Socialista Gonzales şi candidatul dreptei Noboa se vor înfrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

T.B.
Internaţional / 21 august 2023

Socialista Gonzales şi candidatul dreptei Noboa se vor înfrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Candidata stângii Luisa Gonzalez şi rivalul ei surpriză, candidatul dreptei şi fiu de miliardar Daniel Noboa, s-au plasat primii în faţa altor şase contracandidaţi în alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Ecuador, urmând să se înfrunte într-un al doilea tur, într-o cursă umbrită de asasinarea candidatului anticorupţie Fernando Villavicencio, relatează luni Reuters şi France Presse, potrivit agerpres.ro.

Gonzalez a obţinut aproximativ 33% din voturi şi Noboa 24%, la mai mult de 70% de sufragii numărate, potrivit rezultatelor anunţate de Consiliul Naţional Electoral (CNE).

Gonzalez, al cărei mentor este fostul preşedinte Rafael Coreea aflat în exil, se va înfrunta în al doilea tur la 15 octombrie cu Daniel Noboa, un rival neaşteptat al acestor alegeri anticipate prezidenţiale care urmăresc să găsească un succesor al impopularului preşedinte conservator Guillermo Lasso.

Jurnalistul Christian Zurita, care l-a înlocuit în scurt timp pe candidatul centrist asasinat săptămâna trecută Fernando Villavicencio, s-a plasat pe poziţia a treia cu 16%.

Scrutinul a avut loc la 11 zile după moartea la Quito, sub gloanţele unui comandou de asasini columbieni, a candidatului centrist Fernando Villavicencio, un fost jurnalist în vârstă de 59 de ani şi unul dintre favoriţii cursei.

Aproximativ 82% din cei 13,4 milioane de alegători au mers la vot, potrivit CNE, care a salutat o mobilizare "masivă" şi un scrutin fără evenimente, doar marcat de "dificultăţi" depăşite rapid pentru votul prin internet din străinătate.

Iată o privire asupra ambilor candidaţi, potrivit Reuters:

LUISA GONZALEZ

Avocata Gonzalez, în vârstă de 45 de ani, s-a angajat să readucă bunăstarea şi programele de asistenţă socială de milioane de dolari adoptate anterior de mentorul ei, fostul preşedinte Rafael Correa.

Gonzalez, care se descrie drept o mamă singură, apărătoare a drepturilor animalelor şi sportivă, a evocat în repetate rânduri politicile populare ale lui Correa în domeniul sănătăţii, educaţiei şi securităţii, şi s-a angajat "să refacă patria".

Fosta parlamentară a declarat pentru Reuters că va folosi 2,5 miliarde de dolari din rezervele internaţionale pentru a susţine economia aflată în dificultate şi va investi în infrastructura publică, dacă va fi aleasă.

Gonzalez a negat că l-ar amnistia pe Correa, care a fost condamnat pentru corupţie la opt ani de închisoare.

Fostul preşedinte, despre care Gonzalez a spus că va fi unul dintre consilierii săi dacă este aleasă, trăieşte în Belgia.

DANIEL NOBOA

Un candidat surpriză în turul doi, Noboa pare să fi câştigat sprijin după ce s-a descurcat bine în singura dezbatere televizată a campaniei.

Parlamentar până la dizolvarea Adunării Naţionale de către actualul preşedinte Guillermo Lasso şi convocarea alegerilor anticipate, Noboa este fiul unui om de afaceri proeminent în industria bananelor şi fost candidat prezidenţial Alvaro Noboa.

Noboa, cel mai tânăr dintre candidaţi la doar 35 de ani, şi-a concentrat campania pe crearea de locuri de muncă, stimulente fiscale pentru noile afaceri şi pedepse cu închisoarea pentru evaziune fiscală gravă.

Născut în Guayaquil (capitala economică şi principal port al ţării n.r.), el s-a angajat de asemenea să îmbunătăţească sistemul judiciar, făcându-l mai echitabil şi eficient, aminteşte Reuters.

Noboa, care este căsătorit şi are doi copii, a studiat la universităţi din Statele Unite şi a început să lucreze la compania de familie Corporacion Noboa, de tânăr.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb