STUDIU COFACE 2022:  Companiile se pregătesc pentru o nouă criză, privind plăţile corporative din Germania

G.D.
Miscellanea / 22 septembrie 2022

Companiile se pregătesc pentru o nouă criză, privind plăţile corporative din Germania

În timp ce situaţia economică actuală generează tot mai multe efecte negative, cea de-a şasea ediţie a sondajului Coface privind plăţile corporative din Germania indică faptul că impactul asupra plăţilor în 2022 pare a fi moderat şi comparativ mai mic decât şocul general asupra economiei, conform unui comunicat remis redacţiei. Cu toate acestea, companiile sunt mai atente pe termen scurt şi foarte pesimiste cu privire la viitor.

Potrivit sursei citate, numărul şi durata întârzierilor de plată au crescut uşor şi de la un nivel iniţial foarte scăzut. Aceasta înseamnă că disciplina de plată s-a deteriorat (+6 puncte procentuale dintre companiile intervievate care au raportat întârzieri de plată în 2022), dar rămâne sub nivelul observat în 2020 şi cu mult sub nivelurile pre-pandemie.

Durata medie a întârzierilor de plată a crescut la 28,7 zile în 2022 (+1 zi), după ce a scăzut cu 7 zile în 2021.

Companiile din sectorul de ambalare a hârtiei au înregistrat o întârziere medie de plată de 18,4 zile, în timp ce companiile din sectorul financiar au înregistrat un timp mai mare de aşteptare (întârziere medie de 35 de zile).

Principala noutate a analizei vine însă din perspectiva economică anticipată de companii. Niciodată în istoria acestui sondaj, companiile nu au fost atât de pesimiste cu privire la viitorul lor.

Porivit concluziilor sondajului, comportamentul de plată a devenit mai restrictiv, pe măsură ce companiile germane întâmpină tot mai multe provocări şi preferă să încaseze creanţele cât mai curând posibil. Mai puţine companii oferă termene de plată faţă de anul trecut (71% comparativ cu 74%) şi aceasta este în special situaţia pentru companiile care sunt active în principal în Germania. Termenele de plată scurte predomină, 90% dintre companii cerând ca plăţile să fie efectuate în 60 de zile în 2022. În general, perioada medie de creditare s-a modificat doar marginal, cu o creştere de 0,2 zile până la 32,8 zile.

"Sondajul indică două direcţii. Pe de o parte, companiile par mai vigilente şi, prin urmare, oferă mai puţine termene de plată. Pe de altă parte, chiar dacă companiile preferă să ofere termene de plată scurte, întrucât încrederea lor în clienţi este în scădere, motivele tehnice - standardele de piaţă, problemele cu lanţurile de aprovizionare, timpii de livrare - le obligă să continue să ofere sau chiar să extindă termenele de plată," explică Christiane von Berg, economist pentru Europa de Nord la Coface.

Întârzieri de plată: companiile continuă să încaseaze facturi la timp

Durata medie de întârziere a plăţilor a crescut cu 1 zi, ajungând la 28,7 zile în 2022. Aceasta este a doua cea mai mică medie de întârziere a plăţiilor de la începutul seriei cronologice din 2016. În plus, numărul de întârzieri de plată a crescut uşor de la minimul de 59% în 2021 la 65% în 2022. Acesta este încă sub cifra din 2020 (68%) şi mult sub media pre-pandemie de 82%.

"Întârzierile de plată au rămas corelate în principal de provocările financiare, iar companiile confirmă faptul că aceste dificultăţi sunt determinate de creşterea costurilor mărfurilor, a mărfurilor de intrare şi a costurilor de producţie, de problemele lanţului de aprovizionare, de presiunea competitivă ridicată, dar şi de scăderea cererii în Germania. De remarcat faptul că impactul pandemiei de COVID-19 s-a temperat şi nu a mai fost invocat de către companii, deşi este clar că pandemia este departe de a se termina," detaliază Christiane von Berg.

Deşi comportamentul de plată rămâne pozitiv, companiile nu au fost niciodată atât de pesimiste în ceea ce priveşte perspectivele de afaceri. În timp ce viziunea lor asupra situaţiei din 2022 este aproximativ neutră, 38% dintre toţi respondenţii se aşteaptă la condiţii de afaceri mai proaste în 2023, în timp ce doar 14% dintre ei sunt mai optimişti pentru 2023. De asemenea, acest pesimism este observabil în aproape toate sectoarele, subliniază sursa citată.

"Nivelul record de pesimism în rândul companiilor din Germania poate fi uşor explicat prin riscurile semnificative şi diverse cu care se confruntă acestea. Întreruperea lanţului de producţie global şi creşterea costurilor cu mărfurile non-energetice rămân preocupări esenţiale pentru perspectivele de export ale companiilor. Dar noi riscuri, cum ar fi războiul din Ucraina, sancţiunile aferente, precum şi creşterea preţurilor la energie pun presiune pe companii," comentează Christiane von Berg.

"Situaţia economică şi macro perspectivele par să fi schimbat, de asemenea, modul în care companiile germane văd oportunităţile de dezvoltare a afacerilor. Germania rămâne prioritară ca zonă pentru dezvoltarea afacerilor, deşi impulsul este mai slab, iar companiile raportează că sunt mai puţin concentrate pe Uniunea Europeană şi pe China acum şi mai interesate de SUA şi Europa (în afara UE). Aceasta din urmă ar putea fi legată de dorinţa de a eluda sancţiunile UE împotriva Rusiei şi Belarusului", se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb