SORIN CONSTANTINESCU, FOST CONSILIER LA CNLR: "Ioana Petrescu şi Daniel Chiţoiu trebuie anchetaţi în dosarul Loteriei Române"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 octombrie 2015

"Ioana Petrescu şi Daniel Chiţoiu trebuie anchetaţi în dosarul Loteriei Române"

DNA a ridicat, ieri, documente de la Ministerul Finanţelor

Ancheta pe care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) o derulează la Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a ajuns într-un nou stadiu. Procurorii DNA au ridicat, ieri, o serie de documente de la sediul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Acţiunea DNA vizează anumite contracte încheiate de Loteria Română, după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, fost consilier în cadrul Loteriei Române şi preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR). Domnia sa ne-a precizat că procurorii au ridicat de la sediul MFP unele documente referitoare la activitatea Loteriei pe care Corpul de Control al Ministerului de Finanţe a refuzat să le pună la dispoziţia procurorilor anticorupţie în cadrul anchetei care se află în derulare.

DNA investighează, de circa un an, unele proceduri de achiziţie publică derulate de Loteria Română, ancheta fiind în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, după cum ne-au spus oficiali din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care rapoartele Curţii de Conturi pe ultimii zece ani reclamă mai multe contracte păguboase încheiate de Loteria Română cu un grup de firme greceşti, fiind sesizate organele de cercetare în legătură cu neregulile de la Loterie.

Se pare că firmele greceşti Lotrom-Intralot-Intracom ar fi păgubit statul român cu peste un miliard de euro, prin contractele considerate păguboase pe care le-au derulat cu CNLR, după cum susţin sursele noastre.

Sistemul loteristic în cauză vizează jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

CNLR a încheiat mai multe contracte considerate "păguboase" cu Grupul grecesc Lotrom-Intralot-Intracom, respectiv unul pe video-loterie, un contract pe jocurile tip 6/49, unul pe pariuri şi unul pe online.

În opinia domnului Constantinescu, "ar trebui să fie percheziţionaţi toţi miniştri care au condus Ministerul de Finanţe în cei doi ani în care au fost prelungite contractele cu grecii (n.r. 2013 şi, respectiv, 2014, când fotoliul de ministru al Finanţelor a fost ocupat de Daniel Chiţoiu şi Ioana Petrescu), în loc să fie încheiate contracte noi, în condiţii mai avantajoase pentru statul român".

Sorin Constantinescu a adăugat: "Cel care ia hotărâri în cazul Loteriei Române este ministrul de finanţe (n.r. MFP fiind unic acţionar la CNLR), ceilalţi sunt pioni pe o tablă, mutaţi cum vrea ministrul. Şefii Loteriei nu puteau semna nimic fără acordul Consiliului de Administraţie (CA) şi al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), ai căror membri sunt numiţi de ministru şi care iau acceptul de la acesta pentru tot ceea ce fac. Ar trebui să fie anchetaţi atât Ioana Petrescu, cât şi Daniel Chiţoiu şi ce miniştri au mai fost atunci la Finanţe".

Referitor la acţiunea de ieri a procurorilor anticorupţie, reprezentanţii MFP au precizat că DNA nu a făcut percheziţii, ci a solicitat unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Compania Naţională Loteria Română.

"Solicitarea a fost făcută în data de 28 septembrie a.c., prin intermediul unei adrese scrise. Precizăm că solicitarea de documente de către DNA este o practică obişnuită şi subliniem că Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia DNA toate documentele solicitate", au adăugat reprezentanţii MFP.

Anul trecut, Ioana Petrescu a dat mână liberă Loteriei să încheie un nou contract cu Intralot

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă ar viza contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

CNLR şi Intralot au încheiat un contract de colaborare pe zece ani în anul 2003 (fiind, astfel, prelungit contractul încheiat, iniţial, în 1993), care viza jocurile loteristice şi serviciile suport. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin mai multe acte adiţionale.

Surse apropiate situaţiei susţin că reprezentanţii CNLR şi cei ai companiei greceşti Intralot ar fi modificat, anul trecut, "cu pixul", un act adiţional "de frica DNA": "Acest contract a expirat din luna decembrie 2013. Grecii primeau 7,5% din costul biletului şi ar fi fost normal ca din decembrie să fie încheiat un alt contract în condiţii mai avantajoase pentru statul român. Cei de la Intralot au spus Loteriei că, dacă vor fi desemnaţi tot ei să opereze acest sistem, atunci sunt de acord să primească doar 2,5%, în loc de 7,5% din costul biletului. Se pare, însă, că cineva are un interes acolo, pentru că, în loc să încheie un alt contract cu alte condiţii, au preferat să-l prelungească pe cel vechi lună de lună, cu acelaşi comision pentru greci. DNA a deschis o anchetă asupra faptelor de la Loterie. Astăzi (n.r. 8 octombrie 2014), a fost o întâlnire la sediul Loteriei, în cadrul căreia reprezentanţii acesteia şi cei de la Intralot au modificat cu pixul actul adiţional, de frica DNA, şi au pus 2,5% în loc de 7,5%. Loteria continuă să facă fals şi uz de fals în acte".

Reprezentanţii MFP ne-au confirmat, atunci, că la sediul Loteriei au avut loc negocieri cu Intralot "în baza unei agende deja stabilite" - la care oficialii din Finanţe nu ar fi participat -, subliniind că "nu a fost încheiat un nou act adiţional".

La finalul lunii iunie 2014, Ioana Petrescu, ministru de finanţe la acea vreme, a dat mână liberă Loteriei să încheie un nou contract cu Intralot, pe o perioadă de zece ani.

La vremea respectivă, MFP ne anunţa că Ioana Petrescu a semnat un ordin de ministru "prin care mandatează reprezentanţii statului în AGA a Companiei Naţionale Loteria Română să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic".

Acelaşi comunicat din iunie arăta că Ioana Petrescu a mandatat reprezentanţii statului în AGA să aprobe "nota de fundamentare cu privire la acţionarea în judecată a fostei conduceri executive, foştilor membri ai AGA, fostului director general din cadrul CNLR, din perioada în care s-a făcut făcut control de către Curtea de Conturi a României, respectiv anul 2010".

În aceste condiţii, documentul MFP ne "explica" în detaliu că cea mai potrivită firmă care ar putea să opereze acest sistem este Intralot: "«Soluţia cea mai avantajoasă pentru CNLR este reprezentată de încheierea unui contract de asociere în participaţie cu ofertantul câştigător. Din acest punct de vedere, luând în calcul premisele economice, reiese că oferta cea mai avantajoasă economic aparţine Intralot», menţionează raportul de analiză al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii".

Casa de avocatură menţionată a fost contractată de CNLR pentru întocmirea unui raport de analiză în vederea "stabilirii celei mai bune variante cu privire la achiziţionarea unui nou sistem loteristic şi/sau analizarea unor alte posibilităţi, inclusiv de asociere în participare cu o altă entitate în vederea exploatării jocurilor loteristice".

Ioana Petrescu sublinia, la vremea respectivă, că a fost finalizat un raport al Corpului de Control în cazul Loteriei Române, foştii directori sau membri ai AGA ce apar în acest document urmând să fie trimişi în judecată.

La finalul anului trecut, după ce au încasat, ani de zile, comisioane uriaşe de la statul român, grecii de la Intralot au renunţat la contractul privind administrarea şi gestionarea jocurilor loteristice încheiat cu Loteria Română (CNLR), după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, care ne-a explicat: "La începutul lunii decembrie, grecii de la Intralot au transmis o scrisoare Loteriei Române, prin care anunţau că, din data de 31 decembrie, de la ora 23.59, nicio relaţie comercială dintre cele două părţi nu mai este valabilă. În condiţiile în care doar grecii s-au ocupat de sistem, Loteria nu deţine decât echipamentele, nu şi softul".

În data de 30 decembrie 2014, fostul ministru al finanţelor publice Darius Vâlcov a anunţat că statul român nu va mai prelungi contractul cu firma grecească Intralot, care asigura mentenanţa echipamentelor şi funcţionarea softului necesar activităţilor loteristice: "În urma discuţiilor avute, am decis de comun acord cu oficialii Loteriei Române, ca aceasta să efectueze demersurile necesare pentru încheierea de contracte cu o parte din subcontractorii Intralot, în vederea asigurării funcţionării sistemului Loto, în continuare, fără nicio modificare".

Ponta a promis că Loteria va renunţa la greci, dar CNLR s-a asociat pentru încă 15 ani cu o companie care are printre acţionari pe Intralot

Pentru contractul pe video-loterie, compania de stat şi firmele greceşti au fost amendate de Consiliul Concurenţei, care a stabilit că înţelegerea dintre cele două părţi conţinea o obligaţie de neconcurenţă ce prevedea că, în timpul derulării contractului, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii. O altă problemă a fost reprezentată de faptul că grecii nu au furnizat aparate de tipul video-lottery-terminal (VLT), aşa cum presupunea contractul şi pentru care CNLR are monopol, ci slot machine, fapt pentru care Loteria nu a operat VLT-uri, ci slot machines, ca orice alt agent economic, după cum ne-au explicat sursele citate. De asemenea, societăţile greceşti nu au realizat toate investiţiile asumate prin contract, deşi Loteria a plătit comisionul pe parcursul întregii perioade.

După ce controversatul contract a expirat, Compania Naţională Loteria Română a încheiat, în toamna anului 2013, un nou contract pe video-loterie, cu austriecii de la Novomatic, parteneriatul fiind, de data aceasta, pe o perioadă de 15 ani.

Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care premierul Victor Ponta declarase, cu ceva timp în urmă, că Loteria nu va mai semna vreodată un contract cu grecii. Novomatic deţine, însă, circa 5% din Intralot, una dintre cele trei companii greceşti menţionate mai sus.

Sursele noastre spun că în spatele noului partener al Loteriei Române ar fi, pe lângă Grupul Novomatic, şi Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier, şi consultantul lui Traian Băsescu, pe când era preşedintele ţării, potrivit presei) şi omul de afaceri Remus Truică. În vederea încheierii noului parteneriat cu Loteria, pentru furnizarea de VLT-uri, au trimis oferte următoarele companii: Novomatic (Austria), Gtech/ Spielo (Canada), Inspired Gaming International (Marea Britanie), Scientific Games (SUA) şi Synot (Cehia).

În 2013, Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services şi Intracom Holdings au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro), pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

DNA deţine un dosar care vizează un contract acordat de Loteria Română, în perioada în care era condusă de Gheorghe Benea (2009 - 2012), firmei Shelter Security, al cărei patron este Alin Ionescu, soţul cântăreţei Cristina Spătar, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de 10 milioane de euro, potrivit Mediafax. Alin Ionescu a fost audiat la DNA, la sfârşitul lunii mai, iar surse judiciare declarau atunci că dosarul a fost întocmit pornindu-se de la informaţii dintr-un raport al Curţii de Conturi.

ODETA NESTOR A TRAS POTUL CEL MARE?

ONJN a câştigat... nu la loterie, ci chiar întreaga Loterie

Coincidenţă sau nu, tot ieri, odată cu acţiunea procurorilor de la sediul MFP, Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, trecerea Loteriei Române din subordinea Ministerului de Finanţe în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc (ONJN), după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, care ne-a precizat că preşedintele ONJN, doamna Odeta Nestor, are, acum, rang de ministru.

"Dacă ONJN va manageria bine CNLR, poate să scoată bani din ea", este de părere domnul Constantinescu.

Ciudat este că proiectul de Ordonanţă nu a fost postat de Guvern pe ordinea de zi a şedinţei de ieri.

Potrivit Realitatea.net, care citează proiectul de Ordonanţă, ONJN va primi de la stat clădiri, terenuri şi dotările din domeniul public de interes naţional sau local, în 60 de zile de la înregistrarea unei cereri a Oficiului.

Prin această ordonanţă, Guvernul vrea să înfiinţeze Ministerul Jocurilor de Noroc, mai adaugă sursa citată, menţionând: "În ordonaţa de urgenţă scrie negru pe alb că oficiul va avea un buget propriu, separat în bugetul de stat. Mai mult decât atât, dacă acest act va fi aprobat, Oficiul pentru Jocurile de Noroc va fi condus de un preşedinte cu rang de ministru. (...) Alături de el şi de vicepreşedinte, care va fi chiar directorul general al Loteriei Române, din comitetul de conducere vor face parte alţi 7 membri. Toţi numiţi prin decizia premierului. Fiecare membru are dreptul la două mandate de cinci ani". Realitatea.net subliniază că reprezentanţii ONJN nu recunosc existenţa acestui proiect.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adica secretara lui Sorin Constantinescu ajunge sefa loteriei?

    Ea nu a lucrat pe acolo...ia vezi CV..si pe unde a mai muncit 

    E cumva companie strategica? Ar fi amenintata securitatea (economica) nationala daca nu am mai avea pacanele de stat?

    1. Există și păcănele private. De ce să nu existe și de stat, dacă vin bani mulți la buget?

      Asta e problema. Singurul motiv pentru care mi se pare ca are sens ca statul sa detina o companie de jocuri de noroc este ca aceasta face profituri mari relativ usor, profituri care sa fie apoi varsate la buget.

      Dar la Loterie nu prea e cazul, la cat o capuseaza. 

      Nu mai bine o privatizeaza, atunci? 

      Parca statul trebuia sa detina doar companii strategice, care furnizeaza servicii publice esentiale.

      Loteria nu face asa ceva, ci incurajeaza un viciu, cel al jocurilor de noroc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb