RETROSPECTIVA ANULUI 2022 ÎN IMOBILIARE Efervescenţă în zona chiriilor şi precauţie în segmentul vânzărilor

M.C.
Miscellanea / 22 decembrie 2022

Efervescenţă în zona chiriilor şi precauţie în segmentul vânzărilor

Anul 2022 a început promiţător la capitolul vânzărilor de apartamente şi case, cu un record al numărului mediu de pagini vizualizate de potenţialii cumpărători, semn al interesului crescut pentru achiziţiile imobiliare, conform unui comunicat remis astăzi redacţiei. Cu toate acestea, cererea s-a temperat pe parcursul anului, iar interesul unui segment de români s-a reîndreptat către piaţa chiriilor, care a înregistrat creşteri remarcabile. Conform datelor Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri, în luna noiembrie 2022 s-a înregistrat cel mai mic număr din ultimii 3 ani la anunţurile active din categoria chiriilor.

Piaţa chiriilor a devenit tot mai efervescentă

Potrivit sursei citate, odată cu debutul pandemiei şi al stării de urgenţă din anul 2020, s-a remarcat un număr tot mai mare de anunţuri active în categoria de chirii, cu un vârf atins în luna octombrie, atunci când climatul era unul instabil, iar studenţii nu s-au mai întors la facultate la fel ca în anii anteriori.

După acest moment a urmat o scădere consecventă a numărului mediu de anunţuri active, deşi numărul de inserţii a rămas stabil, astfel că în noiembrie 2022 a ajuns cu 25% mai mic decât în noiembrie 2021, potrivit datelor Storia.ro.

Începând din vara anului 2022, s-a remarcat faptul că numărul mediu de pagini vizualizate de potenţialii chiraşi e similar sau peste cel din 2021, însă numărul de anunţuri active este mai scăzut, semn că anunţurile cu proprietăţi de închiriat sunt vizitate mai frecvent. În noiembrie 2022 numărul mediu de pagini vizualizate este cu 8% mai mare decât în 2021, iar în perioada ianuarie-noiembrie 2022 au fost vizualizate cu 1% mai multe pagini decât în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Totodată, durata medie în care anunţurile la apartamentele de închiriat au rămas active pe platformă a fost cu 17% mai scăzută comparativ cu cea din 2021, iar pentru case cu 13% mai scăzută. Această activitate arată că locuinţele au fost închiriate mai rapid, de aici scăderea duratei de viaţă a anunţurilor, respectiv scăderea duratei de tranzacţionare, subliniază sursa citată.

Deşi au existat mai puţine anunţuri, s-au înregistrat mai multe contactări, iar aceasta este încă o dovadă a interesului pentru categoria de închirieri. În perioada ianuarie-noiembrie a acestui an, numărul mediu al contactărilor a crescut cu 19%, iar în noiembrie 2022 s-a înregistrat o creştere de 47% comparativ cu noiembrie 2021.

Segmentul vânzărilor e privit cu multă precauţie

În timp ce categoria chiriilor a devenit în 2022 foarte efervescentă, vânzările au fost tratate cu mai multă precauţie, ca urmare a instabilităţilor marcante ale acestui an - războiul din Ucraina, creşterile costurilor de construcţie, inflaţia galopantă, criza energetică. Aceşti factori au erodat veniturile disponibile ale românilor şi au făcut costul de finanţare mai greu accesibil pentru un segment din populaţie, convingând o parte dintre cumpărători să privească cu mai multe rezerve achiziţia unei locuinţe.

În primele 3 luni din 2020, interesul pentru apartamente şi case de vânzare era crescut, iar rata dobânzii de referinţă era scăzută, ceea ce s-a reflectat într-un număr de anunţuri active scăzut (record în aprilie 2020). Începând cu luna mai se observă impactul pandemiei, care a condus la o creştere a numărului de anunţuri active, adică al anunţurilor vizibile pe platformă, cu un vârf în octombrie 2020, urmat iar de scăderi, se menţionează în comunicat.

Anul 2022 a început cu un interes crescut pentru proprietăţile de vânzare, manifestat printr-un record de vizite şi pagini vizualizate în categorie. Începând cu luna februarie însă, numărul de pagini vizualizate în categorie s-a menţinut constant sub cel din 2021. Comparativ cu 2020, numărul rămâne mai mare cu 19%, dar faţă de 2021, scăderea e de 21%.

În ce priveşte durata medie de viaţă a anunţurilor, debutul a fost tot unul optimist, însă începând cu luna aprilie a început să crească, întrucât o parte dintre potenţialii cumpărători au devenit reticenţi după izbucnirea războiului. După o perioadă de expectativă, vara a înregistrat o revenire uşoară, urmată de o nouă creştere a duratei necesare pentru tranzacţionare începând cu octombrie. Astfel că în noiembrie 2022 durata medie de viaţă a anunţurilor a crescut cu 14% faţă de luna noiembrie 2021 în cazul apartamentelor de vânzare, şi cu 19% în cazul caselor, potrivit datelor Storia.ro. La nivelul întregului an, apartamentele au stat cu 17% mai puţin timp pe site, iar casele cu 4% mai mult.

La capitolul contactărilor pentru proprietăţile de vânzare s-au observat scăderi (cu 19% mai puţine contactări în medie în 2022 versus 2021), dincolo de sezonalitatea provocată de perioadele de concedii şi sărbători, semn că potenţialii cumpărători au acţionat cu mai multă precauţie în 2022. Totuşi, numărul de contactări a fost mai mare decât cel din 2020, fiind creşteri de 44% în perioada ianuarie-noiembrie 2022 faţă de anul 2020.

Rata anuală a inflaţiei este de 16,8% în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 (conform INS), IRCC trimestrial a crescut de la 1.25% în T1 2021 la 4.06% în T2 2022, iar Indicele ROBOR la trei luni este cotat la 7,93% (versus 2.73% la finalul anului trecut), iar cel la şase luni este cotat la 7.86%. Valoarea medie pentru IRCC în trimestrul trei (iulie-septembrie) este de 5,71% pe an, valoare care se va aplica la calcularea ratelor care au în componenţă IRCC după 1 ianuarie 2023. În ciuda faptului că dobânzile şi inflaţia fac apartamentele mai puţin accesibile, în continuare există un segment semnificativ de cumpărători cu venturi cash, dar şi rate accesibile pentru o bună parte dintre doritori. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la nivel naţional s-au vândut 160.539 de unităţi individuale, cu 12% mai puţine decât în 2021, dar cu 30% mai multe decât în 2020 (2021 având cu 49% mai multe tranzacţii decât 2020, considerat an record), se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb