Scandal la Teatrul Naţional - se cer anchete şi demisii

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 29 martie 2022

Sursa foto: facebook.com/TNB.Ro

Sursa foto: facebook.com/TNB.Ro

Teatrul Naţional din Capitală nu are parte de linişte. După scandalul dintre conducerea interimară şi o parte dintre actori, legat de acţiunile de susţinere a Ucrainei, a venit un altul, generat de un spectacol susţinut de Dan Puric. Preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR), nu exclude o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, dacă acesta nu îl demite pe directorul interimar al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), Mircea Rusu. TNB a găzduit, de Ziua Mondială a Teatrului, un spectacol al actorului Dan Puric, considerat de unii ca fiind rusofil, naţionalist şi antieuropean. Spectatorii au primit câte un exemplar din publicaţia "Certitudinea", pe care Iulian Bulai o califică drept naţionalistă şi extremistă, iar Ministerul Culturii a anunţat o anchetă. Iulian Bulai a cerut demiterea directorului interimar al TNB, Mircea Rusu: "Evident că voi face un demers. Aştept acţiune din partea ministrului Romaşcanu, ca urmare a solicitării mele de a-l demite pe domnul director interimar. Dacă această solicitare nu va fi întâmpinată cu fermitate astăzi (n.r. ieri), voi anunţa colegii din conducerea USR că voi propune depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Romaşcanu, pentru că este de neacceptat ca noi să fim vecini cu cei care acum sunt agresaţi, iar o instituţie din România să ia partea agresorului şi să promoveze un mesaj pro-Putin foarte clar. Nu este permis ca preşedintele ţării, premierul să fie prezenţi la Bruxelles, pentru a semna angajamente şi pentru a cere ajutor chiar şi pentru România şi din ţară, un ministru al acestui Cabinet să-şi saboteze propriul Guvern şi să fie de partea greşită a scenei de acţiune, în momentul de faţă, anume cu un mesaj de toleranţă faţă de această propagandă". Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor a afirmat că o moţiune simplă "este un act de retragere a încrederii", pe care Parlamentul în ansamblul său o acordă unui ministru: "Eu nu cred că într-o Românie care se vrea de partea UE-NATO, cu colegi din PNL şi PSD care înţeleg gravitatea şi importanţa acestui moment, se vor găsi colegi parlamentari care să se solidarizeze cu o persoană care fie promovează, fie menţine manipulatori în funcţii publice sau persoane care promovează, acceptă şi tolerează propaganda pro-Putin în instituţii publice, sabotând propriul Guvern şi sabotând România şi românii, care se solidarizează cu refugiaţii din Ucraina şi cu situaţia ţării vecine. De aceea, eu cred că această moţiune are toate şansele să treacă, dacă nu se va rezolva problema cu fermitate astăzi".

Actorul Mihai Călin a publicat pe contul său de Facebook o fotografie din Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti în care se văd spectatori care citesc ziarul pomenit mai sus, distribuit fără autorizaţie, chiar în faţa directorului general interimar Mircea Rusu: "Ziarul antisemit în mâna spectatorilor chiar în faţa directorului general interimar al TNB. Direcţia TNB cere acum ancheta poliţiei! Culmea ipocriziei!". Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a reacţionat chiar duminică la această chjestiune: "În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine (n.r. luni) va dispune o anchetă internă şi va depune plângere la poliţie pentru distribuţie neautorizată de materiale în incinta TNB. Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav. Nu putem tolera ca o instituţie-simbol de cultură a României (şi nicio instituţie a Ministerului Culturii) să devină spaţiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conţinutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României". Din nefericire, astfel de controverse nu fac deloc bine imaginii de ansamblu a culturii autohtone.

Mircea Rusu, director general interimar TNB, a ţinut să facă precizări legate de situaţia creată, insistând că nu are simpatii pro-ruse, că este crescut într-un spirit anticomunist şi că există forţe "subversive" care vor să destabilizeze teatrul: "N-am făcut parte din niciun partid, din nicio organizaţie sau serviciu politic! N-am simpatii faţă de nicio grupare, de niciun fel! Nu susţin niciun stat sau organizaţie care nu-s de partea intereselor naţiei mele! Nu sunt altceva decât un partizan al României!

(...)Am dorit ca de "Ziua mondială a teatrului" să avem în Teatrul Naţional Bucureşti o manifestare, un omagiu pentru teatrul care ne călăuzeşte destinele, nouă, artiştilor, tehnicienilor şi tuturor oamenilor de (din) teatru. Astfel, am acceptat propunerea lui Dan Puric, actor de decenii al Teatrului Naţional Bucureşti, să ţină o conferinţă/spectacol. Doar cu tema enunţată mai sus! Subliniez că acest "show cultural" a respectat cu o disciplină indiscutabilă promisiunea. Doar că, pe scaunele Sălii Studio şi pe standurile cu cărţi ale artistului Dan Puric, pe lângă volumele lui, au apărut nişte ziare "Certitudinea". Chiar dacă publicaţia respectivă se vinde prin chioşcuri, nu trebuia să pătrundă în teatru fără acordul nostru! Nu intenţionez să mă absolv de o vină evidentă, dar responsabilitatea unor asemenea decizii revine în exclusivitate organizatorului evenimentului, în cazul acesta "Forward Media & Advertising". Mă delimitez hotărât de acţiunea subversivă care s-a petrecut duminică dimineaţă! În loc de o sărbătoare a teatrului, s-a încercat un "prohod" al lui . Cei care au orchestrat acţiunea, au reuşit să destabilizeze un echilibru care se aşezase destul de evident. Au mai câştigat o bătălie, dar " resbelu" e lung! (...) Am încercat din răsputeri să ţin Teatrul Naţional Bucureşti în afara conflictelor cu atingeri politice. N-a fost cu putinţă. Există un grup reacţionar în interiorul instituţiei, care zgândăre atmosfera interioară. Se aliază lor şi forţe politice ...".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb