SORIN BOZA, CE OLTENIA: "Nu există niciun fel de concurenţă între producătorii de energie de la noi"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 21 februarie 2019

"Nu există niciun fel de concurenţă între producătorii de energie de la noi"

În prezent, nu există niciun fel de concurenţă între producătorii de energie din ţara noastră, este de părere Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Domnia sa a precizat, ieri, citat de Agerpres: "Ce concurenţă este în piaţă, dacă eu sunt singurul care plăteşte certificate de emisii, la 25 de euro tona, după ce am investit un miliard de euro ca să furnizăm, astăzi, o energie curată?".

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat, marţi, că instituţia pe care o reprezintă are în plan reorganizarea producţiei de energie prin înfiinţarea unei noi companii în care să fie incluse atât centralele pe cărbune, cât şi cele hidro.

El a explicat că România a importat din ce în ce mai multă energie în primele două luni de iarnă, ca urmare a preţului mare de pe piaţa internă, iar, dacă nu se regândeşte structura producţiei, vor fi la nesfârşit aceleaşi probleme: "Structura actuală a producţiei de energie, monocombustibil, este cea mai păguboasă. Dacă nu atacăm frontal, vom avea la nesfârşit aceleaşi probleme. (...) Statul este acţionar şi la Hidroelectrica, şi la cărbune. Cea mai bună combinaţie este cărbunele cu Hidroelectrica, într-o companie nouă". O altă idee enunţată de acesta este ca statul să răscumpere acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea la producătorii de energie, propunere care urmează să fie lansată în dezbatere publică.

Unirea centralelor performante cu unele mai puţin performante într-o singură companie este o idee care a mai fost discutată în trecut, însă nu are nicio legătură cu realitatea, pentru că ar însemna mascarea unor pierderi, a menţionat, ieri, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, într-o conferinţă pe teme energetice.

Domnia sa a răspuns, astfel, la o întrebare referitoare la planul anunţat marţi de secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Vişan, potrivit căruia ministerul vizează reorganizarea producţiei de energie din ţara noastră prin unirea centralelor pe cărbune cu cele hidro, într-o companie nouă.

Domnul Badea a amintit că, în 2008, s-a discutat înfiinţarea unui campion energetic care să unească Hidroelectrica, Electrica şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

"Această companie ar fi avut, din calculele preliminare, un profit operaţional de peste un miliard de euro şi o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde euro, la vremea respectivă, care îndeplinea toate condiţiile, inclusiv din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei. Din păcate, această idee a fost abandonată", a subliniat oficialul producătorului hidro.

În 2009-2010, a apărut ideea înfiinţării a două companii, Electra şi Hidroenergetica, în interiorul cărora ar fi urmat să fie unite centralele pe cărbune cu hidrocentralele, aşa cum doreşte Ministerul Energiei în prezent. Acest plan a fost blocat în instanţă de sindicatele din Hidroelectrica şi de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei hidro.

Bogdan Badea a declarat: "Au apărut apoi celebrele două companii Hidroenergetica şi Electra, care au plecat pe un principiu ce nu avea nicio treabă cu realitatea. Şi o spun cu toată convingerea, întrucât, prin această măsură, se încerca mixarea unei companii performante, care deţine capacităţi de producţie performante, cu capacităţi mai puţin performante, pornind de la premisa că ascundem pierderile în spatele celor mai performanţi. Din experienţele pe care le avem şi având în vedere ce s-a întâmplat cu Complexul Energetic Hunedoara, nu cred că aceas­ta este soluţia".

El a mai spus că Hidroelectrica are un plan de investiţii de 4,4 miliarde de lei, inclusiv în diversificarea surselor de producţie, pe care însă l-a pus "pe hold", ca urmare a modificărilor legislative.

"Cotele cumulate de piaţă ale Hidroelectrica şi Complexului Energetic Oltenia depăşesc 50%, ceea ce ar putea crea anumite probleme în privinţa concentrării de piaţă", a adăugat Badea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Investiții reale zero la Hidroelectrica in perioada 2013-2018 acesta e adevarul. Investiții noi majore nu s-au făcut.Automatizari minime nu înseamnă investiții adevărate.

    Mixul energetic la nivel de societati se face, daca se face, pentru a construi o piata reala, competitiva si concurentiala .Dar luati-va gandul, e un vis frumos.Ursul cand da de miere nu mai pleaca ,nici DNA nu-l poate scoate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb