SIBEX Numărul contractelor se îndreaptă spre maximul din acest debut de an

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 februarie 2013

În penultima zi a săptămânii, nivelul de implicare a investitorilor a fost unul foarte bun în prima jumătate a şedinţei de pe piaţa Sibex. Semnalul creşterii interesului a fost dat încă din cea de-a doua parte a zilei de miercuri iar jucătorii au rămas conectaţi la ritmul ridicat, pe fondul variaţiilor negative ale cotaţiilor Dow Jones res-pectiv euro faţă de dolar. La ora 17.15 se înregistrau 1540 contracte futures cu o valoare de aproape 20 de milioane lei. Lichiditatea era peste totalul consemnat în toată ziua anterioară (n.r. - 1499 de contracte. "Dacă ritmul tranzacţiilor se menţine, Sibex va înregistra cel mai bun volum din anul curent, de până acum", a declarat un analist financiar.

Speculaţii importante se înregis-trau pe segmentul valutar unde perechea euro/dolar se evidenţia cu 751 de contracte pe scadenţa martie. Moneda comună se deprecia în raport cu dolarul, urmând tendinţa de pe pieţele internaţionale. În cadrul acestora, euro a coborât sub pragul de 1,32 USD pentru prima dată în şase săptămâni, după ce un raport a indicat că serviciile şi producţia s-au contractat în februarie, într-un ritm mai accelerat decât au anticipat economiştii. Indicele dolarului a crescut la maximul din cinci luni. La Sibex, euro scădea cu 0,5% pentru martie şi era cotat la 1,32140 USD.

Cu peste 600 de contracte pe scadenţa martie, derivatul pe indicele Dow Jones era, la ora 17.15, al doilea în topul zilei la Sibex, dar foarte aproa-pe de lider. Cotaţia indicelui scădea cu 61de puncte, la 13.834 de puncte. "Pe fondul influenţei de peste ocean derivatul pe indicele Dow Jones va fi din nou cel mai lichid", a anticipat un broker evoluţia din partea a doua a zilei. Acesta a adăugat totuşi că "este de remarcat interesul foarte bun pentru paritate". În SUA direcţia de pe Wall-Street era una negativă, după ce miercuri minutele FED au arătat că factorii de decizie politică susţin mai multă flexibilitate în implementarea de stimuli. La capitolul ştiri negative se înscriau şi veştile din piaţa americană a muncii, raportul publicat indicând creşterea cererilor de şomaj cu 20.000, la 362.000, nivel peste prog-noze. Speculatorii aşteptau şi raportul privind vânzările de case.

Pe segmentul mărfuri se tranzacţionau preţul aurului şi al petrolului. Pentru aur se înregistrau 32 de contracte SIBGOLD_RON şi 1571,6 dolari. Preţul petrolului scădea la Sibex cu 2,3% la 92,79 dolari/baril. Numărul contractelor era de 30.

Pentru a doua zi la rând s-a tranzacţionat şi pe piaţa spot. S-au remarcat schimburi cu 42.990 acţiuni Sibex, la un preţ de 0,80 lei/titlu. Preţul a staţionat astfel la un nivel cu 20% sub valoarea nominală.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb