Rusia prelungeşte perioada de detenţie a unui cercetător francez acuzat de colectare de date militare

R.S.
Internaţional / 3 septembrie

Rusia prelungeşte perioada de detenţie a unui cercetător francez acuzat de colectare de date militare

Un tribunal din Moscova a prelungit marţi detenţia unui cercetător francez acuzat că nu s-a înregistrat ca "agent străin" în Rusia în timp ce colecta informaţii militare de valoare pentru serviciile secrete străine. Franţa afirmă că Laurent Vinatier, care riscă până la cinci ani de închisoare, a fost "reţinut arbitrar" de Rusia şi a cerut eliberarea sa imediată, relatează Reuters.

Laurent Vinatier a fost adus marţi la tribunal pentru începerea procesului său, însă agenţiile de presă ruse independente au declarat că audierea a fost amânată până la 16 septembrie, deoarece deţinutul nu ar fi fost informat complet despre începerea procedurilor.

Site-ul de ştiri independent Mediazona l-a citat pe avocatul lui Vinatier, care a declarat înainte de începerea audierii că francezul şi-a recunoscut vinovăţia şi că, prin urmare, apărarea solicită instanţei să ajungă rapid la un verdict, potrivit Reuters.

Un alt serviciu de ştiri, SOTA Vision, a relatat că apărarea a cerut ca Vinatier să fie eliberat pe cauţiune sau să fie plasat în arest la domiciliu.

Dar mass-media de stat susţine că instanţa, respingând această solicitare a apărării, a prelungit arestul său până la 21 februarie.

O înregistrare video din interiorul sălii de judecată îl arată pe Vinatier purtând o cămaşă albastră deschisă la gât şi stând în spatele gratiilor în timp ce discută cu avocaţii săi.

Laurent Vinatier, un expert în fosta Uniune Sovietică cu o lungă experienţă de lucru în Rusia, a fost arestat într-un restaurant din centrul Moscovei în iunie de către ofiţeri mascaţi ai serviciului de securitate FSB, principalul succesor al KGB-ului din era sovietică.

În iulie, FSB a declarat că acesta a pledat vinovat la acuzaţia care i se aduce, care prevede o pedeapsă de până la cinci ani.

Vinatier nu a fost inclus în schimbul major de prizonieri dintre Moscova şi Occident de luna trecută, în cadrul căruia Kremlinul a recuperat opt ruşi încarceraţi în străinătate în schimbul eliberării a 16 persoane deţinute în închisori din Rusia şi Belarus, inclusiv americani, germani şi opt disidenţi ruşi.

RELAŢII TENSIONATE ÎNTRE FRANŢA ŞI RUSIA

Preşedintele francez Emmanuel Macron a negat că Vinatier a lucrat pentru statul francez şi a spus că arestarea sa este parte a unei campanii de dezinformare a Moscovei. Vinatier este angajat al Centrului pentru Dialog Umanitar, o organizaţie de mediere a conflictelor cu sediul în Elveţia.

Într-o declaraţie emisă în urma arestării sale, Centrul a declarat că personalul său lucrează la nivel global şi "se întâlneşte în mod regulat cu o gamă largă de oficiali, experţi şi alte părţi cu scopul de a promova eforturile de prevenire, atenuare şi soluţionare a conflictelor armate".

FSB a declarat în iulie că Vinatier a încercat să se folosească de numeroasele sale contacte cu politologi, sociologi, economişti, experţi militari şi oficiali guvernamentali pentru a colecta detalii militare "care ar putea fi utilizate de serviciile de informaţii străine în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse".

În conformitate cu legislaţia rusă, persoanele care sunt implicate în activităţi politice sau în colectarea de informaţii militare şi primesc ajutor financiar sau de altă natură din străinătate sunt obligate să contacteze Ministerul Justiţiei şi să se înregistreze ca agenţi străini.

Rusia afirmă că relaţiile sale cu Franţa au atins un nivel foarte scăzut, iar relaţiile s-au înrăutăţit recent şi mai mult după ce autorităţile franceze l-au plasat pe fondatorul rus al aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, sub anchetă oficială, săptămâna trecută, în legătură cu utilizarea platformei pentru infracţiuni precum fraudă, spălare de bani şi pornografie infantilă. Avocatul lui Durov a calificat procedurile împotriva sa drept absurde, iar Kremlinul a spus că există o motivaţie politică, ceea ce Palatul Elysee a negat, a mai consemnat Reuters.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb