SIBEX Volumul din august, cel mai slab din ultimele cinci luni

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2016

La Sibex, prima jumătate din ultima şedinţă a lunii august nu a fost una generoasă la capitolul lichiditate. Volumul înregistrat după aproape şapte ore de la deschidere se cifra la numai 11 contracte, valoarea echivalentă acestora fiind de 44.068 lei. Conform datelor preliminare, cea de-a opta lună din an a strâns o zestre de numai 975[1] de contracte futures, la acest total urmând să se adauge şi contractele realizate în partea a doua a sesiunii de luni. Comparativ cu luna anterioară, volumul nu a înregistrat mişcări masive, situându-se totuşi uşor sub totalul din iulie (aproximativ -4%), după cum indicau cifrele culese la ora 17:00. Practic, segmentul de piaţă futures a bătut pasul pe loc în jurul totalului de 1000 de contracte/lună, ceea ce reprezintă un rezultat extrem de slab.

În ceea ce priveşte evoluţia derivatelor în ultima şedinţă a lunii, în primele 7 ore ale zilei au fost tranzacţionate numai două produse: derivatul aur cu scadenţa octombrie şi derivatul pe perechea euro/dolar pe scadenţele septembrie şi decembrie. Simbolul GOLD 16J totaliza numai 8 contracte, iar preţul futures de la Sibiu al metalului nobil se deprecia, fiind estimat la 1314,8 USD, cu 8,3 dolari mai puţin decât preţul de referinţă[2] de la deschidere, cifrat la 1323,1 USD. Pentru derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar se înregistrau 2 contracte pe scadenţa decembrie şi unul pe septembrie. Pentru finalul anului un euro era cotat la 1,1200 USD, cu 0,51% sub "start of day price" (1,1257 USD). Pentru scadenţa de luna viitoare euro valora 1,1150 USD, după o depreciere de 0,05% faţă de "start of day price" (1,1156 USD).

Şi segmentul spot a continuat să gâfâie, prezenţa investitorilor pe segmentul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex fiind modestă. În cadrul acestuia, în august, au fost realizate schimburi cu 338.041 de acţiuni, total la care ultima sesiune a contribuit cu 1281 de acţiuni Remat Maramureş şi 10.446 acţiuni Sigstrat. O acţiune REMM era cotată la 20 lei, în minus cu 4,76% în vreme ce acţiunea SIGS staţiona la 0,2 lei.

[1]La acest total se adaugă şi contractele încheiate după ora 17.00

[2]Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb