THOUGHTWORKS: Folosirea responsabilă a tehnologiei va deveni la fel de importantă ca finanţele companiilor

M.C.
Companii / 12 ianuarie 2023

Folosirea responsabilă a tehnologiei va deveni la fel de importantă ca finanţele companiilor

Aproximativ 75% dintre liderii din business consideră că deciziile tehnologice ale companiilor vor acorda "utilizării responsabile a tehnologiei" aceeaşi importanţă ca şi implicaţiilor financiare şi de afaceri, conform raportului "The State of Responsible Technology", arată un comunicat remis redacţiei.

Analiza a fost realizată de Thoughtworks (NASDAQ: TWKS), o companie globală de consultanţă tehnologică care integrează strategia, designul şi ingineria pentru a stimula inovaţia digitală, şi MIT Technology Review Insights, care au colaborat pentru a explora modul în care companiile înţeleg utilizarea responsabilă a tehnologiei, ce le-a motivat să adopte practici mai responsabile şi ce beneficii speră să obţină în urma acestei adoptări.

Potrivit raportului, 73% dintre liderii de afaceri sunt de părere că utilizarea responsabilă a tehnologiei devine o nevoie stringentă în business.

"Să ne imaginăm un oraş ca Bucureştiul fără Internet timp de 24 de ore. Asta ca să conştientizăm cât de digitală a devenit viaţa noastră - personală şi profesională. De la achitarea taxelor şi check-in-ul sau comenzile online, până la fluxurile critice din transport şi logistică - iar exemplele pot continua la nesfârşit.

Cu cât tehnologia avansează, cu cât devine mai repede şi mai mult omniprezentă - cu atât etica, transparenţa şi utilizarea responsabilă nu mai sunt facultative - ele trebuie să fie parte din concepţie, iar asta presupune o schimbare de paradigmă. Deciziile de design trebuie să fie luate nu doar ţinând cont de aspectele pur legale, dar şi din perspectiva drepturilor omului, a asumarii răspunderii pentru deciziile luate. Vedem apariţia unor standarde care să faciliteze acest aspect - EU AI Act este un exemplu şi suntem siguri că vor urma altele", a declarat Adrian Locusteanu, Head of Demand, Thoughtworks România.

Potrivit sursei, printre principalele beneficiile pe care le pot obţine companiile odată cu adoptarea unei tehnologii responsabile se regăsesc: achiziţia/ reţinerea mai bună a clienţilor, îmbunătăţirea percepţiei brandului, prevenţia în faţa consecinţelor negative neintenţionate, atragerea şi reţinerea talentelor de top, îmbunătăţirea sustenabilităţii.

Raportul "The State of Responsible Technology" se bazează pe un sondaj efectuat pe 550 de directori seniori din nouă ţări şi regiuni - Statele Unite (12%), Canada (10%), Brazilia (10%), Regatul Unit (12%), Germania (12%), India (12%), Australia (11%), Singapore (10%) şi China (12%). În plus, include o serie de interviuri aprofundate cu experţi în tehnologie din organizaţii precum H&M Group, MOIA şi California Polytechnic State University.

Majoritatea respondenţilor la sondaj fac parte din companii care pun un accent deosebit, prinpoliticile lor oficiale, pe implementarea iniţiativelor tehnologice responsabile. Dintre respondenţi, 67% au precizat că organizaţia lor are metodologii, direcţii pre-stabilite şi un mediu adaptat pentru implementarea unor tipuri specifice de tehnologie responsabilă. Acest aspect a apărut mai frecvent în rândul răspunsurilor oferite de respondenţii din sectorul public, decât în rândul celor care lucrează la companiile de servicii financiare, se arată în comunicat.

Principalele bariere în calea integrării mai ferme a tehnologiei responsabile în operaţiuni au fost lipsa de conştientizare a managementului superior (52%), rezistenţa organizaţională la schimbare (46%) şi priorităţile interne concurente (46%).

Vorbind despre concluziile raportului, dr. Rebecca Parsons, Chief Technology Officer Thoughtworks, a declarat: "Amploarea tehnologiei se extinde în zone mai sensibile şi mai complexe, de la decizii de credit şi diagnostice medicale până la sentinţe penale. Are impact asupra interacţiunilor de zi cu zi cu noi înşine, prietenii şi familia, precum şi cu angajaţii, clienţii şi cetăţenii noştri. Nu este surprinzător faptul că organizaţiile se gândesc mai mult la modul în care construiesc o tehnologie mai responsabilă, decât să se concentreze doar pe parametri precum confortul sau costul. La Thoughtworks, consiliem organizaţiile cu privire la strategiile lor de inovare digitală şi modul în care tehnologia responsabilă poate construi încrederea clienţilor, reduce riscurile şi atrage talente, adăugând valoare şi gestionând orice consecinţe nedorite ale produselor lor digitale."

Directorul editorial global al MIT Technology Review Insights, Laurel Ruma, a declarat: "Pe măsură ce tehnologia devine o parte fundamentală a fiecărei afaceri, creşte şi riscul de avedea unele consecinţe greşite ale folosirii acesteia. Prin urmare, utilizarea responsabilă a tehnologiei a devenit o aşteptare critică pentru afaceri. Modul în care companiile interpretează această obligaţie şi gradul în care execuţia lor se potriveşte cu aspiraţiile lor evoluează rapid."

Dr. Parsons a mai explicat: "În esenţa sa, noţiunea de tehnologie responsabilă se referă la asigurarea faptului că toată lumea beneficiază de pe urma implementării tehnologiei. Sunt încurajată de ceea ce văd în acest raport: liderii de afaceri de astăzi nu numai că încep să înţeleagă nevoia urgentă de utilizare responsabilă a tehnologiei, dar văd şi avantajele concrete pentru întreprinderi, care le oferă motive solide pentru a face acest lucru."

Această nouă cercetare Thoughtworks-MIT Technology Review Insights urmează lansării Thoughtworks' Responsible Tech Playbook, care oferă companiilor instrumente şi proceduri tehnologice pentru a identifica strategii cu ajutorul cărora pot fi mai incluzive, conştiente de tendinţele părtinitoare şi importanţa transparenţei şi pentru a atenua consecinţele negative neintenţionate. Utilizarea acestor abordări îi ajută pe specialiştii tech să aleagă informat produse şi platforme tehnologice pe baza unor perspective avizate, crescând probabilitatea ca efectele dăunătoare să fie descoperite şi evitate, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb