Record istoric pe piaţa neagră a tutunului - scădere până la sub 11%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 1 noiembrie 2019

Record istoric pe piaţa neagră a tutunului - scădere până la sub 11%

Piaţa neagră a ţigaretelor înregistrează un record istoric, scăzând sub 11% din totalul consumului, anunţă studiul Novel Research. Acesta arată că, în septembrie, comerţul ilegal cu ţigarete s-a redus abrupt faţă de iulie, cu 3,2 p.p, până la 10,5%.

Marian Marcu, Director General Novel Research, subliniază: "Contrabanda cu ţigarete înregistrează cel mai scăzut nivel din 2008, anul în care compania Novel Reasearch a demarat cercetarea şi monitorizarea periodică a fenomenului. Scăderea s-a produs pe fondul reducerii accentuate a "cheap whites" (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre), cu 12,6 p.p., cu toate că ponderea se menţine ridicată (49,3%). Din punct de vedere al distribuţiei pe regiuni, nord-est rămâne şi în septembrie cea mai afectată de comerţul ilegal, deşi se află în scădere cu 0,9 p.p., până la 28,6%. Cea mai mare scădere se înregistrează în regiunea de sud-vest, unde piaţa neagră a scăzut cu 9,4 p.p., până la 12,9%. Scăderi semnificative sunt notate şi în vest (6 p.p., până la 15,8%) şi nord-vest (5,4 p.p., până la 7,8%)".

Scăderea comerţului ilegal cu ţigarete se datorează în primul rând eforturilor autorităţilor, care au oprit, în primele nouă luni ale anului, cu 60% mai multe ţigarete de contrabandă să ajungă pe piaţa neagră decât în aceeaşi perioadă a lui 2018, dar şi campaniilor naţionale de informare desfăşurate de către companiile legale, este de părere Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco. Domnia sa a menţionat: "Acest rezultat, care înseamnă în primul rând mai mulţi bani la bugetul statului, poate fi pierdut rapid prin introducerea unor măsuri extreme precum interzicerea expunerii ţigărilor legale la comercianţii corecţi şi introducerea unei noi taxe asupra produselor din tutun, aşa cum propune o iniţiativă legislativă aflată în dezbatere".

La reducerea contrabandei au contribuit nemijlocit măsurile decise la nivel politic în ţările vecine, închiderea magazinelor Duty Free pe linia de demarcaţie cu Transnistria, reorganizarea vamală din Ucraina, dar şi descoperirea unor mari fabrici ilegale care produceau "cheap whites" în Bulgaria şi Slovacia, ceea ce a dus la scăderea ofertei şi creşterea preţurilor pe piaţa neagră din România, este de părere Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria. Doamna Lazăr opinează: "JTI continuă să sprijine eforturile autorităţilor prin donaţii pentru echipele canine ale Vămii şi campanii publice anti-contrabandă. În această lună continuă, în parteneriat cu ANAF, Direcţia Generală a Vămilor (DGV), Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, campania «Contrabanda este crimă organizată», în judeţele de graniţă şi în Bucureşti. Dacă publicul înţelege din acest mesaj că şi comerţul ilicit face parte din crima organizată, mai facem un pas către reducerea acestui flagel, care afectează dezvoltarea economică şi alimentează infracţionalitatea".

Pentru prima dată comerţul ilicit cu ţigarete se află pe un trend real de scădere, studiul Novel notând reducerea contrabandei pentru a patra oară consecutiv, evidenţiază Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România, apreciind: "Procentul de 10,5% se înscrie în nivelul mediu al pieţei negre înregistrat în Uniunea Europeană, nivel la care comerţul ilicit s-a mai situat în România în 2005, înaintea introducerii taxei pe viciu. În ultima perioadă au fost capturate zeci de tone de tutun de contrabandă, milioane de ţigarete, dispozitive artizanale de prelucrare, au fost destructurate grupuri infracţionale. Eforturile susţinute ale autorităţilor şi contextul din ţările vecine au condus la acest succes pentru economia şi societatea româ-nească. Sperăm ca în lunile următoare, de iarnă, când de obicei contrabanda creşte, acest nivel de sub 11% să se menţină. Pentru aceasta, este nevoie ca acţiunile derulate la frontiere să continue, iar cadrul legislativ şi politica fiscală să nu perturbe eforturile şi resursele extrem de importante alocate de autorităţile de aplicare a legii".

Ultimele luni au scos în evidenţă eforturi fără precedent ale autorităţilor implicate în lupta împotriva comerţului ilicit cu produse din tutun, subliniază, la rândul său, Nikos Nikiforidis, Director General, Imperial Tobacco România, Grecia şi Cipru, adăugând că acestea au capturat, într-o singură acţiune, 440.000 de pachete de ţigarete de contrabandă, având o valoare de piaţă de peste 1,3 milioane de euro. Peste 2 tone de tutun tăiat au fost capturate într-un depozit părăsit aproape de graniţa cu Serbia, având o valoare de piaţă de aproape o jumătate de milion de euro. Autorităţile au capturat lângă Arad, o altă cantitate de peste 200.000 de pachete de ţigarete de contrabandă, cu o valoare de peste 800.000 de euro, mai arată reprezentantul Imperial Tobacco, conchizând: "În toate aceste acţiuni pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete, autorităţile au investit resurse importante, atât materiale, cât şi umane. De aceea, autorităţile implicate în combaterea comerţului ilicit cu tutun trebuie susţinute în efortul lor de resurse venite de la bugetul de stat şi de politici fiscale echilibrate şi transparente".

În acest context, Ştefan Cosmin Doliş, Vicepreşedintele ANAF, coordonator al activităţii structurilor vamale, a transmis: "Luna septembrie a anului 2019 va reprezenta un punct de reper la care ne vom raporta activitatea noastră viitoare. Intensificarea eforturilor de prevenire şi combatere a contrabandei cu ţigarete poate aduce venituri considerabile bugetului de stat. De aceea, combaterea comerţului ilicit cu mărfuri rămâne o prioritate pentru Direcţia Generală a Vămilor, lucru exemplificat şi prin faptul că, în primele zece luni ale anului 2019, autoritatea vamală a împiedicat intrarea pe piaţa neagră a peste 37 milioane de ţigarete. Direcţia Generală a Vămilor şi structurile vamale teritoriale cooperează eficient cu instituţiile naţionale şi internaţionale cu competenţe în prevenirea şi combaterea comerţului ilegal, iar în ultimii 15 ani au intensificat colaborarea si cu mediul de afaceri onest, prin derularea în parteneriat a unor campanii publice de informare despre efectele negative ale contrabandei cu ţigarete, precum şi prin programe operaţionale. De asemenea, vom continua să urmăm direcţiile strategice de acţiune stabilite în cadrul Strategiei naţionale a autorităţii vamale privind prevenirea şi combaterea traficului ilegal cu produse din tutun în perioada 2019-2021, conform planului de acţiune stabilit".

În primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate - au reţinut în vederea confiscării a aproximativ 3,4 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 35 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun, potrivit chestorului general de poliţie Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită "fără succes" de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele "cheap whites" şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Industria tutunului este îngrijorată, în acest moment, din cauza proiectul de lege aflat, acum, în dezbatere în Parlament, care urmăreşte restricţionarea pieţei tutunului. Iniţiativa legislativă prevede, printre altele, interzicerea expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor specializate în comercializarea produselor de profil. Textul de lege a fost depus în Parlament de deputatul USR Emanuel Ungureanu şi mai urmăreşte extinderea definiţiei fumatului la noile produse din tutun, inclusiv la cele care nu conţin tutun şi nu se fumează (ţigarete electronice) şi interzicerea vapatului în spaţiile publice închise, interzicerea promovării de orice fel, interzicerea sponsorizărilor etc.

Producătorii din domeniu şi distribuitorii engros, retailerii, micii comercianţi şi reprezentanţii HoReCa atrag atenţia asupra faptului că iniţiativa legislativă afectează grav un întreg sector economic şi peste 4 milioane de români.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vine ciuma neagra si rezolva -sa fie cum era inainte adica mafie mare :))

    La cata foame au oile usr-pnl 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb