Rusia "îngheaţă" fluxurile de gaz către Grecia timp de o săptămână

G.D.
Internaţional / 21 iunie 2022

Rusia "îngheaţă" fluxurile de gaz către Grecia timp de o săptămână

Fluxul de gaze naturale ruseşti furnizate Greciei de Gazprom va fi întrerupt timp de o săptămână, potrivit informaţiilor oferite de operatorul elen de gaze DEPA, potrivit Kathimerini, notează Hotnews.

Potrivit agenţiei Athens-Macedonian News, întreruperea va avea loc începând de astăzi, 21 iunie, şi va dura până pe 27 iunie, ca urmare a întreţinerii anuale programate a conductei Turk Stream, prin intermediul căreia Grecia primeşte gaz rusesc.

Întreruperea livrărilor nu este de aşteptat să afecteze securitatea aprovizionării ţării, întrucât Grecia va continuă să se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat (GNL), dar şi prin celelalte conducte de gaze, dispunând şi de rezerve semnificative, după cum susţine operatorul elen de gaze.

De notat că "îngheţarea" fluxului de gaze prin conducta Turk Stream timp de o săptămână a fost anunţată în ultimele ore, generând un semnal de alarmă la nivel european, întrucât în acelaşi timp există o problemă tehnică şi la conducta Nord Stream 1, care alimentează Germania şi Europa Centrală. Şi funcţionarea conductei Nord Stream 1 va fi suspendată în perioada 11-21 iulie pentru lucrări de întreţinere.

Săptămâna trecută, Rusia a redus aproape la zero livrările de gaz către Franţa şi Germania (prima se aprovizionează în cea mai mare parte prin intermediul celei de-a doua), invocând probleme tehnice la conducta Nord Stream 1. În acelaşi timp şi livrările către Italia şi Slovacia au fost reduse la jumătate.

Ca urmare a acestor evoluţii, preţul gazelor în cursul săptămânii a înregistrat o creştere ameţitoare cu 60%, cea mai mare de la începutul războiului din Ucraina.

Berlinul şi Roma au anunţat deja măsuri de urgenţă, Germania vorbind de o reîntoarcere la cărbune, iar Italia pregătind un plan de stocare în perspectiva iernii.

Temeri cu privire la o iarnă dificilă

Compania Wood Mackenzie s-a grăbit să avertizeze că, dacă Moscova întrerupe complet aprovizionarea cu gaz prin Nord Stream 1, Europa riscă să rămână fără gaz exact când cererea va fi la cel mai înalt nivel în timpul sezonului rece.

Similare sunt şi estimările Bloomberg care subliniază că, în cazul în care conducta Nord Stream 1 către Germania va fi complet închisă, ţările europene nu vor putea realiza stocurile de gaz convenite până la începutul sezonului de încălzire în noiembrie.

Potrivit lui Massimo Di Odoardo, vicepreşedintele Wood Mackenzie şi responsabil pentru problemele legate de aprovizionarea cu gaze, în condiţiile actuale, la data de 1 noiembrie, stocurile de gaze din Europa nu vor depăşi 59%, deşi ele ar trebui să fie de cel puţin 80%.

El a subliniat că "deşi se iau contramăsuri, ţările europene nu vor putea evita distribuţia de gaze pe baza unui fel de cartelă". Totuşi, în cazul în care conducta va reveni la funcţionare deplină, atunci este posibil ca depozitele să fie umplute până la 80% până la 1 noiembrie, chiar şi dacă s-ar prelungi suspendarea funcţionării Freeport LNG, unul dintre cele mai importante huburi de gaz lichefiat din SUA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sanctiunile isi arata adevarata fata.. Europa si a facut rau singura....Si asta este doar inceputul...

    1. Abordare infantila, tipica rusilor!

      Daca nu intra gaz irusesc n Europa, nici banii europenilor nu intra in Rusia (asta a scapat neuronului tau). 

      Europenii vor inlocui pana la urma gazul rusesc cu un mixt (gaze din alte parti + energii regenerabile). E o chestiune de timp, iar sutul dat de rusi e un pas inainte pentru europeni care astfel vorm accelera tranzitia. 

      Ramane de vazut cu ce vor inclocui rusii banii incasati de le europeni. Cu yuani? Ma indoiesc ca China va repeta greseala Germaniei sa ajunga dependenta de rusi. In plus, China este dependenta de vest pentru ca de acolo ii vin banii pe chinezariile autohtone. Fara acces la consumatorul occidental, economia chineza va intra in picaj. In plus, gazul luat de chinezi de la rusi va disponibiliza pentru europeni gazul produs de alte tari care altfel ar fi mers in China. 

      Inainte de a se bucura prosteste, ar fi bine ca rusii sa compare puterea economica a occidentului cu puterea economica a Rusiei si a satelitilor ei. E o diferenta uriasa, iar timpul este in favoarea lumii libere. Fiecare pas de distantare fata de energia rusesca este un pas inainte pentru occident si unul in spate pentru rusi. 

      Nu vad aici niciun motiv de bucurie pentru rusi, dar ei atat pot intelege si nu e de mirare ca ajung sa fure din casele ucrainenilor.  

      Razboul asta ne-a aratat foarte exact cum sunt rusii - ingamfati (au impresia ca totul li se cuvine si ca sunt buricul planetei), prosti (au impresia ca numai ceilalti sunt afectati de deciziile lor stupide), primitivi si barbari in lupta (omoara civilii, violeaza, fura, distrug blocuri, spitale, scoli).  

      Per total traiesc, gandesc si lupta urat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb