SIBEX Startul lunii a adus uşoare speranţe pentru creşterea volumelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 decembrie 2015

La Sibex, primele şedinţe din decembrie au adus volume peste media din noiembrie, totalul contractelor futures din primele trei şedinţe ale lunii fiind de 149. Chiar dacă nivelul de lichiditate a crescut uşor, rezultatele zilnice sunt în continuare slabe.

Şedinţa de vineri 4.12 a contribuit la volumul menţionat cu 41 de contracte având o valoare de 680.913 lei. Dintre acestea, 33 de contracte s-au îndreptat către derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa decembrie 2015. Simbolul DEDJIA 15L a fost cotat la 17.675 de puncte, în urcare cu 183 de puncte faţă de "start of day price" şi cu 188 de puncte în raport cu cotaţia anterioară. Dow Jones a fost tranzacţionat şi pe scadenţa martie 2016, pentru care au fost realizate însă numai 2 contracte. Cotaţia DEDJIA 16C a închis la 17.500 de puncte, în minus cu 81 de puncte raportat la "start of day price" şi cu 77 de puncte la cotaţia de la finalul şedinţei precedente.

Câte trei contracte au fost consemnate şi pe derivatul care urmăreşte cursul de schimb euro/dolar, atât pe scadenţa decembrie 2015, cât şi martie 2016. Pe termenul scurt, euro a fost cotat la 1,0906 USD, în minus cu 0,60% faţă de "start of day price". Pentru prima scadenţă trimestrială din 2016 moneda unică a fost estimată la 1,0930 USD, în minus cu 1,15% raportat la preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Segmentul spot al bursei sibiene a generat la rîndul său o uşoară activitate, pe sistemul alternativ de tranzacţionare înregistrîndu-se schimburi cu 1300 de acţiuni ale Confecţii Vaslui şi 583 de acţiuni ale Prodplast Imobiliare. Preţul COVB a închis la 0,12 lei/acţiune, în staţionare iar cel al PLLI la 3,98 lei/acţiune, de asemenea în staţionare.

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb