Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 12 iulie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni de afaceri, utilizând avocaţi gen Trăilă sau Stoica, pentru a le garanta acestora, în schimbul unor sume consistente de bani, o aşa-numită optimizare. Adică aranjamente făcute cu procurori şi judecători, pentru ca în final pedeapsa să fie minimă. Dar până în prezent, în mod straniu, despre "săgeţi" nu s-a vorbit deloc. Adică pur şi simplu despre oamenii de afaceri "fabricaţi" de statul subteran şi puşi să joace la înaintare.

Sunt destul de mulţi analişti care se miră că, în condiţiile în care operaţiunile statului subteran au avut o anvergură care le-a adus autorilor câştiguri de sute de milioane de euro sau poate chiar de miliarde, numărul celor care au decis să-i denunţe la DNA pentru şantaj este încă foarte mic. Şi asta în ciuda faptului că şantajul poate fi uşor dovedit dacă se ia urma banilor. Ies la lumină informaţii conform cărora împingerea în păcat a unor oameni de afaceri în vederea şantajării şi estorcării acestora reprezintă doar o faţă a acestei medalii, pe care ne-o arată statul subteran. Cealaltă faţă este mai bine protejată, dar încă şi mai periculoasă. Gruparea condusă de generalul cu patru stele Florian Coldea a descoperit cu multă vreme în urmă, pe vremea când acesta era la butoane, o reţetă cât se poate de eficientă pentru procurarea cu maximă discreţie de fonduri. Fabricarea unor oameni de afaceri. Anumite persoane considerate de încredere erau pur şi simplu iniţiate în câte un domeniu de business, primeau în mod discret fondurile necesare pentru deschiderea unei afaceri, apoi li se făcea "culoar", prin eliminarea oricărei concurenţe şi facilitarea unor relaţii comerciale extrem de profitabile cu întreprinderi deţinute de statul român, după care tot ceea ce mai urma era ca sumele colosale astfel obţinute să fie sub o formă sau alta transferate demiurgilor statului subteran.

În ultimele zile se vorbeşte insistent despre o altă "victimă" a statului subteran. Despre omul de afaceri Mihai Tufan. Acesta, fiu al unui general de Securitate fiind, a avut mult noroc în viaţă şi, extrem de tânăr fiind, a pus mâna pe câteva afaceri extrem de profitabile care, la prima vedere, i-au adus anual profituri de peste 30 de milioane de euro. Cele mai multe dintre aceste afaceri sunt din domeniul energetic, cele mai multe din hidroenergie. Acesta a trăit ani de zile pe picior mare, nu ostentativ, ci dimpotrivă, destul de discret, până când, într-o zi, a lăsat impresia că şi-a ieşit din minţi şi, sub efectul alcoolului fiind, şi-a înjunghiat de mai multe ori soţia în propriul autoturism. O infracţiune extrem de gravă, care i-ar fi putut aduce ani mulţi de închisoare cu executare. A intervenit însă statul subteran care, prin intermediul avocatului Doru Trăilă şi a "operatorilor" din culise, a reuşit să-i optimizeze procesul, transformând din nou justiţia în obiectiv tactic, astfel încât, după doi ani de închisoare, a fost pus în libertate. Dar nu oricum. Mihai Tufan a decis, vezi Doamne, să-şi consacre viaţa familiei şi unor opere de binefacere. Astfel încât, ce să vezi? A renunţat de bunăvoie la conducerea societăţilor sale, delegând pentru această activitate fix casa de avocaţi deţinută de Doru Trăilă. Acesta a primit astfel exerciţiul acţiunilor deţinute de Mihai Tufan. Ce semnificaţie are această informaţie lansată în urmă cu câteva zile de jurnalista de investigaţie Anca Alexandrescu?

Aparent asistăm la o operaţie asemănătoare celei care l-a vizat pe omul de afaceri Cătălin Hideg. Adică în schimbul unor beneficii uriaşe, nemaiîntâlnite în cazul niciunei alte case de avocaţi care îşi desfăşoară activitatea în mod legal şi normal, un om certat cu legea beneficiază de o mână de sprijin din partea unei justiţii corupte, iar pedeapsa sa este "optimizată". Nu este însă deloc exclus să asistăm, aşa cum am explicat în deschiderea acestei analize, la desfăşurarea celei de-a doua feţe a aceleiaşi medalii. Pentru a înţelege, trebuie să ne imaginăm pur şi simplu - desigur, până când vor sosi şi probele concludente în acest sens - că Mihai Tufan, susţinut din spate de statul subteran, la un moment dat a scăpat de sub control. Sau existau indicii că se poate sustrage respectivului control. Şi în aceste condiţii oamenii statului subteran au acţionat prompt. Poate că Mihai Tufan a fost îmbătat cu bună ştiinţă înainte de a fi suit la volan. Sau poate chiar a fost drogat. Poate că a fost împins cu bună ştiinţă într-o fundătură a justiţiei, tocmai pentru ca, în final, statul subteran să-şi poată recupera "activele". Ceea ce până la urmă s-a şi întâmplat. Liber consimţit.

Atrag din nou atenţia acelor procurori dispuşi să dea cu băţul prin muşuroi şi să afle adevărul până la capăt că cea mai bună sursă de informaţii sunt casele de avocaţi implicate în asemenea operaţiuni. Este exclus ca în mod normal, pentru asistenţa juridică în cazul unor infracţiuni cum sunt cele despre care se face vorbire în presă, persoanele implicate să consimtă să acorde sub formă de onorarii sume colosale unor apărători. Şi asta în baza unor contracte de asistenţă juridică nemaivăzute până în prezent. În cazul caselor de avocaţi urma banilor poate fi luată cu uşurinţă. Iar capătul acestor urme, după cum deja se poate observa, ne conduce la generalii aflaţi până de curând în umbră.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cine sa mai faca dreptate ? toti sint imbarligati intre ei , restul sint putini si striviti la prima incercare, a mai ramas flecareala fara rezultat .

    Cine are cunostiinta de astfel de abateri sau de incalcari ale legii nu poate decit sa se adreseze instantelor de judecata .Simpla parere personala nu tine loc de lege sau de judecata totul trebiuind a fi lassat pe seama instantelor din Romania .Doar Judecatorul are o imagine de ansamblu si posibilitatea de a ne prezenta adevarul .Părerologi de serviciu au posibilitatea sau ar face bine sa taca .Incalcarea legilor nu este atributul deciziei ziaristilor . completul de judecata este decidentul .

    1. Care instante? Cele complice? cele santajabile? Esti cel putin naiv, amice.

      pai acum spunea in articol ca e ceva putred cu instantele de judecata, cum ar fi faptul ca cineva a luat doar 2 ani de inchisoare pentru ca si-a omorat nevasta. si dupa ce a iesit din inchisoare, si-a donat toata averea(niste firme ce produceau 30 mil euro pe an profit, deci nu jucarie) casei lui de avocati. cel putin 2 cazuri similare sunt in articol.

      se vede usor ca nu stii cum functioneza justitia

      Din pacate stiu pe pielea proprie cum "functioneaza" justitia in Romania. cine are mai multi bani castiga.

      Care judecator are o imagine de ansamblu , cea care se droga cu interlopii sau cea care intreba daca mortul este in sala ? vorbesti de parca ai cazut in cap din copac !

    Statu paralel vegheaza iar Iohha amaneteaza tara pe termen lung in ultimele luni de mandat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb