STENOGRAME  Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, arestat pentru 30 de zile

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 12 februarie 2015

Actualizare 14:25

Judecătorii Tribunalului Bucureşti ar fi acceptat cererea DNA şi ar fi emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Silvian Ciupercă (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, transmit surse din presă.

Potrivit acestora, alături de el a fost arestat preventiv şi Gheorghe Cezar Vâlcan, director al Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 11:37 Dragnea şi Ponta apar în stenogramele din dosarul lui Ciupercă

Vicepremierul Liviu Dragnea apare în interceptările din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a preşedintelui CJ Ialomiţa, Silvian Ciuperca, în documente fiind amintit şi prim-ministrul Victor Ponta, precum şi alţi lideri PSD, potrivit mass media.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie acuză: "În contextul în care efectua demersuri pentru a avea susţinerea în alegerea ca membru în Consiliul Naţional de Integritate (CNI - n.r.), instituţie care supraveghează Agenţia Naţională de Integritate, inculpatul Ciupercă Vasile Silvian a luat legatura cu senatorul Ilie Sârbu, cu Victor Ponta, Oprişan Marian, Dragnea Liviu, ocazie cu care a arătat că «i-a transmis lui Chelaru un document vizavi de povestea aceea cu favorizarea unei firme din Timişoara".

DNA mai relatează că, în contextul în care în dosarul lui Ciupercă au fost făcute percheziţii la sediul CJ Ialomiţa, la biroul şi domiciliul preşedintelui CJ, fiind începută urmărirea penală, Silvian Ciupercă se arăta îngrijorat "că ceva nu e-n ordine cu povestea asta şi poate să fie ceea ce am mai discutat noi".

Într-o discuţie avută cu Marian Oprişan, pe 28 noiembrie 2014, la ora 17:29, preşedintele CJ Vrancea, Silvian Ciupercă, îi comunica: "Am trimis acum şi vreau să-ţi cer acordul, că am trimis lui Ocheşelu un document care explică de ce sunt eu implicat într-o cercetare privind favorizarea unei firme din Timiş şi care este speţa. Ca s-o vadă, trimitem pe e-mail la colegii noştri. Dar ţi-am trimis-o ţie întâi. (...) Că e... oricum, eu îţi mulţumesc că m-ai propus şi că lucrurile sunt aşa şi tu nu ţi-ai schimbat impresia despre mine că, da, băieţii ăia au intrat cu buldozerul în apartamentul meu şi ei sperau să mă cheme la audieri, dar nu m-a chemat nici dracu' şi am venit la treabă în ziua aia ca în mod obişnuit, dar după trei ore de întârziere. Ceva nu e-n ordine în toată povestea asta şi poate să fie ceea ce am mai discutat noi".

În altă discuţie, din 28 noiembrie 2014 (ora 14:49), Ciupercă l-a informat pe Liviu Dragnea că este propus pentru CNI şi "au creat ăştia în presă, au creat o problemă, am vorbit cu Chelaru, legat de suspiciunea aceea de favorizare a unei firme pe o concesiune".

Procurorii mai relatează că Silvian Ciupercă l-a întrebat pe Dragnea dacă are mai multe informaţii privind dosarul penal al edilului.

Vă prezentăm mai jos stenogramele apărute în presă:

Ciupercă: Ai informaţii mai multe decât îmi poţi spune acum?

Dragnea: N-am nicio informaţie aici.

Ciupercă: N-ai nimic, nu?

Dragnea: Ce informaţie să am? Decât că am văzut şi eu discuţiile şi te-am sunat.

Ciupercă: Contextul ăsta. Îhî, îhî.

Dragnea: De-asta am zis.

Ciupercă: Dar sunt într-o zonă doar de presă? Sau sunt şi într-o altă zonă?

Dragnea: Eu de unde să ştiu, Silvian? Ce am văzut la presă. Şi n-ai văzut că presa cotează foarte mult?

Ciupercă: Sigur, sigur. Îhî!.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost reţinut de DNA, fiind acuzat de luare de mită, folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu şi instigare la aceeaşi infracţiune, precum şi instigare la fals intelectual şi la la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În dosar, a fost reţinut şi Cezar Gheorghe Vâlcan, directorul Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din CJ Ialomiţa, pentru abuz în serviciu.

---

Actualizare 09:35 Bănicioiu neagă implicarea în dosarul lui Ciupercă

Ministrul Nicolae Bănicioiu a negat, ieri, pentru Hotnews, implicarea în modificarea raportului de control în cazul lui Silvian Ciupercă.

Domnia sa a declarat: "În calitate de ministru, am întâlniri oficiale cu mulţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale. Menţionez că discuţiile vizează doar modul în care putem colabora pentru a îmbunătăţi starea sistemului de sănătate. Subliniez că nu am avut niciodată discuţii referitoare la modificarea unor rapoarte realizate cu ocazia acţiunilor derulate de Corpul de Control al Ministerului".

---

Numele ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu (PSD), apare în referatul prin care DNA cere arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă (PSD), scriu surse din presă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie acuză că, pentru a scăpa de concluziile nefavorabile ale unui control realizat de Corpul de Control al Ministerului Sanătăţii la Spitalul Judeţean Ialomiţa, Ciupercă l-ar fi sunat pe Bănicioiu pentru o întâlnire. În urma discuţiei dintre cei doi, raportul Corpului de Control ar fi fost modificat, astfel încât a fost eliminată propunerea de sesizare a parchetului pentru nereguli în achiziţiile de materiale sanitare.

Numele ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu (PSD), apare în referatul prin care DNA cere arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă (PSD), scriu surse din presă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie acuză că, pentru a scăpa de concluziile nefavorabile ale unui control realizat de Corpul de Control al Ministerului Sanătăţii la Spitalul Judeţean Ialomiţa, Ciupercă l-ar fi sunat pe Bănicioiu pentru o întâlnire. În urma discuţiei dintre cei doi, raportul Corpului de Control ar fi fost modificat, astfel încât a fost eliminată propunerea de sesizare a parchetului pentru nereguli în achiziţiile de materiale sanitare.

Contextul în care apar menţiunile despre ministrul Sănătăţii are legătură cu un control realizat la începutul anului trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă, aflat în subordinea CJ Ialomiţa. În forma iniţială a raportului, Corpul de Control propunea sesizarea parchetului şi a Curţii de Conturi, din cauza unor suspiciuni de fraudare a achiziţiilor unor dezinfectanţi.

DNA susţine că, după ce a văzut varianta iniţială a raportului, Silvian Ciupercă i-ar fi cerut unuia dintre consilierii Corpului de Control, Mihai Ionuţ Ionescu, să elimine concluziile care ar fi putut provoca începerea unei anchete penale.

În plus, într-o convorbire din 17 martie 2014, Silvian Ciupercă îi spunea angajatului de la Corpul de Control că urmează să aibă o întâlnire cu Nicolae Bănicioiu şi îi cere "să-i dea drumul".

Redăm mai jos un fragment din stenogramele apărute în mass media:

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: - Alo! Bună dimineaţa!

IONESCU MIHAI-IONUŢ: - Da, bună dimineaţa, domnule preşedinte!

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: - Eu mă întâlnesc cu şeful tău mâine dimineaţă, dar vreau să ştiu care e situaţia cu raportul.

IONESCU MIHAI-IONUŢ: - Păi acum îl definitivăm, că l-am mai aranjat un pic.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: - Mi-ai zis, da. Înseamnă că astăzi îl prezinţi întâi pe linie ierarhică, la un director, ceva, acolo. Nu?

IONESCU MIHAI-IONUŢ: - Da, da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: - De la Direcţia Juridică ...

IONESCU MIHAI-IONUŢ: - Da, da, da. Îl transmit la fete, la dumneavoastră, acolo.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: - Cum, cum?

IONESCU MIHAI-IONUŢ: - Şi după aceea îl dau la fete la dumneavoastră.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: - Păi daţi-i drumul astăzi, ca să văd, că eu mâine mă întâlnesc cu BĂNICIOIU şi vreau să discut şi subiectul ăsta.

IONESCU MIHAI-IONUŢ: - Da, da, da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: - Daţi-i drumul, vă rog frumos, da!

IONESCU MIHAI-IONUŢ: - Da, nicio problemă. Bine, domnul preşedinte! La revedere!

De asemenea, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, apar stenogramele unei discuţii purtate, pe 10 ianuarie 2014, între Silvian Ciupercă şi secretarul Adrian-Robert Ionescu cu privire la întocmirea unei adrese către Ministerul Sănătăţii.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: Vreau să creezi ciornă... Nu, nu mai sunt.

IONESCU ADRIAN-ROBERT: Aaa!

(...)

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: Fă o ciornă de adresă către Ministerul Sănătăţii...

IONESCU ADRIAN-ROBERT: Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: ...prin care solicităm... da, Corpul de control, cum se numeşte... şi direct în atenţia... aşa, în atenţia domnului ministru...

IONESCU ADRIAN-ROBERT: Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: ...prin care îi solicităm un audit al Corpului de control, da?

IONESCU ADRIAN-ROBERT: Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: La Spitalul Judeţean de Urgenţă... în condiţiile în care coroborăm.. ă... toate informaţiile privind o evaluare legată de momentul finalului de mandat al managerului. Coroborăm toate informaţiile, deci inclusiv aceea...

IONESCU ADRIAN-ROBERT: Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN: ...pentru a lua o decizie... da, faţă de viitorul, da, faţă de viitorul... contract de management. Viitoarea perioadă de conducere, de management.

Pe 10 ianuarie, Silvian Ciupercă i-ar fi chemat la sediul CJ pe Vasile Olaru şi pe Adrian Berbece, mulţumindu-i primului pentru activitatea prestată ca manager al spitaluului şi anunţându-l pe celălalt că, începând cu acea zi, urma să fie noul manager al unităţii.

Prin adresa nr. 191/10.01.2014, Ciupercă a cerut Ministerului Sănătăţii să facă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ialomiţa, ,,în vederea unei evaluări corecte, obiective şi imparţiale a activităţii desfăşurate la nivelul managementului instituţiei în perioada 01.01.2014-prezent" (perioada pentru care a fost încheiat un contract de management cu Vasile Olaru, fost manager al instituţiei). Ca urmare a acestei solicitări, în intervalul 20 ianuarie 2014 - 24 ianuarie 2014, au avut loc controale la spital, pentru: verificarea activităţii medicale desfăşurate în perioada 01.01.2011 până în prezent (data controlului), verificarea respectării normelor igienico-sanitare, verificarea modului în care farmacia colaborează cu secţiile spitaluilui, verificarea activităţii financiar contabile pentru perioada 01.01.2011 până în prezent, verificarea activităţii resurselor umane, verificarea activităţilor achiziţiilor publice la nivelul unităţii sanitare tot pentru perioada 01.01.2011 până în prezent (data controlului), verificarea procedurilor specifice şi circuitul achiziţiilor publice.

Procurorii susţin că obiectivul real al acestui control era înlăturarea consilierul juridic al Spitalului Judeţean Slobozia, excluderea posibilităţii de reconfirmare a lui Olaru în funcţia de manager şi menţinerea lui Berbece ca manager interimar.

În acest fel, Ciupercă ar fi vrut să îi creeze o imagine defavorabilă lui Olaru, cu care se afla în conflict la nivelul PSD Ialomiţa şi prezentarea într-o lumină favorabilă a noului manager interimar, Adrian Berbece.

DNA mai acuză că, în timpul controalelor, atitudinea şefului de echipă al Corpului de Control, Mihai Ionuţ Ionescu, ar fi fost percepută de martorul denunţător Vasile Zamfir drept "ostilă, ironică şi îndreptată spre identificarea sa drept vinovat pentru toate neregulile identificate", fără ca Berbece (care era director financiar-contabil şi membru al comisiei de achiziţii în cadrul spitalului) să fie întrebat, de către echipa de control, despre neregulile găsite, nici când acestea vizau domeniul financiar-contabil, în care oficialul activase până la controale.

După finalizarea controlului, dar înainte să fie întocmit raportul de control, medicul Olaru ar fi dorit organizarea unei manifestaţii în spital care să-l susţină, în defavoarea lui Berbece, numit manager la data începerii controlului. Ca să-l convingă pe Vasile Olaru să renunţe la protest, Silvian Ciupercă ar fi fost sfătuit de către deputatul PSD Mihăiţă Găină să aibă o discuţie fermă cu Vasile Olaru, prin care să-i atragă atenţia că, dacă nu încetează, poate să o "păţească mai rău".

Acest lucru ar reieşi dintr-o convorbire telefonică de pe 27 ianuarie 2014 purtată între Ciupercă şi Găină.

Redăm mai jos stenogramele apărute în presă:

Silvian Ciupercă: Mă sună Edi şi-mi spune că are o invitaţie doctorul, publicată pe site-ul Independent, pentru mâine, la ora patru şi jumătate, la un protest, la Policlinică.

Mihăiţă Găină: Ce are? Silvian Ciupercă: Şi mâine... Are o invitaţie pe SMS-uri şi pe Independent, varianta electronică, are o invitaţie la un protest mâine. O să întreb mâine, o să vorbesc eu mâine cu Teodora, dacă este ... dacă aşa stau lucrurile şi dacă vor fi oameni care vor participa la protest.

Mihăiţă Găină: La Policlinică acolo, în faţă?

Silvian Ciupercă: La Policlinică în faţă, da.

Silvian Ciupercă: El vrea să personalizeze: "Ciupercă sabotează spitalul". Cam aşa ceva. Bine, vorbim. O să vedem mâine, pentru că mă gândesc că poate nu vor participa mulţi, ştii cum se întâmplă la asemenea... Sau va fi şi o contramanifestaţie.

Mihăiţă Găină: Nu, deci ... Tre' să vorbiţi cu el clar. Bă băiatule, vezi de treaba ta dacă nu vrei să păţeşti mai rău! Da? Că poţi să păţeşti rău de tot. Vezi-ţi dracului de treaba ta acolo! Dacă vrei să faci scandal şi dup-aia să dai de dracu', de tot. Şi el ştie despre ce e vorba. Că nu... mi se pare ciudat să facă chestia asta.

În referatul DNA, apare şi o discuţie care a avut loc între Ciupercă şi Berbece pe 30 ianuarie 2014:

Silvian Ciupercă: Am mai majorat astăzi cu încă un miliard suma pentru spital. De ce? Pentru că vreau să faci o hârtie către Consiliul Judeţean, prin care să menţionezi întâi situaţia de urgenţă creată de existenţa arieratelor şi, doi, nevoia urgentă, pe care ai prezentat-o şi acolo, în Consiliul de Administraţie, cu privire la un aparat, da? Un aparat de... radiologic digital.

Adrian Berbece: Da.

Silvian Ciupercă: Perfect! Şi noi, din suma de 7 miliarde pe care am aprobat-o, 360, adică 80.000 de euro, cum ai spus tu acolo, sau 350...

Adrian Berbece: Da.

Silvian Ciupercă: (...) intră pe lista de investiţii, aşa prindem noi, da?

Adrian Berbece: Da.

Silvian Ciupercă: (...) pentru voi pe finanţarea noastră, aparat, da? Aparat digital de radiologie, da?

Silvian Ciupercă: Ţi-am zis... Dar acum am zis ca să fie mai bine aşa, ştii?

Adrian Berbece: Extraordinar!

Silvian Ciupercă: Ca să fie şi pentru tine un impuls, acolo: "Uite, domne, ce înseamnă să fii într-o echipă. Într-o echipă care are un singur obiectiv: spitalul să crească în prestigiu şi în responsabilitate".

Adrian Berbece: Vă mulţumesc, dom' preşedinte! Mulţumesc din suflet!

Silvian Ciupercă: Deci faci o hârtie şi menţionezi... mai multe tu menţionezi acolo, dar primele două poziţii sunt arieratele, da?

Silvian Ciupercă: Şi motivezi faptul că aparatul ăla reduce costurile cu consumabile şi dai tu nişte cifre de acolo, din situaţiile tale contabile. Da?

Ulterior, după ce a consultat raportulul de control, pe 10 martie, Ciupercă i-ar fi cerut lui Mihai Ionuţ Ionescu să modifice documentul, eliminând propunerile de sesizare a Parchetului. Ionescu ar fi afirmat, în consecinţă, că va transmite propunerea directorului Corpului de Control, Ion Sorin Luca, pentru ca acesta să ia o decizie.

Silvian Ciupercă: Vă trimit un e-mail acuma. În esenţă, el spune două lucruri: odată că ... da ... noi ... eu că mi-au venit fetele şi mi-au spus ... sunt de acord, da, să renunţaţi la sesizarea unei instituţii cu atribuţii, că v-aţi pus ... le-aţi propus acolo să se renunţe la sesizarea Parchetului sau sesizarea altor instituţii de control.

Mihai Ionuţ Ionescu: Da, băgasem chestia aia cu Parchetul, dar domnul, domnul director a zis că: "Bun, o băgaţi, dar la ce... la ce anume vreţi când... să faceţi referire? La achiziţii?" La...

Silvian Ciupercă: Obiectivul nostru ştiţi foarte bine a fost acela de a impune în anumite domenii de management mai multă rigoare şi egalitate deplină.

Mihai Ionuţ Ionescu: Da, atâta...

Silvian Ciupercă: Lăsaţi! Scoateţi aia, numai că eu nu sunt de acord cu renunţarea la nota care clarifică ştii limitele angajării da personalului din Consiliul Judeţean. Lăsaţi-o pe aia aşa cum este! Da? Mi-au arătat ele acolo un act normativ, nu. Am participat, totul e o chestie. Valorificarea de către noi este o chestiune care ne aparţine, da, valorificarea de către dumneavoastră este o altă problemă.

Mihai Ionuţ Ionescu: OK. Eu o să-i arăt hârtia domnului director şi să vedem ce zice şi dânsul. Eu ... Şi pe mine m-a tras de urechi, de ce am uitat această prevedere, că: Efectiv, fiind în comisie, toţi aveţi acea răspundere să semnaţi acolo. Şi eu am fost tras la răspundere, că de-aia sunt un pic supărat.

Silvian Ciupercă: Ele semnează, sigur că semnează. Bineînţeles dacă au participat la ... sigur că semnează. Numai că, da, e vorba de valorificare. Nota aia... nota bene pe care am introdus-o acolo clarifică existenţa unor limite în privinţa valorificării documentului. Asta e tot. Partea de constatare, de fundamentare, asta e tot.

Mihai Ionuţ Ionescu: (... neinteligibil...) aştept mail-ul de la dumneavoastră şi i-l duc şi dânsului şi vedem ce...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb