SIBEX Cotaţia futures a euro, în uşoară revenire

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iulie 2015

Pe piaţa Sibex, la jumătatea penultimei şedinţe a săptămânii, se consemnau 55 de contracte futures cu o valoare de aproape 700.000 lei. Din perspectiva numărului de produse tranzacţionate şedinţa era una modestă, doar trei simboluri punctând în statistici: EUUSR 15I, DEDJIA 15I şi OILSC 15H.

Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor pe scadenţa iunie era de 40, produsul în discuţie revendicând din nou, încă de miercuri, statutul de cel mai lichid derivat, după câteva şedinţe în care Dow Jones a fost mai "solicitat". Moneda unică europeană avea o evoluţie pozitivă, revenind peste pragul de 1,10 USD. Conform datelor de la ora 17.00, un euro era cotat la 1,1063 USD, în urcare cu 0,37% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (-), cifrat la 1,1022 USD. Comparativ cu închiderea de miercuri euro se aprecia cu aproape 1%. Euro şi-a mai revenit uşor faţă de dolar după ce liderii europeni au discutat deschis despre ieşirea Greciei din zona euro, înainte de summitul de la sfârşitul săptămânii, în care se va stabili viitorul economic al ţării. De altfel, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, chiar a declarat că "scenariul pentru un Grexit este pregătit în detaliu", punând o presiune şi mai mare pe factorii de răspundere de la Atena, care au primit termen până duminică să ajungă la un acord privind un plan de salvare.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa septembrie se consemnau 14 contracte iar cotaţia era estimată la 17.488 de puncte, în scădere agresivă cu 361 de puncte faţă de "start of day" price (17.849 puncte) Raportat la cotaţia de miercuri, DEDJIIA 15I se afla în staţionare după şapte ore de la startul sesiunii, dar deschiderea puternic pe minus de la NYSE, unde DJIA a trecut în teritoriu negativ raportat la acest an, contura o evoluţie similară şi la Sibex. Perspectivele unei evoluţii descendente pe Wall-Street s-au datorat continuării scăderilor de pe piaţa chineză şi menţinerii la nivel de risc maxim a crizei din Grecia.

Se mai înregistra şi un contract pe derivatul pe petrol, barilul fiind estimat la 52,50 dolari pentru scadenţa august, în plus cu 0,13 USD faţă de "start of day price" (52,37 USD).

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

(-) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb