% în luna anterioară.

Dacă rata lunară medie din primele 8 luni ale anului, de 0,42%, se va înregistra şi în restul anului, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 4,7% în septembrie 2024, de 5,2% în decembrie 2024.

În urma creşterii IPC din luna august 2024, puterea de cumpărare a leului a înregistrat un declin de 58,5% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb