Ratingul Braziliei retrogradat la "junk" de S&P

Mirabela Vasile
Internaţional / 10 septembrie 2015

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Braziliei la categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii) şi a avertizat că în următoarele luni ar putea revizui din nou în scădere calificativul, o lovitură pentru Guvernul preşedintelui Dilma Rousseff, transmite publicaţia britanică Financial Times.

Decizia Standard & Poor's de a retrograda ratingul de la "BBB minus" la "BB plus" a surprins analiştii, deşi economia braziliană este în recesiune, înregistrând în trimestrul doi din anul acesta un declin de 1,9%, comparativ cu precedentele trei luni.

"Dificultăţile politice cu care se confruntă Brazilia au continuat să crească, afectând capacitatea Guvernului de a realiza un Buget pe 2016 care să fie în concordanţă cu deciziile fiscale adoptate în prima parte a celui de-al doilea mandat al preşedintelui Dilma Rousseff", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Delma Rousseff, care a început al doilea mandat în ianuarie 2015, l-a numit consilier fiscal pe Joaquim Levy, absolvent al Universităţii din Chicago, pentru a îmbunătăţi situaţia finanţelor publice. Dar, după un început relativ pozitiv, echipa sa a înrăutăţit de două ori estimările privind excedentul bugetar primar.

În 28 iulie, după prima revizuire a ţintelor bugetare ale Braziliei, S&P a revizuit în scădere perspectiva asupra ratingului suveran al ţării, ceea ce i-a determinat pe analişti să creadă că o retrogradare la categoria "junk" va fi decisă anul viitor.

Bruno Rovai, economist la Barclays în New York, a afirmat că se aştepta la o revizuire în scădere a calificativului Braziliei în aprilie 2016 şi apreciază decizia agenţiei "destul de agresivă".

S&P este de părere că va avea loc o recesiune profundă şi îndelungată a economiei braziliene şi o creştere a datoriei publice, din cauza deficitelor fiscale.

PIB-ul Braziliei ar urma să înregistreze un declin de 2,5% anul acesta şi de 0,5% anul viitor, estimează S&P, citând investigaţiile de corupţie de la compania petrolieră de stat Petrobras ca un alt factor destabilizator.

"Credem că actualele investigaţii privind acuzaţiile de corupţie împotriva unor companii şi persoane importante, din sectorul public şi din cel privat, care acoperă toate partidele politice, au dus la creşterea incertitudinilor politice pe termen scurt", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Conform anchetei de corupţie în cazul Petrobras, în perioada 2004 - 2014, unele companii îşi repartizau (din 2004 până în 2014) pieţe ale grupului petrolier plătind mită unora dintre directorii acestuia în schimbul unor contracte, încărcând facturile pentru acestea cu 1-3%. O parte din comisioane ar fi fost date unor personalităţi politice, în majoritate parlamentari ai coaliţiei de centru stânga aflată la putere. Petrobras a pierdut peste două miliarde de dolari prin aceste fraude.

Datoria guvernamentală a Braziliei, excluzând activele lichide, ar urma să crească la 59% în 2016, de la 47% anul trecut, în timp ce deficitul ar putea ajunge la o medie de 8% din PIB în 2015 şi 2016, avertizează S&P.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb