Rusia cere SUA să publice datele din satelit privind catastrofa avionului malaezian în Ucraina

Elena Deacu
Internaţional / 4 iunie 2015

Rusia a cerut miercuri, din nou, SUA să prezinte datele monitorizării efectuate din satelit a zonei unde la 17 iulie 2014 a avut loc catastrofa avionului malaezian de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), potrivit serviciului de presă al Ministerului rus de Externe, citat de TASS.

Solicitarea Rusiei intervine după ce marţi fabricantul rus de rachete "Almaz-Antei" a recunoscut că avionul malaezian a fost doborât cu o rachetă de fabricaţie rusească Buk, potrivit Le Monde, care a citat agenţii de presă ruse.

"Primele analize au arătat că tipul de rachete utilizat (împotriva Boeing-ului) a fost Buk-M1", a declarat un responsabil al consorţiului "Almaz-Antei", Mihail Malâşevski, citat de agenţiile de presă ruse, într-o conferinţă de presă la Moscova.

"Almaz-Antei" a subliniat că nu este în măsură să spună cine este responsabil de acest tir, în condiţiile în care separatiştii proruşi dau vina pe Kiev, iar Moscova acuză armata ucraineană. Conform consorţiului, rachete sol-aer Buk-M1 nu mai sunt fabricate în Rusia din 1999, dar ele există în arsenalul forţelor armate ucrainene.

Racheta a fost trasă dintr-un loc din apropierea satului Zaroşcenske, la est de Doneţk, susţin experţii "Almaz Antei". În timp ce separatiştii susţin că trupele ucrainene controlau acea zonă, forţele Kievului afirmă că rebelii se aflau în ziua fatidică în acel loc.

"Rusia a solicitat de la început o anchetă completă şi corectă a cauzelor tragediei Boeing-ului Malaysia Airlines. Dacă Statele Unite deţin date ale monitorizării zonei prin satelit sau provenind de la sisteme de supraveghere şi alarmare AWACS, atunci acestea ar trebui să fie făcute publice", menţionează diplomaţia rusă, adăugând că acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte înregistrările dispecerilor ucraineni din acea zi. "Insistenţa noastră ca aceste informaţii să fie date publicităţii este complet ignorată. Multe alte întrebări rămân fără răspuns. Aceasta confirmă încă o dată că Kievul are ceva de ascuns", susţine serviciul de presă al MAE rus, citat de TASS.

În replică, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat că Statele Unite nu vor furniza date suplimentare privind tragedia avionului malaezian de anul trecut în Ucraina. "Noi am furnizat anchetatorilor întreaga informaţie care, în opinia noastră, a fost necesară", a spus ea, adăugând că este vorba de "hărţi care arată, în opinia noastră, ceea ce s-a întâmplat". "Noi am oferit suficiente informaţii la vremea respectivă", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, subliniind că SUA nu şi-au schimbat opinia cu privire la "ceea ce s-a întâmplat". Kievul şi Occidentul consideră că avionul de linie malaezian a fost doborât de separatişti cu un sistem de rachete avansat adus din Rusia.

În sprijinul argumentaţiei sale, Moscova a făcut public miercuri numele principalului său martor în cazul tragediei avionului malaezian. Acesta este cetăţeanul ucrainean Evgheni Arapov, care se află în Rusia sub protecţia autorităţilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comitetului de anchetă de pe lângă Parchetul rus, Vladimir Markin.

Mai devreme, Moscova afirmase că, în cadrul anchetei penale privind catastrofa avionului malaezian, a depus mărturie un cetăţean ucrainean care a trecut de bună voie pe teritoriul Rusiei şi şi-a exprimat dorinţa de a coopera cu anchetatorii ruşi. Potrivit acestuia, în după-amiaza zilei de 17 iulie 2014, un avion Su-25 al forţelor aeriene ucrainene, la cârma căruia se afla un căpitan identificat drept Voloşin, a decolat pentru o misiune de luptă. Avionul a revenit la bază fără muniţie, iar Voloşin le-ar fi declarat colegilor că avionul său a fost la momentul şi în locul nepotrivit. Ulterior, martorul a aflat că în aceeaşi zi un avion cu 298 de persoane la bord s-a prăbuşit în regiunea Doneţk.

Până la încheierea anchetei, Olanda nu va comenta concluziile concernului "Almaz-Antei" cu privire la prăbuşirea avionului malaezian, a declarat miercuri pentru TASS, sub rezerva anonimatului, un responsabil olandez apropiat anchetei. Un raport al anchetatorilor olandezi este aşteptat pentru sfârşitul acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb