Statele Unite şi Papua Noua Guinee au semnat un nou acord bilateral de cooperare în domeniul apărării

A.F.
Internaţional / 22 mai 2023

Statele Unite şi Papua Noua Guinee au semnat un nou acord bilateral de cooperare în domeniul apărării

Statele Unite şi Papua Noua Guinee au semnat un nou acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, o mişcare care a provocat controverse în naţiunea insulară din Pacific şi care survine în contextul luptei pentru influenţă între Washington şi China în regiune, conform CNN.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, şi premierul Papua Noua Guinee, James Marape, au semnat acordul în timpul vizitei lui Blinken la capitala Port Moresby,menţionează CNN, dar detaliile exacte ale acordului nu au fost dezvăluite, deşi acesta va permite Statelor Unite să aibă acces extins la facilităţi militare şi alte facilităţi în Papua Noua Guinee, consolidând astfel legăturile de securitate ale Washingtonului în Pacificul de Sud.

Regiunea Pacificului de Sud, alcătuită din insulele şi arhipelagurile slabe populate, precum şi Noua Zeelandă şi Australia, are o importanţă strategică semnificativă,şi această zonă a fost martora unor bătălii decisive în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a devenit din ce în ce mai importantă pentru Statele Unite pe măsură ce îşi consolidează relaţiile şi prezenţa în Asia în faţa creşterii tensiunilor cu China, potrivit sursei.

Semnarea acordului întăreşte poziţia Statelor Unite în regiune şi trimite un semnal puternic către alte naţiuni din Pacific. Papua Noua Guinee, fiind cea mai mare ţară din regiune, a ales să se alinieze cu Occidentul - Australia şi Statele Unite - drept partener de Securitate, conform CNN.

Pe de altă parte, China a devenit un jucător important în economia Papua Noua Guinee şi este atât un investitor major, cât şi un consumator al resurselor naturale ale ţării şi prin urmare,potrivi CNN, semnarea acestui acord nu exclude posibilitatea ca guvernul papua-noua-guineean să continue colaborarea şi cu alte ţări, inclusiv cu China.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb