SIBEX Estimări optimiste pentru aur şi Dow Jones

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 martie 2016

După ce partea secundă a zilei de miercuri a schimbat complet faţa şedinţei transformând-o dintr-una "ştearsă", într-una dintre cele mai bune din această lună, pe fondul aprecierii cotaţiei futures a aurului, direcţia pozitivă a metalului galben s-a menţinut şi în prima parte a şedinţei de joi. Deşi contrapartea centrală de pe bursa sibiană (n.r. - ATHEXClear) a estimat, prin preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei, o cotaţie în scădere comparativ cu închiderea de miercuri, mai exact de 1236 de dolari pe uncie, participanţii de pe piaţa sibiană au mizat pe "verde" şi, conform datelor de la ora 17:45, simbolul GOLD 16D era cotat la 1267,2 USD/uncie, valoare în plus cu 31,2 dolari faţă de "start of day price"[1]. În comparaţie cu închiderea din sesiunea anterioară, cotaţia aurului pe scadenţa aprilie creştea cu 17,1 dolari. Numărul contractelor pe acest produs era de 20. Şi pe plan extern aurul a crescut după ce Banca Centrală Americană a redus numărul de creşteri ale ratei dobânzii prognozate pentru acest an, fapt care a trimis dolarul la un nivel în scădere.

În ceea ce priveşte derivatul pe indicele Dow Jones, acesta continua să "răsufle" greu, consemnându-se doar 3 contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american era estimată la 17.311 puncte, în coborâre cu 104 puncte faţă de "start of day price", calculat de ATHEXClear la 17.415 de puncte. Raportat la închiderea de miercuri cotaţia se aprecia însă cu 98 de puncte, continuând să se afle pe un teren optimist, la fel ca şi pe Wall-Street, în condiţiile în care piaţa muncii din SUA se menţine "sănătoasă", fapt reliefat de situarea cererilor de şomaj sub nivelul de 300.000 timp de 54 de săptămâni la rând, cea mai lungă perioadă de acest fel din 1973 încoace. Acesta este considerat de analişti un prag asociat cu condiţii bune pe piaţa forţei de muncă.

Numărul total al contractelor futures realizate la Sibex până la ora 17:45 era de 23, cu o valoare de 77.283 lei.

[1] "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb