Statul pune "beţe în roate" mediului de afaceri

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 28 decembrie 2007

Statul pune "beţe în roate" mediului de afaceri

Lipsa forţei de muncă şi creşterea mult prea rapidă a salariilor au fost principalele probleme care au afectat, în 2007, mediul de afaceri autohton, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa ne-a declarat: "Ne confruntăm cu o lipsă acută a forţei de muncă, numeric şi cantitativ şi nu avem strategii şi politici raţionale pentru atragerea lucrătorilor din ţări extracomunitare. Calcule foar-te aproximative, dar realiste pot evalua pierderi de minim 2% din PIB. Această situaţie este o consecinţă a birocraţiei abuzive care holurile Ministerului de Interne şi ale Ministerului Muncii".

De asemenea, creşterea rapidă a salariilor, în special în domeniul construcţiilor şi lipsa infrastructurii rutiere au cauzat pierderi echivalând 2% din PIB, apreciază repre-zentantul AOAR.

Cristian Pârvan ne-a explicat: "Majorările salariale au urmat un trend ascendent anul acesta, dar s-au produs fără o creştere a veniturilor, ca urmare a proiectelor finanţate de dezvoltatori, care au vizat profituri de peste 100%. În ceea ce priveşte infrastructura, putem afirma că, prin calitatea precară, a influenţat în mod negativ, bunul mers al afacerilor. Viteza de croazieră, staţionările şi blocajele rutiere sau accidentele au reprezentat care au încetinit bunul mers al afacerilor".

Potrivit AOAR, "evoluţiile dis-cutabile şi dificil de explicat ale cursului de schimb" au influenţat doar în mod negativ mediul economic şi au determinat doar "încurajarea" speculatorilor financiari.

În plus, creşterea deficitului comercial, ca urmare a creşterii importurilor destinate consumului, s-a realizat fără "stimularea afirmării producţiei interne". Cristian Pârvan a precizat: "În dezbaterea vizând se vorbeşte foarte puţin de efectul negativ pentru economia ţării, constituit de creşterile agresive ale importurilor de . Ţări precum Franţa, Italia sau Germania nu fac nici un secret din apărarea pe care o exercită faţă de producătorii autohtoni!". Domnul Pârvan ne-a declarat că oamenii de afaceri sunt extrem de nemulţumiţi şi de "creşterea nejustificată a preţurilor administrate". "Nu ştim cui face jocurile Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, dar este cert că acţionează în favoarea actorilor din domeniul energetic, fără niciun interes de a proteja interesele legitime ale consumatorilor mari şi mici", a conchis Cristian Pârvan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fratilor nu stiu cum a putut fata vaca de masa un vitel devenit bou mai mare ca asta.

    L-am vazut, ascultat, lucrez cu el, si tot nu-mi explic cum?

    Este un fatalau care neavind cum sa se razbune pe oameni ii pune in jug. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb