Scrisoare din balamuc

Radu Sârbu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 martie 2020

Radu Sârbu

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii demonstrează că, în fiecare an, pe planeta Pământ, sunt câteva zeci de milioane de oameni care se îmbolnăvesc de gripă. Dintre aceştia, trei până la cinci milioane dezvoltă forme grave ale bolii, iar între 290.000 şi 540.000 mor. Mor de gripă, cauzată de tot felul de "tulpini", unele dintre ele fiind de viruşi corona (că-s mai mulţi). Aceleaşi statistici arată, firesc, că decesele sunt mai frecvente în rândul bătrânilor, al fumătorilor şi, în general, al celor cu organismul slăbit de probleme medicale serioase.

Confruntate cu epidemiile anuale de gripă, autorităţile îşi fac datoria, asigurând asistenţa medicală necesară şi făcând publice recomandări cu caracter profilactic.

Aşa este normal şi, an de an, aşa s-a întâmplat.

Acum, însă, parcă a înnebunit lumea! Dintre zecile de milioane de oameni bolnavi de gripă, dintre milioanele care fac o formă gravă şi dintre sutele de mii care mor, presa şi autorităţile par obsedate numai de cei bolnavi de "coronavirus". Cele aproape 120.000 cazuri raportate la nivel mondial sunt localizate astfel: 80.000 în China, câte 8.000 în Iran şi Coreea, 10.000 în Italia, câte sub 2.000 în Franţa, Spania şi Germania, 1.000 în SUA, de ordinul câtorva sute, zeci sau unităţi în restul statelor europene şi în Japonia.

Astăzi, 12 martie 2020, dintre cei 120.000, 4300 au murit, iar 66.000 s-au vindecat. Pare evident că gradul de contagiune şi procentajul deceselor nu justifică deosebirea de abordare dintre cei 120.000 şi cele 3-5 milioane!

Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Bucureşti afirmă că ""infecţia se instalează ca o răceală şi trece ca o răceală - cam 95% din cazuri''. De altfel, 95% dintre îmbolnăvirile cu noul virus sunt cazuri uşoare, similare cu o simplă răceală/viroză şi doar 5% sunt cazuri grave, posibil mortale, în general la persoane în vârstă şi care suferă de afecţiuni cronice. Nici măsurile profilactice recomandate de medici nu sunt excepţionale, ci ţin mai degrabă de o minimă educaţie: să ne spălăm pe mâini­, să strănutăm în batistă şi să nu stropim cu salivă când vorbim.

Cu toate acestea, declaraţiile alarmiste supramediatizate se înmulţesc. Bill Gates reaminteşte lumii că, încă din anul 2018, i-a cerut preşedintelui Donald Trump să se pregătească pentru o pandemie, care ar urma să facă între 1 (ca gripa asiatică din 1957) şi 30 (ca gripa spaniolă din 1918) de milioane de victime. Iar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, se grăbeşte să confirme: ""Acum, că noul coronavirus este prezent în numeroase ţări, ameninţarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi controlată", bagă dânsul un bemol.

Fluxurile agenţiilor de ştiri au derapat în catastrofă. Redau câteva, foarte puţine, dintre ştirile de ieri, care mă fac să cred că-s internat la balamuc:

Potrivit ultimelor date publicate de Reuters, numărul infecţiilor, la nivel global, a depăşit 114.300 de cazuri şi 4.026 de decese. Pe lângă China, sunt afectate în prezent 111 ţări.

Vaticanul a anunţat că Piaţa şi Biserica Sfântul Petru vor fi închise pentru turişti, însă credincioşii vor putea intra în biserică pentru a se ruga, transmite Reuters.

Polonia a înregistrat 17 cazuri de infecţii, până acum, iar alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc în luna mai.

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, rămâne izolat la domiciliu, după un contact cu o persoană posibil infectată, transmite Deutsche Welle.

Şeful de cabinet al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Patrick Strzoda, va lucra de acasă, aşteptând testele pentru infecţia cu coronavirus, scriu Guardian şi Reuters.

Ministrul japonez al Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, a declarat miercuri că amânarea sau anularea JO 2020 de la Tokyo este "de neconceput", în timp ce epidemia de coronavirus continuă să ridice întrebări în legătură cu menţinerea evenimentului în această vară.

Un general din conducerea armatei poloneze a fost depistat pozitiv, după ce s-a întors din Germania, a anunţat pe Twitter ministrul apărării.

Ministrul Sănătăţii din Maroc a confirmat marţi primul deces, pacientul fiind în Casablanca. Numărul de infecţii a crescut cu trei.

Medicii italieni din prima line, confruntaţi cu decizia dificilă de a alege pe cine salvează.

Turcia a înregistrat primul caz confirmat de coronavirus. Singura ţară din Europa care nu a raportat niciun caz până acum este Muntenegru.

Burkina Faso, Brunei, Cipru şi Mongolia au raportat primele cazuri, în timp ce Canada şi Chile au anunţat primele decese, mai scrie Reuters.

China nu a mai înregistrat niciun nou caz de infecţii, a treia zi consecutiv.

Nici România, care are 32 de cazuri (n.r. - cifra este în mişcare), toate uşoare, iar cinci dintre ele vindecate, nu se lasă mai prejos:

TABLOU INTERACTIV Coronavirus în România: Situaţia la moment din fiecare judeţ din ţară. Unde sunt cei infectaţi, câţi sunt în carantină şi câţi sunt monitorizaţi.

Armata trimite medici militari la punctele de trecere a frontierei.

Deşi impactul în rândul tinerilor este nesemnificativ, s-au închis toate şcolile.

Zeci de linii aeriene au fost întrerupte, iar transporturile rutiere internaţionale au fost dramatic reduse.

Singur Elon Musk a declarat pe Twitter că panica declanşată de coronavirus este doar "o prostie".

Dacă este vorba despre ""prosti(r)e", atunci scandalul mediatic este o diversiune. Scandalul mediatic seamănă cu felul în care magicienii agită mâna dreaptă ca să te surprindă cu stânga. Dar cine are forţa necesară pentru o diversiune la scară planetară? Şi, mai ales, ce trebuie să acopere colosală diversiune?

Cine citeşte şi altceva decât despre coronavirus, poate afla că datoriile lumii au devenit atât de mari încât nu mai pot fi niciodată rambursate integral, că aceasta poate induce un colaps în sistemul bancar, că masa monetară a fost umflată cu multe trilioane de dolari­ şi de euro, că inflaţia a decolat cam peste tot, că bursele se prăbuşesc, că piaţa imobiliară seamănă cu cea din 2008, că producţia industrială scade ş.a.m.d. Iar dacă am da crezare şi zvonului cum că Donald Trump va fi folosit pentru a deconta politic o atât de necesară asanare a sistemului, ni s-ar putea ridica părul în cap de groază. Groază, dar nu de coronavirus!

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Nu e nicio exagerare mediatică cifrele adevărate din China îi sperie pe decidenti

    1.nu este vaccin si 1/2 din bătrânii din Ue si 1/3 din cei din Sua se vaccinează contra gripei 

    2. rata de infectare în populația ne-inchisa în case trece de 50 la suta , căci spre deosebire de gripa obișnuit nimeni nu are imunitate si ia Coronvirusul si il da la cei de la pct1  

    3.dilema e : omorâm milioane de vârstnici în Occident sau stricam sandramaua economiei bazate pe hiper-consum si hiper socializare. 

    O mare parte din consum o fac vârstnicii (ex turismul mondial e terminat!!) 

    Datoriile sunt foarte mari , economia deja încetinire.etc. 

    Chiar e belea si nu e nicio conspirație.

    E belea mare 

    1. La pct 1 si 2 trebuie adăugat nr mare de cazuri care necesită internare (20 la suta) , ceea ce depășește capacitatea multor țări.

      Cu cât o tara e mai îmbătrânit a ( UE, JAPONIA , chiar siSUA) ravagiile vor fi mai mari.

      Asa este.Nici nu stim.daca chinezii au raportat chiar totul.Erau ei nebuni sa-si inchida toata sandramaua degeaba?l

    Datoria privata a lumii este de circa 2.5 - 3 ori mai mare decat PIB-ul ei.

    Datoria publica a lumii este circa 0.95% din PIB-ul ei. 

    Oare o familie normala poate returna din ceea ce castiga o datorie de 4 ori mai mare decat venitul ei? 

    Sistemul financiar creat pe credit (adica sistemul banilor FIAT) a ajuns la sfarsitul lui obstesc, dar nimeni nu-I poate declara moartea.  

    Si uite asa avem pandemie, creata de media, dupa aceea vom avea recesiune, depresie sI criza economica, dupa aceea inflatie si intr-un final glorios un razboi de toata frumusetea, ca nimeni sa nu fie vinovat, iar invingatorii sa ia toate activele tangibile si intangibile ale lumii, si sa vina cu noua regula.

    Tic Tac Toe ...inca mai avem timp.. 

    Curat balamuc!

    Doar un membru al balamucului poate sustine ca relevarea de catre media a pandemiei in desfasurare este un scandal mediatic, de fapt o diversiune.  

    12.03.2020 

    Coronavirus 

    1 26 258 infectati 

    4 638 decedati 

    3.67% 

    In conditii normale, luam cazul Romaniei: 

    20 000 000 populatie 

    250 000 decedati anual 

    1.25%, rata obisnuita a deceselor 

    Angela Merkel a declarat unui Bundestag consternat că se aşteaptă ca aproximativ 60-70 la sută dintre germani să fie infectaţi cu coronavirus.  

    Deci, perspectiva in cazul pandemiei, lasata de capul ei, fara “scandal mediatic”, fara actiuni concentrate de contracarare: 

    7,7 mld oameni, populatia lumii 

    60%, rata de infectare 

    4.6 mild infectati  

    3.67%, rata deceselor 

    168,82 mil decedati 

    Chiar daca numarul deceselor, 80 mil de morti!, ca rezultat al actualei pandemii, parca tot merita ca media sa faca un “urias scandal mediatic”. 

    “Partea buna” a marelui rau este ca majoritatea celor mierliti ar fi batrinii, pe care unii spuna ca ar trebui “sa-i cumperi”. Ca urmare opozantii acerbi - umflati de soietate cu salarii si pensii nesimtite, cite 2,3,4 rinduri de salarii si pensii nesimtite, de fapt cite vor ei! - a majorarii pensiilor cu 40%, ar putea sa-si mai domoleasca discursul si sa sustina ca acesta crestere ar putea fi fezabila, in anumite conditii. Si anume ca ei sa renunte a jefui acesti bani in favoarea pensionarilor ramasi. Dar, sigur!, vor ajunge rapid la concluzia ca nu-i justificat sa renunte la o asa pleasca. 

    Dar partea si mai buna a intregii situatii este ca urmare a uriasului effort al omenirii , intr-adevar, “ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi controlată". 

    Asa ca mai puneti-va pofta-n cui, mofluzilor! Majoritatea dragilor nostri batrini vor fi salvati de acest Auschwitz.

    1. There lies, damn lies and statistics. :-)

      Eroarea din cifrele de mai sus, sau mai degraba o confuzie decat o eroare, este urmatoarea (opinie strict personala, desigur, prin urmare posibil sa fie complet gresita). Rata deceselor nu trebuie raportata la totalul celor infectati - pentru ca, asa cum spun toti medicii, 90-95% fac forme foarte usoare - ci la al celor care fac forme suficient de grave incat sa aiba nevoie de ajutor, ajung la spital etc. Cei 3.67% care mor sunt 3.67% din cei care ajung efectiv la spital, sunt internati etc. Ceilalti o "duc pe picioare" - asa cum, nu-i asa, ducem gripele si guturaiele de cand ne stim. 

      Calculand astfel, evident ca impartim numarul de decese la 20, adica obtinem 8.5 milioane pe plan global. Multi... dar, totusi, doar putin peste 1 la mie din populatie (cifra care, intamplator sau nu, e cifra caracteristica mortalitatii tuturor epidemiilor de gripa din trecutul apropiat) si din care multi, cu regret si compasiune o spun, vor fi fost oricum aproape de capatul drumului. 

      Pentru edificare, sa comparam dpua cazuri extreme - Italia si Coreea de Sud. 

      In ambele tari cam acelasi numar de imbolnaviri pana acum (desi pare clar ca Italia va deveni pana la urma campioana mondiala si la acest capitol), cam 10000, dar numar de decese complet diferit, cca 7% in Italia, de zece ori mai mic in Coreea. 

      Inexplicabil, s-ar zice. 

      De fapt e usor de inteles daca vedem cum au procedat autoritatile (si chiar si publicul) in cele doua tari. 

      Coreea de Sud s-a miscat extrem de repede in sensul depistarii precoce a cat mai multor cazuri; in doar cateva saptamani a testat ca la un sfert de milion de persoane (la un cost de ordinul sutei de euro/test). I-a gasit, in acel sfert de milion de persoane, pe cei infectati, iar din acestia s-au prapadit cca 80. 

      Italia s-a miscat cu nonsalanta tipica, iar cand in cele din urma s-au miscat, au procedat doar la testarea celor pentru care exista suspiciune rezonabila de infectare - adica intr-un fel au presel ectat esantionul celor testati, alegandu-i pe cei care deja aveau o probabilitate mare de infectare, daca nu cumva erau deja bolnavi. 

      Chestia asta falsifica absolut grosolan statistica. Ceea ce vreau sa spun este ca (repet, e o simpla banuiala) in Italia sunt de fapt MULT mai multe persoane infectate decat acele 10000. Indraznesc sa cred ca sunt de ordinul sutei de mii, daca nu cumva chiar mai multe sute de mii (mai ales daca ne gandim cum au tratat oamenii "de rand" subiectul in primele saptamani). Daca asa stau intr-adevar lucrurile, faptul ca au murit cca 700 de persoane nu mai pare chiar atat de ingrozitor. 

      Italia mai are o caracteristica cu totul aparte, care o face un caz special. S-a scris mult pe acest subiect, inclusiv in Bursa - Italia e un caz aproape singular (un outlier, cum se zice in statistica) in ceea ce priveste numarul extrem de mare de adulti tineri, mai ales barbati necasatoriti, care locuiesc cu familia extinsa (parinti si chiar bunici) pana mult dincolo de 30 de ani, sau chiar pentru toata viata. 

      Facem un mic exercitiu de imaginatie, ne gandim la cate mii sau zeci/sute de mii de astfel de adolescenti intarziati si bon-viveuri care au ars-o prin cluburi si malluri cu prietenii in saptamanile si lunile dinainte de criza si pe urma s-au dus acasa, la parintii sexagenari si/sau bunicii octogenari... 

      Si sa va mai spun... sa-ti mai spun un secret, dar sa-l pastrezi bine, sa-l stim doar noi doi, ca de-aia-i secret. Am convingerea ca virusul asta exista in Europa inca dinainte de a se suna alarma in China (dinainte insemnand o luna-doua, poate putin mai mult, nu vorbesc de ani de zile) si ca au existat chiar imbolnaviri, inclusiv in Romania. Daca ar putea cineva sa-i testeze de Covid-19 pe toti cei care s-au imbolnavit de gripa in ultimele trei luni in Romania/Europa, s-ar putea sa aiba mari surprize. Atata doar ca oamenii aia n-aveau de unde sa stie ce onoare a cazut pe capul lor, asa ca au tratat-o ca pe orice alta gripa, au fost probabil suparati ca a fost mai rau decat de obicei... unii or fi si murit... si cam atat.

      Si pentru ca toate gripele ciudate trebuie sa poarte un nume, ele au fost denumite, si patentate de PIRBRIGHT Institute din UK sub numele de CORONAVIRUS

      ne arata ca:

      Dacă stai cu o bucă pe calorifer incins şi cu o bucă pe un bloc de gheaţă, în medie, o duci bine. 

      Cifrele se refera la total populatie, total infectati, total decese. Schimbarea referintei, schimba si celelalte date. 

      Asteptam o reactie care sa-mi arate o eroare. Modelul brut asteapta sa fie completat cu noi ipoteze... rezonabile. 

      Pina acum, este clar, totul depinde si va depinde de forta cu care statele vor ataca virusul. Se pare ca daca statele nu intervin cu forta necesara batrinii sunt condamnati. 

      Un alt scenariu bazat pe populatia Romniei in virsta de peste 65 de ani = cca 3.5 mil, cca 17.5% din totalul populatiei; 

      - Populatia lumii cuprina in zona de raspindire a virusului, sa zicem cca 70% din populatia totala= 5,4 mld; 

      - Populatia lumii peste 65 de ani = 0,95 mld; 

      Citi vor fi infectati, citi o vor mierli? 

      Ce spui? 

       

    OK ,dar INDOLENTA si NESIMTIREA romanasilor nostri din Italia, ce vor gasi in stil sorin ovidiu vantu, sa pacalaeasca vamesii romani cum poate fi tratata altfel decat cu ARMATA LA FIECARE PUNCT DE FRONTIERA !

    Dumneata ,Sarbule, nu vii de la balamuc ci ai scos capul din hardaul istoriei penetzecedeului, pe vremea cand acelasi SOV juca tzontzoroiul pe Romanica (alaturi de vestitele "banci" de atunci, banca populara, banca internationala a religiilor,Caritasul samd) si tot ipochimenul scuipa binemeritat spre voi : 

    "FACETI-VA STATUL PUTERNIC" ! 

    Bill Gates, zbanghiule, e printre putinii OAMENI RATIONALI de pe planeta, in schimb jmecherasul Elon Musk e un fanfaron ce mai devreme sau mai tarziu isi va rupe gatul cu promisiunile lui (vezi Hyperloop-ul sau zborul spre Marte)

    Asa ca merita sa dati "skip" la trancanelile lui tov. Sarbu si pe viitor ; am fost si am ramas votant al dreptei, dar di cauza gastii dumitale de penetzecedisti iliescovici si nastase au mictionat pe Romania inca 4 ani, din 2000... 

    1. Titlul functioneaza pentru tine, este clar ca ar trebui sa fii internat.

    Felicitari pentru articol!

    1. Da, o minte lucida.

      O minte lucida de fizician, nu ca Angela Merkel, o minte de nebunie obedienta de fizician.

      Felicitari dle Sarbu! 

    Alo Bursa ! n-ai aflat ca sunt două state ci numele de Coreea? La care va referiți in articol?

    1. Amice, Coreea de Nord a avut un angajat guvernamental infectat, luna trecuta si l-a executat ca nu a respectat măsurile de igiena. Întrucît tara e închisă din cu totul alte motive decît epidemia, suspectez ca altcineva decît angajații guvernamentali nu vin din străinătate și că, deci, acela va fi fost singurul infectat din țară. Pe chinezii care se apropie de frontierele țării ii amenință ca-i împușcă.

      Deci, care Coreea are 8000 de infectati?! 

      Suna cam sinistru dar in situatii de criza par a fi buni dictatorii astia.Angajatul guvernamental implicat a incalcat conditiile de carantina si s-a dus la sauna.Daca te gandesti cate persoane putea infecta si cate persoane puteau muri in conditiile in care nord coreenii au 300 de grame de hrana zilnic!Cei care mor din cauza indivizilor inconstienti,ce vina au?Fostul politist de la noi care nu a spus ca a fost in Israel si a imbolnavit atatia oameni si a bagat un spital intreg in carantina ar trebui condamnat la inchisoare cu executare dupa ce se vindeca.Prea mare nesimtirea ,lipsa de educatie si de omenie!

      Chiar ca e "Scrisoare din balamuc"...Specia asta umana e 80 la suta balamuc+prostie si restul ...stiinta.Magazinele se inchid si media mondiala(care e ca un virus) ne bombardeaza continuu cu reclame:consumerismul la maxim-intrebati astronomii poate mai e vreo planeta sau doua de consumat prin apropierea pamantului...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb