Standard & Poor's a reconfirmat ratingul de ţară al României şi menţine perspectiva negativă

G.U.
Comunicate de presă / 6 iunie 2020

Standard & Poor's a reconfirmat ratingul de ţară al României şi menţine perspectiva negativă

Agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum si perspectiva negative, potrivit unui comunicat de presă.

Decizia agenţiei de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar şi accesul flexibil al României la finanţare pe piaţa internă şi internaţională, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanţare a sectorului public pe termen scurt.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat: "Anunţul Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Aşa cum am subliniat şi în trecut, agenţia consideră că situaţia gravă a finanţelor publice a fost cauzată de creşterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani"

Evaluarea agenţiei subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanţelor publice. Nu în ultimul rând, agenţia de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o ţară din categoria pieţelor emergente, precum şi la erodarea sustenabilităţii finanţelor publice în România.

"În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice va continua demersurile de implementarea măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 şi a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României", a completat ministrul Finanţelor.

Agenţia consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătăţirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanţelor publice şi a poziţiei externe a României.

Totodată, Standard & Poors anticipează o revenire treptată a economiei începând de la mijlocul acestui an şi o reluare consistentă a creşterii PIB din 2021, în jur de 4%.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Eu sunt pensionar, dar am atata minte incat sa-mi dau seama ca o crestere cu 40% a pensiilor in actualul context economic ar insemna distrugerea economiei. Ar insemna sa dam cu piciorul la toata munca BnR pentru mentinerea stabilitatii financiare. PSD vrea sa o luam pe urmele Greciei, care dupa majorari nerealiste de pensii si salarii a intrat intr o austeritate aptoape insuportabila. Ei nu si au revenit nici acum, salariul mediu net la ei este 500 euro si la noi e 3500 lei.

    1. Nu se va face. Fac multe nefacute guvernantii dar asa o prostie nu cred. Ar fi inconstienta totala.

      Anonimule,esti platit pentru acesta postare,respectati Legea127/2019,noi pensionarii daca nu respectam legea suntem penalizati,arestati,in ce tara nu este respectata o lege,de ce pe cei care nu respecta legea(guvernantii)nu sunt arestati?

      Eu propun ca psd sa voteze o lege prin care bolilor sa li se interzica imbolnavirea pensionarilor. Si cand Vine psd la guvernare sa o aplice, daca ceilalti nu sunt in stare, asa cum acuza neaplicarea cresterii pensiilor cu 40%. Asa, daca sunt de buna credinta cum pretind, vor scuti pensionarii de suferinte.

      Psd trebuie sa dea o lege ca pensionarii sa nu plateasca nimic, niciodata, cand sunt ei la guvernare.

      Asa ar fi corect! 

      nu sunt platit, ha ha ha, dar am vazut avertismentul S&P, daca iese PSD la alegeri, vor stii care va fi politica fiscala pe termen mediu. Daca iese PSD imi vand toate actiunile. Va mai amintiti ce s a intamplat in 2008 cand am fost retrogradati la junk si am ramas asa pana in 2014? Actiunile au scazut si cu 80-90%

      Si eu sunt pensionar si am o pensie acceptabila avind in vedere contributia pe care am avuta dupa 40 ani de munca si 20 ani functii de conducere dar trebuie sa va spun ca gresiti.

      Daca asteptati ca Romania sa aiba conditii economice la nivelul tarilor din occident pentru a putea mari salarii si pensii vor mai iesi 2-3 generatii la pensie si inca nu se va intimpla 

      Trebuie avut in vedere ca ei vor inainta mai repede ca noi si noi vom fi din ce ince mai departe. 

      Pina acum toti super economistii ne avertizau ca o economie care se dezvolta pe consum este sortita esecului. 

      Acum consumul a scazut DRAMATIC . 

      Sa vedem cum si cit de mult se va dezvolta economia.? 

      Fara sacrificii nu vom merge inainte.. 

      Deci eu sunt total de acord sa mareasca pensiile ,indemnizatiile pentru copii si salariile. 

      Daca la stat nu se vor mari salarii PARTICULARII vor face asta NUMAI cind nu vor mai gasi forta de munca adica daca 50%din forta de munca va parasi Romania. 

      Guvernul de aceea a fost investit sa asigure o viata mai buna. 

      Trebuie sa gaseasca solutii. 

      Daca si guvernantii dintre 2009 si 2019 nu ar fi marit salarii , pensii astazi eram muritori de foame. 

      Ne tot vorbesc de investitii in spitale invatamant autostrazi . 

      Cind vor crea acestea valoare adaugata? .peste zeci si zeci de ani. 

      Cine stie ce va fi atunci. 

      Vezi ce se intimpla in America

      Aveti dreptate

      ce varsta ai matale daca 40 de ani ai muncit si 20 de ani ai taiat frunze la caini (functii de conducere)? Dupa cum gandesti esti din marea gloata a celor care au stat la STAT! De consumat, consuma tot prostul, de produs e mai greu in tara asta! Si voi bugetarii ar trebui sa consumati ce produceti,adica nimic...

      Conform principiilor tale de' om batran'(-dupa mine potopul-),ar trebui să consumăm tot ce putem, ca maine cine stie...Ai îmbătrânit degeaba.Si urat.Din 2009 până acum ,am trecut cu măsurile tale de creștere a veniturilor din pix, de la 15 la 45% pondere datorie în Pib.In maxim doi ani, bula se va sparge.Sper sa fii pe atunci în viața ,sa ti dai două palme.

    Oameni buni, nu acum sunt riscurile mari - riscurile mari (economice) sunt in 2021 mai ales si prima jumatate a anului 2022.

    Acum e inca ok.  

    Nu m-a emotionat decizia S&P. Stiam ca nu o sa dea cu batul in balta ACUM pentru a da jos (indirect) un guvern pro-occidental si sa favorizeze unul anti-occidental. Ganditi totul in context.  

    Urmariti decizia concomitenta (in aceeasi luna) a tuturor celor 3 mari agentii de rating in lunile de iarna de la inceputul 2021. Si care va fi impactul din iarna-primavara 2021 incolo.  

    Acum inca e parfum.

    Romani! Economisiti in astea 6 luni ramase in 2020. O sa va foloseasca decizia asta la anul!  

    1. Ni se predica ,de ani buni despre efectul nociv al cresterii consumului,in timp ce prin alte locuri se pune la cale inprastierea banilor din elicopter pentru cresterea consumului.Nici,nici nu e bine.In urma cu multi ani,actualul PSD,nu mai stiu cum se numea,tremura de grija finantelor tarii canr P Roman cu al sau nou partid promitea cresterea alocatiilo pentru copii.Vom ajunge in faliment,prognozau.Minciunile cu care suntem indobitociti,si de unii si de altii,nu tin de siguranta si progresul tarii ci de realizarea dezideratelor lor,a grupurilor politice si a acolitilor lor iar noi o turma numai buna de manevrat nu cu bata ci cu minciuna.Ne-au facut din vorbe -vorba cintecului.

      Bani din elicopter isi permit sa arunce doar cei care au valute calitate de altii, cel putin deocamdata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb