SCANDALUL SWISSLEAKS Anchetă media: Sistem internaţional de evaziune fiscală în care este implicată HSBC

Internaţional / 9 februarie 2015

Anchetă media: Sistem internaţional de evaziune fiscală în care este implicată HSBC

219 clienţi asociaţi cu România aveau 549 de conturi la HSBC / Cel mai mare cont este de 829 milioane dolari

Le Monde publică rezultatele unei anchete desfăşurate între Paris, Washington, Bruxelles şi Geneva, care dezvăluie un sistem de evaziune fiscală acceptat, ba chiar încurajat de instituţia financiară britanică HSBC, al doilea grup bancar ca mărime din lume, prin intermediul filialei sale elveţiene HSBC Private Bank.

Le Monde a intrat la începutul anului 2014 în posesia unor date bancare, referitoare la perioada 2005-2007 şi care indicau o fraudă la scala intrnaţională, potrivit HotNews. Publicaţia franceză a împărţit datele financiare cu şase instituţii media internaţionale, coordonate de ICIJ, un consorţiu de jurnalişti de investigaţie. Printre acestea se numără The Guardian şi BBC Panorama.

Pe listele de clienţi ale HSBC din Elveţia se regăsesc 219 clienţi asociaţi cu ţara noastră, care aveau deschise 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 829 de milioane de dolari.

Printre personalităţi se regăsesc Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotba din Anglai, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, faimos pentru rolul avut în masacrul din Piaţa Tiananmen, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

POtrivit anchetei, 180,6 miliarde de euro au tranzitat, la Geneva, prin conturile HSBC a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de firme offshore, între 9 noiembrie 2006 şi 31 martie 2007, o perioadă care se suprapune cu cea acoperită de documentele digitale furate de la HSBC PB de Herve Falciani, un fost angajat al instituţiei financiare.

La sfârşitul anului 2008, informaticianul francez a dat agenţilor fiscali aceste date furate de la angajator.

Înştiinţată de aceste posibile fapte ilegale, justiţia franceză a demarat o anchetă în ianuarie 2009 asupra unei părţi din "listele Falciani", care vizează circa 3.000 de cetăţeni francezi suspectaţi că şi-ar fi ascuns banii la HSBC PB şi ar fi făcut acest lucru cu complicitatea băncii - instituţia fiind acuzată, ca persoană juridică, de activităţi bancare şi financiare ilicite şi de acoperire a evaziunii fiscale.

Filiala elveţiană a HSBC şi-a ajutat clienţii bogaţi să evite taxe şi să ascundă active de milioane de dolari, distribuind pachete de bani nedetectabili şi sfătuindu-şi clienţii cum să eludeze autorităţile fiscale din ţară lor, scrie şi The Guardian, citând informaţii care reies din documentele amintite.

Din documente reiese că HSBC PB: a permis în mod regulat clienţilor săi să retragă sume mari de băi, adesea într-o valută străină puţin utilizată în Elveţia; a prezentat agresiv scheme care ar fi putut permite clienţilor bogaţi să evite taxele europene; a colaborat cu unii clienţi pentru a ascunde de autorităţile fiscale din ţările lor conturi "negre" nedeclarate; a deschis conturi pentru infractori internaţionali, oameni de afaceri corupţi şi alte persoane cu risc ridicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb