Timpul mai lung petrecut în faţa ecranelor poate afecta rezultatele şcolare, avertizează specialiştii Infosan

R.S.
Miscellanea / 30 septembrie

Dr Andreea Ciubotaru, Infosan

Dr Andreea Ciubotaru, Infosan

Infosan, singurul spital privat de oftalmopediatrie din România, trage un semnal de alarmă asupra riscurilor cauzate de creşterea utilizării dispozitivelor electronice în rândul copiilor, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Conform datelor Societăţii Române de Pediatrie, copiii sub 14 ani din România petrec în medie ​4-5 ore pe zi în faţa device-urilor. Această expunere prelungită la ecrane creşte riscul de dezvoltare a miopiei şi a altor afecţiuni oculare în rândul copiilor.

De asemenea, un studiu realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii arată că intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă la copiii din România este de 5-10 ani, 32% dintre părinţii cu copii de această vârstă afirmând că fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook şi 17% Snapchat.

"Timpul petrecut în faţa ecranelor este inevitabil în contextul actual, însă este esenţial să controlăm durata şi modul în care copiii folosesc aceste dispozitive. Vederea joacă un rol crucial în procesul de învăţare, iar oboseala oculară poate influenţa capacitatea de concentrare şi reţinerea informaţiilor. Recomandăm ca părinţii să se asigure că cei mici beneficiază de consultaţii oftalmologice regulate pentru a preveni sau corecta eventualele probleme de vedere", a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Specialiştii Infosan subliniază faptul că miopia este una dintre cele mai frecvente probleme de vedere care se dezvoltă la copii, iar timpul îndelungat petrecut în faţa ecranelor poate accelera această afecţiune. În plus, alte simptome comune asociate cu utilizarea excesivă a dispozitivelor includ oboseala oculară, durerile de cap şi senzaţia de ochi uscaţi.

Cu începerea noului an şcolar, Infosan încurajează părinţii să programeze consultaţii oftalmologice pentru copii, pentru a verifica sănătatea ochilor şi a preveni potenţialele probleme care ar putea afecta performanţa academică. Un examen oftalmologic complet poate identifica la timp afecţiuni precum miopia, astigmatismul sau strabismul, asigurându-se astfel că elevii au toate condiţiile necesare pentru a se concentra şi a excela în procesul de învăţare.

"Prevenţia este cheia. Copiii nu sunt conştienţi de problemele vizuale pe care le pot avea, de aceea este esenţial ca părinţii să fie proactivi şi să acorde atenţie oricăror semne de disconfort ocular ", a adăugat Dr. Andreea Ciubotaru.

Infosan recomandă ca fiecare copil să aibă parte de o consultaţie oftalmologică anuală, mai ales în contextul creşterii timpului petrecut în faţa ecranelor. Monitorizarea sănătăţii vizuale este un pas important pentru a asigura un an şcolar productiv şi fără probleme de sănătate care să afecteze rezultatele academice.

Pentru a preveni efectele negative ale timpului prelungit petrecut în faţa ecranelor, Infosan recomandă părinţilor să implementeze o serie de măsuri simple şi eficiente printre care stabilirea unor limite clare pentru utilizarea dispozitivelor digitale, mai ales în perioadele de vacanţă, promovarea activităţilor recreative care să implice mişcare fizică şi creativitate, încurajarea pauzelor regulate în utilizarea ecranelor şi controale oftalmologice regulate, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb