Testul de solidaritate

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 18 martie 2020

Cornel Codiţă

Dintre deficitele structurale ale societăţii româneşti de astăzi, pe cel de solidaritate l-aş fi aşezat, fără ezitare, între primele trei. Asta, dacă mă întreba cineva cum stau lucrurile, acum cîteva luni. Ce ne rezervă viitorul imediat, rămîne de văzut! Sub impactul dificultăţilor individuale şi colective de gestionare a crizei coronavirusului, tabloul condiţiilor sociale s-a schimbat suficient de mult, încît să putem spune că ne aflăm în faţa unui test.

În lumea oamenilor, solidaritatea trebuie prenumerată printre comportamentele esenţiale, "bazale". Psihologic, motivaţia pentru manifestările de solidaritate se alimentează din multe izvoare şi resurse, de la empatie şi milă, pînă la simţul demnităţii şi al onoarei. De aceea, rareori este în pericol să dispară complet din zestrea individuală ori din cea general-socială. Solidaritatea, ca mai toate comportamentele umane, nu se declanşează automat şi nici nu se manifestă mecanic, consecvent, întotdeauna şi la fel, în prezenţa aceloraşi condiţii. Cei mai mulţi dintre noi suntem selectivi în solidaritatea noastră, atît în timp, cît şi în funcţie de situaţii, de persoanele sau categoriile de oameni care ne-o solicită. Mai mult, găsim această ajustare selectivă, justificată! Există, desigur, şi excepţii, oameni extraordinari, a căror solidaritate umană este fără fisură şi fără criteriu de alegere, altul decît nevoia celuilalt de a fi ajutat. De aici, diversitatea şi complexitatea formelor de solidaritate umană. De la vorba bună spusă, ori mîna întinsă unui necunoscut aflat în nevoie ori necaz, pînă la sacrificul material, al unui interes major, vital sau chiar al propriei vieţi. Nici o societate nu poate funcţiona fără un nivel "bazal" de solidaritate care se manifestă activ în interacţiunile dintre membri ei. Ea este susţinut, în parte, "natural", de ceea ce numim scînteia de umanitate din noi şi capacitatea de a o recunoaşte în celălalt, în parte, "artificial", prin constrîngerea normelor sociale, de la obiceiuri şi tradiţii, pînă la legi şi condiţionări comportamentale impuse instituţional-administrativ. Şi, atunci, de unde deficitul nostru de solidaritate, ba încă unul structural?

Deşi greu de cuantificat şi dificil de sesizat la timpul prezent, cele trei generaţii, de la război încoace, din care este alcătuită astăzi "masa socială a României" au fost expuse unor condiţii şi condiţionări de natură să afecteze grav, atît capacitatea de exprimare naturală a solidarităţii, cît şi internalizarea normelor sociale care ar fi putut să o sprijine.

Perioada celor două etape ale dictaturii comuniste, care au scris istoria socială a două generaţii, a pervertit şi destrămat ideea şi practica solidarităţii sociale, utilizînd mijloace care au mers de la propagandă oficială, pînă la constrîngere şi de la marginalizare socială forţată, pînă la reprimare şi eliminare fizică. În afara proclamatei solidarităţi dintre "clasa muncitoare şi ţărănime", evident şi masiv contrazisă de realităţile economice şi sociale primare, orice alt tip de solidaritate a fost descurajat, minimalizat valoric, privit şi tratat cu suspiciune, dacă nu cu totul interzis. A fost cultivate oficial, în schimb, ura de clasă, discriminarea de clasă şi alte forme de manifestare ale "spiritului muncitoresc"!!! Un înlocuitor de solidaritate, obţinută forţat, prin mijloacele constrîngerii instituţionale, a luat locul solidarităţii umane fireşti. Cine nu ştie, poate să revadă cu folos istoria "şantierelor naţionale", a formelor şi acţinilor de "muncă patriotică" şi a altor forme de aşa zisă solidaritate socială de care este plină perioada celor două etape ale dictaturii comuniste din România postbelică.

Pentru ca răul să fie întreg, etapa ceauşistă a dictaturii comuniste a generat şi exercitat, masiv, o altă formă de distrugere a solidarităţii sociale, rezultat al extinderii progresive oficiale a cîmpului suspiciunii şi delaţiunii, ca forme de constrîngere şi condiţionare socială, de îngrădire a manifestărilor şi formelor naturale de solidaritate şi de generare a unui pernicios şi aproape patologic "individualism" fără fond şi fără orizont. Pentru cei care nu au trăit perioada respectivă, dar vor să înţeleagă mecanismele şi rezultatele acestui fenomen, pot citi, cu mare folos, fabulosul roman al Hertei Muller Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992 (Încă de pe atunci vulpea era vînător).

În sfîrşit, etapa de istorie a tranziţiei post-comuniste a dezlănţuit un alt val de "individualism", luminat de data aceasta de perspectiva, dacă nu măcar de speranţa, parvenirii ultra-rapide. Un soi de alchimie socială bazată pe capacitatea nelimitată de "trasmutare" a puterii politic-administrative şi a treptelor superioare de statutul social, în aur. La propriu! Adică, în bogăţie!!! Solidaritatea ca efect al socializării a fost nu neglijată, ci azvîrlită la coşul de gunoi, înlocuită fiind de gustul rafinat, dar atît de tare, al drogului parvenirii. Spaţiul educaţional şi în egală măsură spaţiul familial şi aşa fragile şi fragmentare au cedat locul şi rolul lor de socializare în sprijinul dezvoltării motivaţiilor pozitive şi a capacităţii de manifestare efectivă a solidarităţii, aproape fără luptă, în favoarea "noilor fabrici de îndoctrinare" promotoare pe cale mediatică ale unui stil de viaţă şi ale unor soluţii comportamentale incompatibile cu solidaritatea. Dacă ai o problemă cu unul, îi dai un pumn în nas, în gură, îi rupi picioarele, mîinile, capul, îi tragi un glonţ undeva în părţile vitale ale trupului, îl pulverizezi cu raza miraculoasă....etc. Cînd nu ai o problemă cu el, faci exact aceleaşi lucruri, pentru că, ce sunt toate acestea, dacă nu un mod cît se poate de firesc de a te distra sau de a te băga în seamă sau de a te face remarcat, recunoscut, interesant...etc.

Aici ne-a găsit "ciuma" cea nouă! Evoluţia pandemiei, dar mai ales capacitatea şi incapacităţile noastre individuale şi colective de a face faţă situaţiilor de stress social solicită, fără îndoială, un grad de solidaritate mai ridicat decît în condiţii normale. Rămîne să vedem din ce izvoare vom alimenta motivaţiile necesare, din ce "material" vom putea ţese o reţea de solidarităţi capabilă să disipeze şi să reducă costurile sociale, să ne ajute să trecem carul peste buturuga cea mică, fără să îl răsturnăm.

Opinia Cititorului ( 23 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. C. C. ( Codita) solidarizează. te cu Halep, care sa auto izolat la domiciliu. a lăsat racheta și terenul de tenis în pace.Fr. frumușel... tu izolează te în limba japoneză, coreeană la alegere( sud / nord) sau in exotica limbă din Papua Noua Guinee... izolează te întruna din aceste limbi și la să ne să ne odihnim.-ochii. Să-l citim pe alt /ceva folositor, că exist ă prin...

    1. Și atenție la punctuație și agramatisme. Nu am văzut un ``Â`` din ' a ' în,,incinta" unui cuvânt. Scrii "cuvÎnt" în loc de "cuvÂnt." ! S-a băgat ăsta ( prin " efracție?") de prin anii 1.99x, odată cu "sunt" în loc de "sînt".. dar să nu scrii " sânt", atenție.! . Ai scris _nici-o și nici-un _cu cratimă, dar și dezlegat,"nici O" ! ; e incorect.!, se...

      Ar fi fost util sa produci ceva constructiv dar nu poti decat sa emani rautate. E zestre din mosi-stramosi!Mai terminati cu rautatile!Astfel de persoane nu pot intelege ce inseamna solidaritate! Le cereti prea mult sa fie solidari!

      Alți oameni cred că urmează a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos și odată cu ea și Judecata de Apoi. Asta, bineînțeles, pentru că suntem tot mai răi și mai depravați și există gay și fenomene astronomice rare. Nu are nimic vreo legătură cu Coronavirus2019, dar e ceva sădit în sufletul credincioșilor că ne vom duce naibii cândva. Un sfârșit va veni oricum.

    1.Din ce material vom putea ţese o reţea de solidarităţi capabilă să disipeze şi să reducă costurile sociale?

    BCE si bancile nationale impreuna cu decidentii politici, comunitatea stiintifica, comunitatea civila si economica trebuie rapid, urgent sa creeze materialee necesare creerii diferitelor solidaritati. 

    2.Tehnologia plasmei folosita de fiecare fiinta ne va salva printr-o cupa a vietii facuta cadou umanitatii de un cercetator pe... 

    1. Plasma se întâlnește în cazul foculului Sfântului Elmo, impropriu denumit astfel. Fenomenul este cunoscut încă din Antichitate și constă în apariția unei străluciri intense, asemănătoare focului, în jurul obiectelor înalte și ascuțite. Era observat deseori de marinari în timpul furtunilor. Reprezintă, de fapt, o descărcare corona.

      Formarea plasmei în ionosferă... 

      Tesatura solidaritatii - floarea vietii “Acest simbol poate fi considerat regele geometriei sacre. Se spune despre el ca are in el modelele creatiei, fiind folosit din cele mai vechi timpuri, chiar si in civilizatia sumeriana. Floarea vietii este compusa din cercuri egale, suprapuse, care formeaza un model de floare.

      Cea mai comuna reprezentare este asemanatoare cu structura unui hexagon, inconjurat de un cerc larg. Egiptenii, crestinii si chiar Leonardo da Vinci credeau ca acest simbol are... 

    Materialul medical care urmează să fie livrat va include 2 milioane de măşti chirurgicale, 200.000 de măşti tip N-92 şi 50.000 de teste pentru coronavirus. În ianuarie, UE a trimis 50 de tone de echipament medical în China.

    1. „Trebuie să ne ajutăm reciproc în aceste momente dificile!”

      Suspendarea plății ratelor bancare este o măsură de sprijin a populației în confruntarea cu criza economică generată de epidemie și solicitată de tot mediul de afaceri.

      Cei in carantina si cei care sunt suspendati din ce traiesc ei si familiile lor? Gurernul trebuie urgent sa ceara UE si BNR sa dea drumul la tiparnita pentru a putea ajuta oamenii sa nu moara de foame, frig, sa nu le taie utilitatile! 

      Da.! Cu cea între STATELE lumii la : cutremure, erupții vulcanice, inundații, pericol cosmic (asteroizi, radiații /explozii solare) etc. ___iar în acest caz - pandemia- sunt foarte, foarte de ACORD.! . Dar să fiu solidar cu conaționalul care mi-a furat bicicleta.???... care nu are carte de muncă, nu are nicio meserie, își bate bunicii pentru bani de tutun, alcool, droguri, se droghează, fură,...

      Corectez finalul : Solidaritate dar, "" ATENȚIE, numai sel ectIV.! ""... a intrat greșit..! Cred că și- a băgat necuratul coada ; pentru că am zis de Dincă și nimic de Dragnea.. și uite că zic : să fim solidari cu Marii ticăloși, jefuitori și mafioți ai României care au distrus, au ruinat economia țării, imaginea ei în lume prin mineriade, lupte interetnice Mureșene, vinderea pentru...

      ATENȚIE NUMAI sel ectiv.!.. Așa da.! Nu voi mai scrie cu majuscule " sel ectIV "... se supără necuratul. O fi marca lui, a înregistrat-o la OSIM.?

      ...Din această situație putem ieși doar împreună. Să ne uităm la cei de lângă noi cu spirit de solidaritate. După această perioadă o să ne simțim puțin ca după război, dar speranța nu moare niciodată. Să trăim cu penitență, compasiune și speranță și cu umilință pentru că de multe ori uităm că în...

      China este pregătită să „lucreze alături de toate celelalte ţări" în lupta mondială împotriva coronaviruslui

      Ambasada Chinei ajuta prin donatii spitalele din Bucuresti.

      Rusia urmează să trimită mai mulţi experţi şi vehicule de dezinfectare în regiunile cele mai afectate.

    Ce tupeu... A scris cineva un articol foarte bun ca răspuns. "În fuga lor după voturi, în parșivenia încăierării românilor cu românii începută odată cu Colectivul și cu Piața Universității și continuată cu vestita apologie a muii, PNL a inventat Mitul Diasporei, a unei așa-zise comunități care ar acționa unitar, care ar avea nu știu ce valori comune și ar...

    1. Mai exista si visatori!...boala, foametea si saracia vor fi numitorul comun al solidaritatii

      Sunt scenarii facute pentru a renationaliza, cu roice pret, lumea.

    14 mai 2020 Papa Francisc invita yoti liderii lumii penteu un pact global in jurul educatiei pentru un nou umanism. Cred ca la asta se referea Trump care are cu totul alta parere. Decat globalismul umanist al unor lideri spirituali.

    Sunt la un curs la distanta cu Fundatia Keshe si am aflat ca armata chneza si-a insusit tehologia, i-a schimbat numele si a declarat ca au reusit sa salveze ei China de acest virus cu ajutorul tehologiei daruite Keshe dar pe care si-au insusit-o. Deci este urgent sa fie adoptata aceasta tehnologie in taote spitalele si de catre toti locuiotorii Europei si ai lumii! E singura care te apara cu ajutorul acestor campuri emanate de plasma.

    Ne povestese cum un frate memebru activ al fundatiei... 

    naturamedica.ro, traditional-chinese-medicine-f or-covid-19-treatment-scienced irect-com-elsevier

    TRADITIONA L CHINESE MEDICINE FOR COVID-19 TREATMENT SCIENCEDIRECT 

    a number of clinical 

    practice results showed that traditional Chinese medicine (TCM) plays 

    significant role in the treatment of COVID-19, bringing new hope for 

    the prevention and control of COVID-19. 

    TCM has a long history and played an indispensable role in the

    prevention and treatment of several epidemic diseases.... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb