SONDAJ PROVIDENT:  Mai bine de 6 din 10 clienţi spun că sunt îngrijoraţi de evenimentele din ultimul an

G.D.
Companii / 27 iulie 2022

Mai bine de 6 din 10 clienţi spun că sunt îngrijoraţi de evenimentele din ultimul an

63% dintre clienţii Provident Financial România se declară îngrijoraţi de situaţia din ultimul an şi mai bine de 7 din 10 clienţi spun că pandemia, creşterea preţurilor sau conflictul din Ucraina au avut un impact direct asupra vieţilor lor, conform unui comunicat remis redacţiei. Pentru al treilea an consecutiv, Provident a derulat studiul "Customer Pulse Survey", cu scopul de a înţelege nevoile clienţilor săi, dar şi principalele surse de îngrijorare ale acestora, având în vedere contextul macroeconomic şi social actual.

Potrivit sursei citate, 48% dintre clienţi au declarat că sunt preocupaţi de creşterea preţurilor, de sănătatea membrilor familiei (40%) sau de posibilitatea unei crizei economice (39%). Tot printre principalele preocupări se numără şi teama în ce priveşte supraaglomerarea spitalelor sau lipsa de medicamente (39%) ori probabilitatea scăderii veniturilor (37%).

Dacă în 2020 38% dintre respondenţi erau îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă, acum, procentul a scăzut şi a ajuns la sub 20%. Tot în scădere faţă de 2020 şi 2021 este şi procentul celor care sunt preocupaţi de propria sănătate, de la 46% în 2020 la 35% în 2022.

În ce priveşte cheltuielile, dacă în 2021 57% dintre clienţi declarau că acestea au crescut, anul acesta numărul celor care au simţit o creştere a cheltuielilor în ultimele 12 luni a crescut la 77%. Pe de altă parte, procentul clienţilor care au declarat că situaţia financiară s-a înrăutăţit în ultimul an a scăzut cu 5pp, de la 64% în 2021 la 59% în 2022. Aşteptarea clienţilor pentru perioada următoare este ca şi pe viitor să vadă o creştere a preţurilor la alimente şi medicamente. 66% dintre ei declară, de altfel, că aceasta este principala îngrijorare. Tocmai de aceea, mai bine de o treime dintre clienţi spun că intenţionează să înceapă să economisească, să achite împrumuturile active sau să reducă sumele pe care le cheltuiesc în gospodărie.

"Am observat, de la an la an, un apetit din ce în ce mai mare al clienţilor noştri pentru economisire şi ne bucură să vedem o abordare responsabilă a bugetelor de venituri şi cheltuieli. Desigur că ne dorim să putem fi alături de clienţii noştri în planurile lor de viitor şi suntem mereu atenţi, înainte de a acorda împrumuturi, astfel încât să ne asigurăm că rata nu le va crea dezechilibre financiare. Iar acest lucru se vede şi în comportamentul de împrumut - aproape 6 din 10 clienţi împrumută sume mai mici decât cele disponibile după scorare. De altfel, modelul nostru de business ne permite să vedem lucruri dincolo de cele care încap într-un proces de scorare şi să fim alături de clienţii noştri şi cu sfaturi, astfel încât să ia decizia de împrumut potrivită pentru bugetul lor. Mai ales că anul trecut, de exemplu, aproximativ 30% dintre clienţii noştri au luat de la noi primul împrumut din viaţa lor," a declarat Florin Bâlcan, directorul general al Provident Financial România.

Când vorba despre planurile pentru următoarea perioadă, cea mai mare parte dintre clienţi (78%) spun că vor să petreacă timp cu familia, 57% îşi propun să meargă la medic, fie că vorbim despre investigaţii de rutină sau intervenţii chirurgicale, iar 43% vor să facă reparaţii sau îmbunătăţiri în locuinţă, procent în scădere faţă de anul trecut (48%).

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 698 de respondenţi, clienţi ai Provident Financial România, iar datele au fost culese în perioada mai-iunie 2022, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb