Studiu SAS: 8 din 10 experţi vor să combată fraudele financiare cu ajutorul AI-ului generativ, până în 2025

A.F.
Miscellanea / 5 martie

Studiu SAS: 8 din 10 experţi vor să combată fraudele financiare cu ajutorul AI-ului generativ, până în 2025

Un studiu global adresat profesioniştilor anti-fraudă, realizat de către SAS, lider global în AI şi analytics, în parteneriat cu ACFE, dezvăluie un entuziasm foarte ridicat în privinţa AI-ului generativ, însă este prezentată şi o realitate plină de provocări în domeniu, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, AI-ul generativ a captivat imaginaţia publicului, pe fondul capacităţilor şi promisiunilor de a se putea integra în fiecare dintre aspectele societăţii. Devine astfel, de înţeles, faptul că 83% dintre profesioniştii domeniului anti-fraudă anticipează că vor adăuga această tehnologie în arsenalul lor, în următorii doi ani. Aceasta este concluzia principală a studiului cu privire la tehnologia anti-fraudă desfăşurat de către SAS, alături de Asociaţia Examinatorilor de Fraudă Certificaţi (Association of Certified Fraud Examiners - ACFE).

Raportul Anti-Fraud Technology Benchmarking din 2024 este cel de-al treilea studiu global realizat de către SAS şi ACFE începând cu 2019. Cea mai recentă ediţie a acestuia aduce în prim-plan insight-uri de la aproximativ 1.200 de membri ACFE, intervievaţi la finele lui 2023. Datele obţinute arată trenduri clare în evoluţia luptei anti-fraudă, începând cu 2019: Între acestea se remarcă:

Interesul pentru inteligenţă artificială (AI) şi învăţare automatizată (ML) este mai crescut ca niciodată. În prezent, aproximativ 1 din 5 profesionişti anti-fraudă (18%) menţionează cele două unelte între cele pe care le folosesc pentru a detecta frauda. Alţi 32% anticipează că vor implementa astfel de tehnologii în următorii doi ani. În acest ritm, utilizarea AI şi ML în programele anti-fraudă se va tripla până la finele lui 2025.

Cu toate acestea, rata de adoptare a inteligenţei artificiale şi a învăţării automatizate este sub aşteptări. Cu toate că interesul este foarte crescut, adoptarea efectivă a AI şi ML a crescut cu doar 5% începând cu 2019. Estimările din 2019 şi 2022 preconizau rate de 25%, respectiv 26%.

În vreme ce utilizarea unui număr ridicat de tehnici de analiză a datelor a ajuns la un platou, folosirea datelor biometrice şi a roboticii în programele anti-fraudă a fost într-o continuă creştere şi dezvoltare. Folosirea datelor biometrice fizice a crescut cu 14% începând cu 2019, fiind acum o resursă în cazul a 40% din respondenţi. Unul din cinci (20%) intervievaţi foloseşte robotica, inclusiv automatizări robotice de procese, în creştere de la 9% în 2019. Aceste tehnologii sunt cel mai des întâlnite în cazul serviciilor bancare şi financiare. 51% dintre respondenţi folosesc date biometrice fizice, iar 33% folosesc robotica.

"Accesibilitatea uneltelor de AI generativ le face deosebit de periculoase dacă ajung în mâini greşite", afirmă John Gill, preşedintele ACFE. "Trei din cinci organizaţii preconizează o creştere a bugetelor pentru tehnologie anti-fraudă în următorii doi ani. Cum vor investi aceste fonduri va determina cine va avea avantajul în ceea ce a devenit o cursă a înarmării tehnologice, în care adversarii sunt infractorii. Este o luptă dificilă, deoarece spre deosebire de fraudatori, organizaţiile trebuie să folosească noile tehnologii în mod etic."

"Interesul uriaş faţă de tehnicile avansate de analiză, juxtapus cu rata modestă de adoptare a acestora dovedeşte complexitatea scalării soluţiilor de AI şi analytics", arată Stu Bradley, Senior Vice President of Risk, Fraud and Compliance Solutions în cadrul SAS. "Totodată, asta subliniază importanţa alegerii corecte a partenerului tehnologic. AI şi învăţarea automatizată nu sunt aplicaţii simple, de tipul plug-and-play. Cu toate acestea, beneficiile acestora pot fi atinse facil prin livrarea unor soluţii modulare în întregul spectru de management de risc, având ca bază o platformă unitară bazată pe inteligenţă artificială. Aceasta este abordarea SAS, prin intermediul platformei SAS Viya."

Exploraţi trenduri în funcţie de industrie, zonă geografică şi alte criterii

Alături de raportul pregătit, panoul de control online al SAS permite utilizatorilor să analizeze datele obţinute în funcţie de industrie, regiune geografică sau dimensiunile companiei.

Respondenţii lucrează în 23 de industrii, cele mai frecvente fiind următoarele:

Servicii bancare şi financiare (22%)

Administraţie publică şi guvernamentală (22%)

Servicii profesionale (13%)

Asigurări (5%)

Sănătate (4%)

Manufactură (4%)

Tehnologie (4%)

Educaţie (4%)

Aceste organizaţii sunt de dimensiuni variate, având între 100 şi peste 10.000 de angajaţi ce lucrează pe toate continentele.

Puteţi consulta întregul raport şi panoul de control la SAS.com/fraudsurvey, pentru a descoperi mai multe informaţii cu privire la următoarele subiecte:

Tehnici de analiză de date folosite de organizaţii pentru a combate frauda.

Zone de risc în care organizaţiile aplică analiza de date pentru a monitoriza frauda.

Surse de date folosite de organizaţii pentru iniţiative anti-fraudă şi perspectivele acestora asupra consorţiilor de distribuire a datelor.

Prevalenţa folosirii de software pentru management de cazuri şi criminalistică digitală.

Provocările întâmpinate de organizaţii în cazul implementării tehnologiilor anti-fraudă.

Cum afectează AI-ul generativ programele anti-fraudă ale organizaţiilor.

Viitorul AI-ului generativ: succes sau eşec?

Va reuşi integrarea AI-ului generativ în programele anti-fraudă să ajungă la nivelul preconizat de interesul crescut al respondenţilor din sondaj? Sau provocările reale, precum limitele financiare, calitatea datelor şi lipsa aptitudinilor vor împiedica viitoarea creştere? Doar timpul poate răspunde la aceste întrebări - însă companiile trebuie să se orienteze către astfel de soluţii tehnologice. Inovaţia responsabilă necesită ca organizaţiile să se întrebe nu doar "putem face asta?" ci şi "ar trebui să facem asta?"

"Folosirea AI-ului generativ în cadrul iniţiativelor anti-fraudă ar putea avea un rol semnificativ în identificarea anomaliilor, a trendurilor sau a indicaţiilor din volume mari de date, cu o folosire minimă a resurselor", a declarat un respondent al studiului. "Cu toate acestea, organizaţia va trebui să se asigure că reguli clare şi corecte sunt instituite, pentru a preveni erorilor şi biasul."

"AI-ul generativ a făcut progrese majore în ultimii ani, aşa că nu e de mirare că organizaţiile îl încorporează în iniţiativele anti-fraudă", a declarat Mason Wilder, Research Director la ACFE. "La nivel de societate, încă descoperim care sunt avantajele şi dezavantajele folosirii acestei tehnologii, dar din ce în ce mai multe organizaţii fac acel prim pas. Va fi interesant de urmărit cât de repede va fi adoptată această nouă tehnologie, dar şi cât de mult se va mai dezvolta în viitor."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb