Tăriceanu îi cere preşedintelui să nu folosească politic votul uninominal

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 31 octombrie 2007

Tăriceanu îi cere preşedintelui să nu folosească politic votul uninominal

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a cerut, ieri, preşedintelui Traian Băsescu să nu folosească legea votului uninominal ca instrument în lupta politică şi electorală. Primul-ministru a răspuns ieri la scrisoarea pe care preşedintele Băsescu i-a trimis-o luni, solicitându-i şefului statului să nu împartă românii în două tabere: cei ce susţin proiectul asumat de Guvern şi cei care sunt partizanii propunerii preşedintelui României.

Şeful Executivului s-a declarat uimit, în primul rând, de solicitarea preşedintelui şi a arătat că Guvernul nu va încălca legea în ceea ce priveşte referendumul, dar nu va putea să organizeze acest scrutin fără costuri suplimentare.

"Sunt sigur că ştiţi, la fel de bine ca şi mine, conţinutul Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi des-făşurarea referendumului. În momentul în care aţi semnat Decretul de organizare a referendumului ştiaţi care sunt restricţiile impuse de această Lege. Ştiaţi că referendumul presupune costuri suplimentare. În aceste condiţii, scrisoarea dumneavoastră nu poate decât să mă uimească. În acelaşi timp, nu înţeleg exact care este solicitarea pe care o adresaţi Guvernului. Dacă îi solicitaţi Guvernului să încalce legea, pentru ca opinia publică să nu considere că Preşedintele României solicită un referendum care presupune cheltuieli suplimentare, atunci vă pot spune de pe acum răspunsul meu: ", a subliniat premierul.

El a adăugat că Executivul va face totul pentru a reduce din costurile referendumului. El a mai subliniat că marea majoritate a românilor îşi doreşte votul uninominal, iar datoria atât a Guvernului, cât şi Preşedinţiei este de a acţiona împreună pentru a se asigura că dorinţa cetăţenilor este îndeplinită.

În acest context, şeful Executivului a făcut apel al preşedinte să nu folosească votul uninominal ca instrument de luptă electorală. "Vă solicit deci să nu folosiţi legea votului uninominal drept instrument într-o luptă politică şi electorală. Trăim un moment în care românii sunt uniţi în jurul aceluiaşi obiectiv: introducerea votului uninominal. Vă solicit să nu îi divizaţi pe români. Nu îi împărţiţi în două tabere, susţinătorii proiectului propus de societatea civilă, proiect preluat de Guvern, respectiv susţinătorii proiectului dumneavoastră. Vă reamintesc că proiectul ProDemocraţia şi al PNL a fost agreat iniţial şi de PD şi de Traian Băsescu. Dacă nu sunteţi de acord cu prevederi din proiectul susţinut acum de Guvern, atunci argumentaţi-vă punctul de vedere, nu distrugeţi un proiect sprijinit de societatea civilă şi de milioane de români", a mai afirmat şeful Executivului.

Călin Popescu-Tăriceanu i-a mai transmis preşedintelui că au şansa de a lucra împreună, nu unul împotriva altuia, pentru un obiectiv comun. Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o scrisoare primului-ministru prin care i-a cerut să ia măsurile de reglementare astfel încât referendumul şi alegerile pentru europarlamentare să se des-făşoare în acelaşi loc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb