Studiu iBanFirst: 5 provocări ale companiilor româneşti care se extind la nivel global

F.D.
Companii / 8 mai

Studiu iBanFirst: 5 provocări ale companiilor româneşti care se extind la nivel global

Europa Centrală şi de Est (CEE) devine o zonă tot mai relevantă pentru expansiunea internaţională a afacerilor, având în vedere perspectivele economice favorabile. FMI prognozează o creştere a PIB-ului de 2,8% pentru România şi de 3,1% pentru Europa emergentă, depăşind ritmul de creştere de 1,7% anticipat pentru economiile avansate. Companiile originare din CEE, care s-au extins la nivel global, au acum oportunitatea de a deveni mentori pentru tinerii antreprenori, conform unui studiu iBanFirst.

Cea de-a treia ediţie a CEE Business Summit, care a avut loc în această primăvară, a oferit o platformă pentru schimbul de idei şi strategii legate de expansiunea globală, subliniind modul în care companiile pot valorifica punctele forte regionale şi transforma provocările în oportunităţi de creştere. iBanFirst, furnizor global de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, a prezentat 5 provocări principale cu care se confruntă businessurile din regiune în procesul lor de expansiune internaţională, oferind totodată strategii eficiente pentru a le depăşi.

Imaginea negativă a brandurilor regionale: În multe cazuri, brandurile din regiune sunt asociate cu o calitate scăzută şi riscuri crescute, percepţie generată de preţurile accesibile. Prin adoptarea unei strategii de promovare a produselor de înaltă calitate, companiile pot combate aceste stereotipuri, îşi pot îmbunătăţi reputaţia la nivel global şi consolida oportunităţile de extindere internaţională.

Accesul la capital şi finanţare: Lichiditatea joacă un rol esenţial în supravieţuirea şi dezvoltarea afacerilor, întrucât capitalul este adesea expus riscurilor semnificative. Obţinerea finanţării reprezintă o provocare constantă pentru multe companii. Deşi există variante oferite de angel investors, fonduri de capital de risc şi fonduri de capital privat, pentru a accesa aceste finanţări, companiile trebuie să dezvolte propuneri de afaceri bine fundamentate şi să demonstreze capacitatea de a gestiona contextul financiar internaţional.

Recrutarea şi retenţia talentelor: Pe măsură ce companiile îşi extind operaţiunile pe noi pieţe, devine esenţial să găsească şi să reţină talentele adecvate care să susţină această creştere. Procesul implică nu doar recrutarea experţilor locali, care înţeleg specificul pieţei, ci şi coordonarea eficientă a unei forţe de muncă diverse din ţări diferite. În acest context, este nevoie de o strategie de management flexibilă care permite adaptarea rapidă la dinamica pieţelor locale şi la nevoile specifice ale fiecărei regiuni.

Atragerea clienţilor: Acest proces necesită o înţelegere profundă a comportamentului şi preferinţelor consumatorilor locali, precum şi adaptarea strategiilor de marketing şi a ofertelor de produse pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărei pieţe. În acest fel, produsele şi serviciile devin relevante din punct de vedere cultural şi accesibile din punct de vedere lingvistic pentru consumatori.

Managementul financiar şi al riscului valutar: Gestionarea optimă a resurselor financiare este esenţială pentru companii, având în vedere impactul semnificativ pe care fluctuaţiile cursurilor de schimb îl pot avea asupra profitabilităţii şi fluxului de numerar. Adoptarea soluţiilor fintech a simplificat anumite procese, contribuind la o mai bună adaptabilitate la volatilitatea de pe pieţele valutare. Cu toate acestea, complexitatea pieţei financiare internaţionale continuă să reprezinte o provocare majoră.

Johan Gabriels, Director Regional al iBanFirst, evidenţiază câteva elemente de bază pentru succesul unei companii în contextul actual dinamic şi imprevizibil al comerţului global şi al progresului tehnologic. Acestea includ rezilienţa şi adaptabilitatea la schimbările constante, valorificarea creativităţii umane şi agilitatea în luarea deciziilor şi planificarea strategică. Prin dezvoltarea unor relaţii solide cu clienţii şi angajamentul de a oferi soluţii inovatoare, întreprinderile pot aborda cu succes procesul de expansiune pe noi pieţe, în ciuda tuturor provocărilor.

Companii româneşti pioniere în inovaţie şi expansiune internaţională

În peisajul de afaceri din România, companii precum Scandia Food şi Frisbo se diferenţiază prin strategiile inovatoare şi dinamice care le-au asigurat succesul pe piaţa internaţională.

Scandia Food, liderul pieţei româneşti de conserve, şi-a propus să îşi exporte produsele prin diferite canale şi parteneriate cu jucători din Europa. Andrei Ursulescu, CEO al Scandia Food afirmă "Extinderea prin fuziuni şi achiziţii poate părea o scurtătură, dar este mult mai riscantă. A te aventura într-o ţară nouă înseamnă să te confrunţi cu o legislaţie necunoscută, o cultură diferită, noi obiceiuri de consum şi o limbă străină. Totul este nou şi trebuie să înveţi foarte repede şi să fii foarte sigur de ceea ce vrei să realizezi. Integrarea este un proces mult mai important decât achiziţia în sine."

Frisbo este o platformă românească de e-fulfillment care se ocupă de stocarea, ambalarea şi livrarea comenzilor online. Bogdan Colceriu, Fondator & CEO al Frisbo, consideră că extinderea într-o ţară nouă vine cu un risc destul de mare, întrucât necesită investiţii considerabile de timp şi resurse financiare pentru a asigura integrarea reuşită a afacerii în noua piaţă.

"De-a lungul anilor, am încercat diverse strategii pentru a intra pe noi pieţe. Cea mai eficientă a fost asocierea cu o autoritate recunoscută în domeniu. Ne-am folosit baza de clienţi existenţi ca ancoră pentru extinderea ulterioară. În momentul în care câştigi un client într-o nouă ţară, obţii nu doar un studiu de caz, ci şi experienţă valoroasă şi relevanţă locală", spune acesta.

Europa de Vest vs Europa de Est: Perspective asupra succesului în afaceri

Pierre-Antoine Dusoulier Fondator & CEO al iBanFirst subliniază necesitatea de a depăşi barierele geografice: "Ca antreprenor, nu mi-au plăcut niciodată graniţele, în special cele mentale. Este dificil pentru o companie să se dezvolte în propria ţară, mai ales când aceasta este mică, cum este cazul multor ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est. Acesta este şi motivul pentru care am fondat iBanFirst, deoarece serviciile de schimb valutar funcţionează ca un paşaport pentru afacerile internaţionale".

Radu Georgescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SeedBlink, a trebuit să combată stereotipul potrivit căruia produsele din Europa de Est sunt inferioare din cauza costurilor reduse. El a declarat: "Trebuie să depăşim această concepţie eronată că, dacă produsele din Europa de Est sunt mai accesibile, atunci sunt şi de calitate inferioară". Strategia sa pentru a atinge succesul în afaceri pe pieţele europene constă în furnizarea de produse şi servicii de înaltă calitate.

Ambii lideri au subliniat importanţa unei strategii de piaţă şi a unei viziuni inovatoare ca piloni esenţiali pentru o expansiune de succes, elemente care stau la baza creşterii cotei de piaţă la nivel local, regional şi global, indiferent de zona de origine a afacerii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb