Armata americană a desfăşurat cel puţin patru bombardiere strategice B-2 cu capacitate stealth în baza Diego Garcia, din Oceanul Indian, într-o mişcare care evită folosirea bazelor aliate din Orientul Mijlociu şi care sporeşte presiunea asupra rebelilor Houthi din Yemen şi asupra Iranului, relatează The Times of Israel.
Potrivit unei analize realizate de Associated Press pe baza imaginilor din satelit, aeronavele au fost detectate la sol în ultimele zile. Postul public de televiziune Kan susţine că distanţa permite avioanelor să execute misiuni atât împotriva Yemenului, cât şi a Iranului. Aceasta înseamnă că aproximativ un sfert din flota totală de B-2 a SUA se află în prezent în Diego Garcia.
Administraţia precedentă a SUA, condusă de Joe Biden, a folosit acelaşi tip de bombardiere, echipate cu muniţie convenţională, pentru a lovi ţinte Houthi anul trecut.
În paralel, portavionul american USS Harry S. Truman a fost deja implicat în operaţiuni împotriva rebelilor Houthi în Marea Roşie, iar armata americană intenţionează să trimită şi portavionul USS Carl Vinson din Asia în Orientul Mijlociu.
Acţiunile Washingtonului au fost însoţite de controverse, după ce s-a aflat că înalţi oficiali americani au discutat planuri de război într-un grup de pe aplicaţia Signal, în care fusese adăugat din greşeală şi un jurnalist.
Rebelii Houthi fac parte din "axa de rezistenţă" susţinută de Iran, care include şi organizaţii ca Hamas şi Hezbollah, potrivit BBC.
Preşedintele Donald Trump a lansat un mesaj dur pe platforma Truth Social, avertizând că SUA vor răspunde ferm în cazul în care Iranul continuă să sprijine rebelii Houthi. "Către Iran: Sprijinul pentru teroriştii Houthi trebuie să se încheie imediat! Nu ameninţaţi poporul american, pe preşedintele său [...] sau căile de transport maritim din întreaga lume. [...] America vă va trage pe deplin la răspundere şi nu vom fi drăguţi în privinţa asta", a scris Trump pe 15 martie.
În paralel, preşedintele american a relansat o campanie de "presiune maximă" împotriva Teheranului, cu scopul de a-l forţa să revină la masa negocierilor pentru un nou acord nuclear. Trump a avertizat că, în caz contrar, Iranul se va confrunta cu "lucruri foarte rele". De cealaltă parte, regimul iranian a exclus negocieri directe cu SUA, dar a lăsat deschisă posibilitatea unor discuţii indirecte.