Starea de alertă, motiv de conflict politic

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 iunie 2020

În adresa trimisă de la Palatul Victoria se scrie că aceasta este o informare a Legislativului şi nu o solicitare de încuviinţare a actului administrativ aşa cum este stipulat în legea 55/2020.

În adresa trimisă de la Palatul Victoria se scrie că aceasta este o informare a Legislativului şi nu o solicitare de încuviinţare a actului administrativ aşa cum este stipulat în legea 55/2020.

Gheorghe Piperea: "Hotărârea de prelungire a stării de alertă spune că restricţiile sunt considerate obişnuite şi că de la ele există nişte excepţii; un astfel de act administrativ este contrar Constituţiei şi legii"

Starea de alertă a ajuns un ping-pong între Guvern şi Parlament, după ce premierul Ludovic Orban a ales să nu mai respecte traseul legislativ de la instituirea acesteia şi nu a mai solicitat senatorilor şi deputaţilor aprobarea hotărârii Executivului prin care starea respectivă a fost prelungită cu 30 de zile. Actul trimis de Guvern către Parlament este doar o simplă... informare.

Astfel că întregul calendar gândit de conducerea celor două Camere ale Parlamentului, cu privire la aprobarea prelungirii stării de alertă şi modificările ce urmau să fie făcute la hotărârea de guvern adoptată în 16 iunie a fost amânat, până când şeful Guvernului va respecta dispoziţiile din legea 55/2020. Dispoziţii care au fost atacate recent, la Curtea Constituţională, de către Avocatul Poporului care susţine că aprobarea unei hotărâri de guvern de către Parlament ar scoate de sub incidenţa legii contenciosului admi­nis­trativ respectivul act al Executivului.

Referitor la acest aspect, avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Ziarul BURSA: "În 25 iunie, CCR va dezbate excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului în care se arată că o HG nu poate să fie supusă aprobării Parlamentului, nu pentru că Legislativul nu ar avea o poziţie supraordonată Guvernului, ci pentru că în acest mod este scos acest act de sub incidenţa legii contenciosului administrativ. Din acest punct de vedere, sunt aproape convins, deşi există întotdeauna o doză de hazard în deciziile Curţii Constituţionale, că soluţia va fi de desfiinţare a dispoziţiei din legea 55/2020 privind aprobarea de către Parlament a hotărârii de guvern de instituire a stării de alertă. Odată desfiinţată această dispoziţie din legea 55/2020, rămân fără bază legală şi hotărârea din luna mai prin care a fost instituită starea de alertă şi recenta HG de prelungire a acestei stări. Consecinţele unei astfel de decizii sunt incalculabile. Odată desfiinţate cele două HG-uri, înseamnă că toate restricţiile care au fost impuse în starea de alertă, din 15 mai şi până se va pronunţa CCR, rămân fără bază legală şi orice persoană fizică sau juridică va putea să solicite despăgubiri de la statul român".

Domnia sa susţine că Guvernul a repetat la hotărârea de prelungire a stării de alertă greşeala pe care a făcut-o şi la instituirea ei, în luna mai, când am avut parte de trei zile de vid legislativ.

"Starea de alertă aprobată prin hotârârea Parlamentului din 18 mai, dar stabilită de Guvern în 15 mai, în urma Hotărârii nr. 24 din 14 mai 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a expirat în 15 iunie. Înţeleg că hotârârea de guvern de prelungire a stării de alertă a fost aprobată în 16 iunie. A fost cel puţin o zi în care nu a mai existat niciun fel de restricţie, neexistând o hotărâre de guvern. Într-o zi se pot întâmpla multe, inclusiv, spre exemplu, nişte contravenţii care, dacă sunt stabilite în baza anterioarei hotărâri de guvern, prin care a fost instituită starea de alertă, sunt lipsite de bază legală", ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Conform acestuia, hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă este, precum cea anterioară, contrară Constituţiei, deoarece printr-un astfel de act administrativ nu se pot restrânge drepturi. Domnul Piperea arată că legea 55/2020 nu a respectat decizia CCR, deoarece în actul normativ adoptat de Parlament se stipulează că se pot stabili restricţii sau restrânge drepturi prin HG, respectiv prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului de Interne.

Gheorghe Piperea susţine: "Aşadar este doar o iluzie că în lege sunt prevăzute restricţii, deoarece legea 55/2020 trimite la o hotărâre de guvern şi la ordinul comun al celor doi miniştri. Hotărârea de prelungire a stării de alertă nu stabileşte nici măcar ea restricţii, ci trimite la ordinul comun al miniştrilor. Apoi, dacă analizaţi textul actului administrativ, în hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă restricţiile sunt starea obişnuită. Dacă vă uitaţi cu atenţie peste actul emis de Guvern, veţi vedea că începe prin a spune că se exceptează de la restricţiile cutare sau de la interdicţiile cutare... Sunt nişte liste acolo. Or, starea obişnuită este cea normală în care avem libertăţi, avem drepturi. Articolul 53 din Constituţie spune că, dimpotrivă, restrângerile de drepturi şi libertăţi sunt excepţionale, temporare, sunt justificate pentru epidemii şi alte lucruri şi sunt proporţionale cu starea pe care trebuie să o combată. Recenta hotărâre de guvern începe prin a spune că restricţiile sunt considerate obişnuite sau un dat şi că de la ele există nişte excepţii. Aceasta este tehnica legislativă pe care o foloseşte Guvernul în acest moment. Din acest punct de vedere, în mod evident orice instanţă de contencios administrativ din lume va desfiinţa o astfel de hotărâre, dacă i se va pune în faţă, pentru că un astfel de act administrativ este contrar Constituţiei şi legii".

Menţionăm că avocatul Gheorghe Piperea a solicitat magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti anularea hotărârii de guvern prin care a fost instituită starea de alertă şi suspendarea provizorie, până la soluţionarea cererii principale, a actului administrativ.

"Acţiunea în anulare pe care am făcut-o la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la hotărârea prin care Guvernul a instituit la mijlocul lunii mai starea de alertă nu are niciun termen stabilit de instanţă. Într-adevăr, ni s-a respins cererea de suspendare provizorie a respectivului act administrativ, dar nu pentru că nu am avea dreptate, ci deoarece s-a considerat că respectiva HG nu poate să fie supusă suspendării pentru că se referă la epidemie şi s-a considerat că există epidemie şi cererea este inadmisibilă în aceste condiţii, pe baza unui articol din legea contenciosului administrativ. Referitor la acţiunea în anulare a HG de instituire a stării de alertă, voi aştepta decizia CCR la sesizarea făcută de Avocatul Poporului şi, pe baza acesteia, voi arăta magistraţilor Curţii de Apel că actul administrativ emis de Guvern este neconstituţional şi nul", ne-a precizat Gheorghe Piperea.

Referitor la prelungirea stării de alertă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, au transmis, ieri, premierului Ludovic Orban o scrisoare în care îi cer să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc.

Anterior, Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au decis că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă, deoarece în adresa trimisă de la Palatul Victoria se scrie că aceasta este o informare a Legislativului şi nu o solicitare de încuviinţare a actului administrativ aşa cum este stipulat în legea 55/2020.

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider interimar al PSD, a afirmat că gestul premierului Ludovic Orban de a ocoli Parlamentul cu privire la încuviinţarea prelungirii stării de alertă reprezintă un abuz de putere.

Ciolacu a precizat: "Vom face o trimitere la Curtea Constituţională, respectiv o sesizare, şi vă anunţ că parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moţiunii de cenzură şi la strângerea de semnături pentru susţinerea ei, iar moţiunea va fi depusă a doua zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta este decizia partidului în urma abuzului făcut de Ludovic Orban faţă de Parlamentul României".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. bai nea Orbane

    o tii pe sant in continuare 

    de cand conduci acest guvern marioneta numai idiotenii si hotii ati facut  

    rugati sfetnicii vostri din tara si nu numai sa se mai potoleasca ca vine urgia (nu vezi ca deja ploua cu galeata zilnic?) 

    gata cu datul cu parerea , mai folositi si voi un pic, sa nu se incinga, terminatiile neuronale pe care le aveti (?) in dotare

    succes 

    S-o ținem langa până în 2030 cu” pandemia” ȘI CU VACCINUL! CE AFACERI, CE DICTATURĂ!!! PLUS CĂ ÎN ROMÂNIA SUNT ARESTAȚI OAMENII ÎN SPITALE DACĂ SUNT ASIMPTOMATICI, NU RĂMÂN ACASĂ, DE CE, SĂ SE ÎNCARCE NOSOCOMIAL, SĂ FIE TRATAȚI DEȘI NU AU NIMIC! STALIN, HITLER ȘI BIG BROTHER REVIN ÎN FORȚĂ ÎN ROMÂNIA, O ȚARĂ FĂRĂ DREPTURILE OMULUI!!! ÎN MĂREȚELE SPITALE ALE PATRIEI UNDE SE VINDECĂ, PE ZECI DE MILE PĂTRATE, BOLI PRECUM CANCERUl, BĂTRÂNEȚEA, DIABETUL, BOLILE CARDIOVASCULARE (PLUS ALTE MII DE BOLI)! LOCURI EXOTICE CU MEDICI NEMOROCĂNOȘI ȘI ȘPĂGARI, CU PERSONAL MEDICAL DESPRINS DIN ”VOGUE”! HA, HA, HA, CE FRUMOS AR FI FOST!!! SĂ NU AI VACCIN CONTRA CANCERULUI ȘI BĂTRÂNEȚII DUPĂ O VIAȚĂ ÎNTREAGĂ, SĂ VEZI ÎN CÂTEVA SPITALE DĂRĂPĂNATE, PLASATE ÎN LOCURI MOHORÂTE, FĂRĂ INSTRUMENTE DE VIITOR (UN LASER BIOLOGIC REGENERATOR, CEVA SĂ ADUCĂ AMINTE DE VIITOR), DREPT STATE OF THE ART, ASTA ÎNSEAMNĂ GÂNDIRE LIMITATĂ ȘI EȘECUL UNEI VIEȚI PETRECUTE ÎN VAN!!! DOAR MASS MEDIA LE ȚINE PARTEA, PENTRU CĂ OAMENII DE ACOLO AU PRIMIT CAȘCAVALETELE DE LA STAT!!! PS:VISURI, TATĂ, ROMÂNIA E O ȚARĂ DE DARK MEDIEVAL AGE! OR WHAT? SĂ NU-L MAI ASCULTĂM PE RAF, EL ARE CEVA CU TEHNICILE NKVD, CINE NU SE ACCEPTĂ ”ORDINELE” FUNCȚIONARILOR ORGANISMULUI POLITIC OMS TREBUIE DECLARAT NEBUN!!!( OMS-ul TREBUIE ÎNLOCUIT CU CEVA DE VIITOR, FĂRĂ CORUPȚIE POLITICĂ!!!) OARE CINE O FI NEBUNUL??? PENTRU GRIPA SEZONIERĂ EXISTĂ VACCIN, DAR TOT MOR ANUAL PESTE 500, 000 de OAMENI! AȘA CĂ? DE CÂND VREA OMS-UL SĂ FIE OAMENII LUMII SĂNĂTOȘI? CU CEI UN MILIARD CARE MOR DE FOAME EXISTĂ VREO AMELIORARE? MALNUTRIȚIA NU E TOT O BOALĂ? SĂ TERMINĂM DELIRUL!!!

    DESPRE MORTALITATE. IN PANDEMIE AU MURIT PACIENTI DIN CAUZA LIPSEI ACCESULUI LA SPITALELE PLINE DE COVID, SPUNEAU MEDICII CORDOSH SI R. STOICA de la ”NASTA”! 

    DATE DIN DIVERSE SURSE: 1, 451 morti de Covid-19 în 17 iunie 2020. Cel putin 4, 000 de morti din lipsa accesului la spitalele ocupate cu Covid-19-20, de alte boli!!!. 2016, morti din cauza bolilor de aparat circulator, 667, 8/100000 de locuitori,. tumori maligne, 231, 6/100000, boli aparat respirator, 65,2/100000. Număr de decese evitabile în 2016: 63166. Populația așteapta altceva decat spitale dezafectate de pe vremea lui Pazvante! Asteapta altceva decat racnetul asistentei care tine usa deschisa la toaleta sa-i spuna pacientei sa urineze la 5 minute dupa ce deja urinase pentru ca se grabeste doctorul! Asteapta vindecarea bolilor, inclusiv a cancerului!! Cancer de prostata, 39, 3/100000 de locuitori in 2016!!! PS: si altii au salvat de la moarte! Medici fara reprezentare publica sau care nu s-au dedat la obscure jocuri politice! Unde E SPITALUL NEAMULUI SA VINDECE O GRAMADA DE BOLI??? UN COMPLEX INTINS PE SUTE DE MILE PATRATE format din zeci de spitale intinse pe zeci de mile patrate?

    MP, B, pentru a incasa banii de la posturile platite cu cascavaletele statului! Pensiile speciale se impozitasera, desi logic era ca pensiile mici sa fie dublate! DICTATURA SE CONSOLIDA! ARESTUL IN SPITAL AL ASIMPTOMATICILOR DEMONSTRA IDEEA DE LAGAR NEONAZICOMUNIST! PS: dupa ce beneficiau de spitale tenebroase (”Lasati orice speranta, voi, care intrati!”), de salarii si pensii extrem de scazute, romanii erau simple numere, urmariti fiind de POLITIA GANDULUI!

    Exista un spike in Bulgaria, iar regimul NEONAZICOMUNIST MONDIAL ESTE MULTUMIT!!! OMUL STA IN FATA CAMEREI DE LUAT VEDERI, SUPRAVEGHEAT NONSTOP DE BIG BROTHER!!! LUMEA SE INCHIDE!!! SA TRAIASCA SOFTWARE-urile CARE MARESC NUMARUL DE BOLNAVI SARS Cov! SI TELEVIZIUNILE PENTRU SCLAVI!

    ”MP: - Nu vreau să mă dau bolnav!

    PRODUCĂTOR:-Fă-o pentru patrie! Fă-o pentru vila si limuzina de lux! DACĂ MAI VREI CONTRACT CU NOI!!! NU-i asculta pe tradatorii care vor ca romanii sa traiasca mai bine!!!!” 

    1. La ce te poti astepta de la New Political Police? TELEVIZIUNILE CU STIRI IN PROPORTIE de 80% FALSE PENTRU TINEREA POPULATIEI IN CASE NU SPUN NIMIC!!!

    Ce conflagrație de beligeranță încordarea titanică a materiei cenușie e între dr. și stg. la noi, Sars-Cov-2 ocolea planeta PĂMÂNT...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb