Reuters: AIEA cere încetarea atacurilor asupra oraşului din apropierea centralei nucleare Zaporojie

R.S.
Internaţional / 24 iunie

Reuters: AIEA cere încetarea atacurilor asupra oraşului din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut, duminică, încetarea atacurilor asupra oraşului Enerhodar, situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, după ce, săptămâna trecută, două substaţii electrice care deservesc zona au fost atacate cu drone, potrivit Reuters.

Oficialii instalaţi de Rusia la centrală au acuzat Ucraina de organizarea a două atacuri cu drone care au distrus o substaţie, au avariat o alta şi au întrerupt pentru o perioadă de timp alimentarea cu energie electrică a populaţiei.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, nu a făcut nicio referire la Ucraina şi a declarat că incidentele nu au avut niciun efect asupra operaţiunilor centralei din Zaporojie, conform Reuters.

Dar el a precizat că atacurile trebuie să înceteze. "Indiferent cine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze. Folosirea dronelor împotriva centralei şi a vecinătăţilor sale devine din ce în ce mai frecventă", a declarat Grossi într- un comunicat publicat pe site-ul AIEA. "Acest lucru este complet inacceptabil şi contravine pilonilor de securitate şi principiilor concrete care au fost acceptate în unanimitate".

Energia electrică a fost întreruptă la Enerhodar, la câţiva kilometri de centrală, timp de 16 ore, a precizat el. Însă niciunul dintre atacuri, care au avut loc miercuri şi vineri, nu a avut vreun impact asupra liniilor electrice pe care centrala nucleară le foloseşte pentru a continua să funcţioneze.

Conducerea centralei din Zaporojie a declarat că unele "facilităţi de infrastructură", inclusiv departamentul de transport şi atelierul de tipărire, au suferit întreruperi, dar că măsurile de siguranţă nucleară au rămas pe deplin operaţionale.

Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu cu privire la incidente, iar Reuters nu a putut confirma independent informaţiile apărute.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că atacurile au expus dispreţul Ucrainei faţă de siguranţa nucleară.

Trupele ruseşti au capturat centrala Zaporojie în primele zile ale invaziei din 2022 din februarie, iar de atunci Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în mod regulat de punerea în pericol a siguranţei în jurul centralei. Aceasta nu produce electricitate în acest moment.

AIEA menţine inspectori la centrală, mai transmite Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb