SĂPTĂMÂNA VIITOARE LA OSLO:  Prima întâlnire între delegaţii lui Maduro şi Guaido

A.L.
Internaţional / 26 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Delegaţii preşedintelui venezuelean, Nicolas Maduro, şi ai rivalului său, Juan Guaido, urmează să se întâlnească - pentru prima oară tête à tête - săptămâna viitoare, la Oslo, în cadrul unei medieri norvegiene, a anunţat opozantul, relatează AFP.

Guaido a anunţat ieri, într-un comunicat, că reprezentanţi de-ai săi "se vor întâlni atât cu Guvernul norvegian, cât şi cu reprezentanţi ai regimului" lui Maduro.

În contextul în care Venezuela se confruntă cu cea mai gravă criză politică şi economică din istoria recentă, Guvernul lui Nicolas Maduro şi opoziţia regrupată în jurul lui Juan Guaido au acceptat o mediere din partea Norvegiei, mai informează AFP.

Delegaţii s-au întâlnit separat, săptămâna trecută, la Oslo, cu gazde norvegiene, dar nu au avut vreun contact una cu cealaltă.

Ministerul norvegian de Externe a anunţat ieri că taberele lui Guaido şi Maduro au decis să se întoarcă la Oslo săptămâna viitoare.

"Ne reafirmăm angajamentul de a continua să susţinem căutarea unei soluţii negociate între părţi în Venezuela", a precizat ministerul, potrivit AFP.

Norvegia, o ţară care decernează Premiul Nobel pentru Pace, are o îndelungată tradiţie de mediere în conflicte internaţionale. Ea a facilitat dialogul între Guvernul columbian şi membrii gherilei Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care a condus la un acord de pace istoric în 2016, scrie AFP.

Guaido - care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei în ianuarie şi a fost recunoscut de peste 50 de ţări - s-a arătat, până în prezent, prudent faţă de medierea norvegiană.

Acest tip de proces este nepopular în rândul opoziţiei, care a încercat în patru rânduri, de când Maduro a preluat puterea, în 2013, să-l înlăture, toate soldate cu eşecuri. Guaido a subliniat că orice mediere este necesar să conducă la o plecare a lui Maduro de la putere şi la noi alegeri.

"Noi am făcut totul şi vom insista, pentru că printr-o combinare a tuturor strategiilor, a tuturor instrumentelor, vom reuşi să facem pasul decisiv", a declarat el ieri.

Mobilizări în "stradă, presiune diplomatică, cooperare internaţională, Grup de Contact, diplomaţie, Norvegia, Grupul de la Lima, tot ceea ce avem de făcut va fi cu faţa descoperită în faţa alor noştri", a adăugat el, conform AFP.

În opinia lui Guaido şi a susţinătorilor săi, Maduro este un "dictator", un "uzurpator" care se menţine la putere invocând alegeri prezidenţiale "frauduloase" de anul trecut.

Invers, preşedintele socialist îşi cataloghează adversarii din opoziţie drept "pucişti" susţinuţi de "imperiul nord-american".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb