Spălare de bani de 60 milioane de euro, prin comerţ cu produse feroase

Elena Deacu
Anticorupţie / 23 iunie 2015

Prejudiciu de 10 milioane de euro

Actualizare 14:26

Reprezentanţii unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate colectarea şi comercializarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, au creat un circuit prin care au realizat spălare de bani în sumă de aproximativ 60 milioane de euro, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În urma percheziţiilor derulate astăzi s-a constatat că în perioada 2013 - 2014, suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai societăţii comerciale au înregistrat în evidenţa contabilă a acestei societăţi şi au declarat organelor fiscale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale de achiziţii deşeuri metalice feroase şi neferoase, în valoare totală de 266,6 milioane lei, provenind de la un număr de 47 societăţi cu comportament de tip fantomă.

În concret, în vederea diminuării masei impozabile, suspecţii au disimulat achiziţiile efectuate faptic la negru, de la mai multe persoane fizice şi societăţi comerciale, prin înregistrarea contabilă şi declararea fiscală a unor achiziţii de bunuri de la societăţile comerciale cu comportament de tip fantomă, societăţi care nu aveau capacitatea de a livra efectiv marfa respectivă (nu au centre de colectare, nu au angajaţi sau mijloace de transport), deplasând astfel sarcina fiscală asupra acestora din urmă.

După virarea sumelor înscrise în facturile fictive în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip fantomă, acestea au fost retrase integral în numerar, în vederea restituirii dispunătorilor plăţilor. Retragerile erau justificate prin depunerea la unitatea bancară a unor borderouri de achiziţie deşeuri feroase şi neferoase ce conţin date false de identificare ale unor persoane fizice.

Sumele retrase în numerar, în cuantum de aproximativ 60 milioane de euro, au fost reintroduse în circuitul comercial, fiind folosite ulterior de suspecţi pentru achiziţionarea la negru de deşeuri feroase şi neferoase.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 10 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit.

Suma spălată prin circuitul descris se ridică la aproximativ 60 milioane de euro.

---

Peste 600 de poliţişti efectuează în această dimineaţă 151 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul comerţului cu produse feroase.

Potrivit unui comunicat al IGPR, poliţiştii mai pun în aplicare 116 mandate de aducere, emise pe numele acestor persoane.

Percheziţiile se efectuează în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Iaşi, Călăraşi, Giurgiu, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 2013 - 2014, reprezentanţii unei societăţi comerciale, cu domeniul de activitate comerţul cu produse feroase, s-ar fi aprovizionat cu fier de la mai multe persoane fizice şi juridice, fără documente legale, iar pentru a justifica stocul de marfă deţinut, ar fi înregistrat achiziţii fictive în cuantum de 59.000.000 de euro, de la 47 de societăţi comerciale cu comportament de "tip fantomă".

Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este estimat, până în prezent, la 10 milioane de euro.

Dosarul penal este instrumentat de poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Persoanele bănuite vor fi conduse la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb